Szubakkk Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Witam. Robię podorywkę i ciągle mi pług wyskakuje z ziemi. Co mogę zrobić żeby nie wyskakiwał? Mam na pługu kamień.(Duży) Quote
przemek2092 Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Jeżeli masz zużyte lemiesze lub dłuta bo nie wiem jaki pług posiadasz to warto je wymienic, jeżeli to nie pomoże to musisz poczekac na deszcz bo nic innego zrobic sie raczej nie da pozdrawiam Quote
Szubakkk Posted August 29, 2012 Author Report Posted August 29, 2012 Wiesz ja mam wszystko po wymieniane. Ale jak byłem dzisiaj na polu do lasem to nawet dobrze szło, czyli muszę poczekać na deszcze;/ Quote
íktorn Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 niekture pługi jak jest sucho wstydza sie ziemi tak juz maja Quote
Ojciec Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 niektóre ciągniki rolnicze o większych mocach maja tzw dociążenie nie wiem jak to się fachowo nazywa ale jest w panelu EHR przynajmniej u mnie. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 4, 2012 Report Posted October 4, 2012 Dociążenie dotyczy raczej ciągnika tzw. automatyczna regulacja głębokości. Niektóre ciągniki mają dwustronny podnośnik, jak np poczciwy T-25. Można próbować dociążyć pług podnośnikiem ale jakość jest zła. Najczęstszą przyczyną wyskakiwania pługa jest podgięcie części słupicy do której jest przykręcony lemiesz. Drugą przyczyną może być zwykłe zużycie lemiesza lub płozy (strzały). Przy orce na twardych glebach śrubę rzymską ustaw na górny otwór przy ciągniku i dolny (jeżeli jest więcej niż jeden) przy pługu. Pług mniej dociska ciągnik własnym ciężarem. Ciągnik wtedy ma mniejszy uciąg, ale w podorywce to nie przeszkadza. W przypadku głębszych orek takie ustawienie śruby zaowocuje zwiększonym zużyciem paliwa z uwagi na zwiększony poślizg kół. Quote
Recommended Posts