garzew Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Witam. Od penwnego czasu zamieram się z stworzeniem coś w rodzaju wybiegu dla cieląt (w weku do 1 rokju)z obory na przylegającą bezpośrednio łakę.Docelowo mialoby być ok 20-30 sztuk.Chciałbym zapytać osób, ktore już mają doświadczenie w kwestii chodowli bydła, jaką minimalną powierchnię powinieniem zarezerwoać na taki wybieg?Oraz jaki rodzaj ogrodzenia najlepiej wybrać? Z góry dziękuje za wszelkie porady. Quote
student Posted August 29, 2012 Report Posted August 29, 2012 Najlepsze ogrodzenie to taśma z pastuchem, trwała, nie zrywa się i jest widoczna.Co do wielkości wybiegu to niestety trudno mi powiedzieć, ja swoje bydło trzymam na pastwiskach. Bo chodzi pewnie o mleczne bydło? Quote
Ojciec Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 Minimalna powierzchnia to taka aby bydło mogło się po niej swobodnie poruszać. Co do ogrodzenia to nie polecam samego pastucha młode cielaki zanim się przyzwyczają do wybiegu będą biegały jak szalone i nawet nie będziesz wiedział kiedy taśma pastucha zostanie zerwana a cielak nawet tego nie poczuje. Jeżeli to ma być ogrodzenie na lata a nie tylko zachcianka na kilka tygodni to polecam zrobienie ogrodzenia z rur (trzy przęsła) żeby mały cielak nie mógł się wydostać lub ogrodzenie całego wybiegu siatką są to dosyć kosztowne ogrodzenia lecz z biegiem czasu stają się opłacalne. Jeżeli chciał byś wypuszczać jałówki cielne to wystarczyło by ogrodzić żerdziami drewnianymi i pastuchem ja tak mam u siebie i się sprawdza lecz tylko z jałówkami cielnymi (po szóstym miesiącu ciąży) są spokojniejsze. Quote
garzew Posted September 12, 2012 Author Report Posted September 12, 2012 Dzieki za poradę. Także podobnie uważam że wykorzystanie samego pastucha jako ogrodzenia nie jest najlepszym pomysłem szczegolnie w przypadku młodych cieląt czy byczków. Pomyśle nad tym ogrodzeniem z rór lub siatki, trzeba to wszystko przekalkulować. Quote
Ojciec Posted September 12, 2012 Report Posted September 12, 2012 Jak już zadecydujesz to prosimy abyś się podzielił z nami finalnym efektem pozdrawiam. Quote
Szubakkk Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Ciekawy jestem jak pan to wybuduje Tak jak kolega z góry proszę, podzieleniem się finalnym zakończeniem ;P Quote
Recommended Posts