Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Dużym zainteresowaniem cieszy się kolektor słoneczny, ale czy w polskim klimacie warto instalować kolektor? Czy nasłonecznienie w naszym klimacie wystarcza i czy się opłaca? W jakim czasie można uzyska pieniądze wydane na to? ma znaczenie region czy w Polsce wszędzie jest mniej więcej takie samo nasłonecznienie?

Posted
Rozmawiałem z monterem i powiedział że się nie opłaci jeżeli na montaż nie dostanie dotacji. Wg niego pieniądze nigdy się nie zwrócą. Koszty eksploatacji też są spore (wymiana płynów itp). Oczywiście jest różnica w stopniu nasłonecznienia w zależności od regionu. Najgorzej jest w północno-zachodniej części, jeżeli dobrze pamiętam.
  • 2 months later...
Posted

Witam.ostatni czytałem i dotacje są dobre jak dostaniecie kredyt, dotacje zostaną zwrócone w ciągu 2-3 miesięcy(oczywiście dla banku spłacą część twojego kredytu czyli 45%) i wtedy ty spłacasz cały kredyt, koszty kredytu(odsetki) przez 2-3 lat po prostu zjedzą dofinansowanie i będziesz musiał dołozyć do tego całego biznesu z kolektorami.Jeżeli chodzi o zwrot inwestycji to ja będe wstawiał dla wygody od wiosny do jesieni (nie będe musiał grzać wody w piecu) i to jest najważniejsze(przede wszystkim

więcej czasu dla rodziny )

pozdrawiam

Posted
Z tych właśnie powodów zrezygnowałem z instalacji kolektorów. To jest kompletnie nieopłacalne. Taniej wychodzi bez dofinansowania, ale w przypadku moim kredyt był obowiązkowy i może zrobię bez tej "dotacji".