Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Zastanawiam się nad rozpoczęciem hodowli bydła mięsnego...

Jaką rasę bydła polecacie?Limousine czy Charolaise?

Które są spokojniejsze?

Które osiągają więcej kg?

Ile kosztuje małe ciele(byczek), a ile duży buhaj?

Czy opłaca się taką hodowlę rozpocząć, czy jest opłacalność?

Dziękuje,pozdrawiam!

Posted
Poczytaj sobie o systemie hodowli bydła mięsnego QMP może się tym zainteresujesz wpisując ten skrót w wyszukiwarkę internetową dowiesz się wielu informacji na temat hodowli bydła w tym systemie np: jakie rasy, w jakim wieku należy sprzedawać itp.
Posted

Limousine są mniejsze.

Za jałówkę 100%trzeba dać tak z 3 tysiaki

Opłacalność hodowli wzrasta wprost proporcjonalnie do ilości sztuk.

Polecam Limousine bo sam je prowadzę, są mało wymagające, zimą nie wymagają obory, mają dobry instynkt stadny i są spokojne.

Byczki tej rasy uzyskują dobry przyrost jak podajesz dobrą paszę objętościową (około 1.5 kg/doba)

Generalnie margines opłacalności ktoś wyliczył kiedyś na 20 mamek, trudno przytoczyć konkretne dane liczbowe z głowy.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...