kamil555123 Posted August 27, 2012 Report Posted August 27, 2012 Witam!Zastanawiam się nad rozpoczęciem hodowli bydła mięsnego...Jaką rasę bydła polecacie?Limousine czy Charolaise?Które są spokojniejsze?Które osiągają więcej kg?Ile kosztuje małe ciele(byczek), a ile duży buhaj?Czy opłaca się taką hodowlę rozpocząć, czy jest opłacalność?Dziękuje,pozdrawiam! Quote
Ojciec Posted August 27, 2012 Report Posted August 27, 2012 Poczytaj sobie o systemie hodowli bydła mięsnego QMP może się tym zainteresujesz wpisując ten skrót w wyszukiwarkę internetową dowiesz się wielu informacji na temat hodowli bydła w tym systemie np: jakie rasy, w jakim wieku należy sprzedawać itp. Quote
student Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 Limousine są mniejsze.Za jałówkę 100%trzeba dać tak z 3 tysiakiOpłacalność hodowli wzrasta wprost proporcjonalnie do ilości sztuk.Polecam Limousine bo sam je prowadzę, są mało wymagające, zimą nie wymagają obory, mają dobry instynkt stadny i są spokojne.Byczki tej rasy uzyskują dobry przyrost jak podajesz dobrą paszę objętościową (około 1.5 kg/doba)Generalnie margines opłacalności ktoś wyliczył kiedyś na 20 mamek, trudno przytoczyć konkretne dane liczbowe z głowy. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.