Jump to content

Recommended Posts

Posted
Nie wiem gdzie w Słupsku zrobisz prawka kat.T ale większość szkół jazdy ma to prawo jazdy w w swojej ofercie. Nawet w Katowicach są szkoły oferujące kursy na prawo jazdy kat.T
Posted
Wiesz ja mam 16 lat, na polu robię wszystko sam ale nie mam prawo jazdy i nie mogę jechać sprzedać tego zboża. I pytam się gdzie mogę zrobić prawo jazdy na traktor. Bo wiem że, w miejscowości Słupsk nie da się dopiero w Lęborku ;/ I pytam się czy ktoś wie gdzie można zrobić prawo jazdy na kategorie T. W pobliżu Słupska.
Posted
Byłem w WORD i powiedzieli że tam nie robią prawo jazdy na kategorie T. Ale dowiedziałem się od kumpla że w Słupskiej szkole tak zwanej (Rolniczakiem) robią prawo jazdy na kategorie T ;)
  • 2 months later...
Posted
Jak pisałem wcześniej prawo jazdy na kategorię T przeważnie organizują szkoły jazdy w miejscowościach gdzie jest WORD. Z dalszych miejscowości dojazd ciągnikiem na trasę egzaminacyjną jest uciążliwy i zabiera dużo czasu i to z godzin za które zapłaciłeś. Lepiej znajdź szkołę jazdy w Słupsku lub Gdańsku i dojedź. Dojazd ciągnikiem z Lęborka do Gdańska lub Słupska na trasę egzaminacyjną to zły pomysł.
Posted
Ja też mam 17 lat. Też chciałbym zrobić prawo jazdy na ciągnik, jednak musiałbym 80km dojeżdżać, bo w najbliższym mieście zlikwidowali, a to mi się nie opłaca, tym bardziej że w szkole mam za darmo na samochód i słyszałem, że nowe prawo jazdy ma wejść dopiero w 2014r, czy to prawda?
  • 2 weeks later...
Posted
  'bardzomalorolny said:

w szkołach rolniczych też pytałem' date=' to robią tylko dla swoich uczniów i w godzinach lekcyjnych, przynajmniej u mnie w powiecie tak jest.

[/quote']

szkoły robia dla swoich uczniów ale przecież instruktor od T najczęściej jeszcze gdzieś pracuje więc lepiej rozmawiać z nim osobiście, jeśli nie weżmie ciebie to poleci znajomego instruktora bo nie będzie chciał stracić kasy za ciebie

Posted
  'DuzyGrzegorz said:

Prawa jazdy kat T oferują szkoły w miejscowościach gdzie jest WORD. Jazda jest wyznaczoną trasą i dojazd ciągnikiem 20 km jest uciążliwy. Najlepiej zrobić B+E i problem z głowy' date=' a uprawnienia szersze.

[/quote']

potwierdzam, najwygodniej w miescie gdzie jest WORD ale miastowe szkoły mają rolników w d...e.

na prawku B można jeździć ciągnikiem z maszynami zawieszanymi,

na T dochodza maszyny jednoosiowe,

na T+E i B+T dochodzą maszyny dwuosiowe, naczepy i lawety,

wiem z doświadczenia bo dostałam mandat i punkty za wypadek na B z ciągnikiem i przyczepą dwuosiową 300zł i 3 punkty, póznie zorientowali się że to troche więcej ma kół niż 2 i powiedzieli że do dwuosiowych jest potrzebne E i dołożyli jeszcze 300zł i 3 punkty, dodam tylko że to było z jakies 50 metrów od domu i w moje urodziny a na alkomacie były same zera, tak jest być uprzejmym i zjechać osobówce jak wyprzedza na zakręcie, już więcej nikomu nie zjade

Posted

nie ma czegoś takiego jak

T+E

B+T

kat. B uprawnia do kierowania pojazdami wolnobieżnymi, ciągnikami ze sprzętem zawieszanym, wystającym poza obrys pojazdu nie więcej niż 20 cm (albo 30 nie pamietam) z każdej strony, z przyczepami jednoosiowymi, o autach nie będę pisał itp ;)

kat T uprawnia do kierowania zespołem pojazdów, czyli ciągnik + przyczepa (przyczepy) itp itd.

B+E uprawnia do jazdy autami osobowymi z przyczepkami (nię będę się tutaj tez rozpisywał z jakimi), oraz ciągnikami rolniczymi jak w kat. T

Ja jak robiłem kat B+E to od razu w wordzie mówiłem żeby też T wbili, bo czasami potrafią to pominąć ;)

Posted

poprostu E to rozszeżenie uprawnień, w skrucie uprawnienia do wszystkiego co ma 2 osie i jest doczepione do pojazdu, przyczep rolniczych 2-osiowych, przyczepek samochodowych 2-osiowych, lawet, i drugiej naczepy ciężarowej.

B - osobowe i rolnicze zawieszone na 3 punktowym układzie zawieszenia

T - ciągnik rolniczy i maszyny jednoosiowe

D - ciężarowe z jedną naczepą

a zresztą każdy zainteresowany może wejść na strone internetową word i sprawdzić dokładnie to o co mu chodzi, ja mam niemiłe wspomnienia związane z kategoriami i będę się trzymać swojej wersji zgodnej z interpretacją prawa przez policje w mojej okolicy

może zakończmy tą dyskusję

Posted

Ilość osi nie ma znaczenia. Istotna tu jest DMC przyczepy. Do DMC przyczepy 750 kg nie musisz mieć kat. E do A, B, B1, C, C1, D lub D1. Posiadając prawo jazdy kat. B + E możesz kierować pojazdem (samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t z wyjątkiem autobusu lub motocykla, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym albo pojazdem samochodowym z wyjątkiem autobusu lub motocykla) z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t. Proszę zwrócić uwagę, że do porównania masy pojazdu ciągnącego i przyczepy bierze się pod uwagę masę własną (czyli rzeczywistą) pojazdu ciągnącego i dopuszczalną masę całkowitą przyczepy. Jeżeli np samochód waży 1400 kg a chcesz ciągnąć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej 1500 kg jadąc sam (ważysz mniej niż 100 kg) i bez bagażu to nie możesz, ale np Twoja teściowa (bez urazy, to tylko hipotetyczny przykład) ważąca co najmniej 100 kg może jechać. I jeszcze jedna sprawa dotycząca przyczep to zasada, że DMC przyczepy nie może przekraczać masy samochodu dotyczy przyczep wyposażonych w hamulec uruchamiany z miejsca kierowcy. Jeżeli przyczepa jest wyposażona w hamulec bezwładnościowy (czyli najazdowy) to masa samochodu musi wynosić co najmniej 1,33 DMC przyczepy. DMC przyczepy lekkiej musi wynosić co najwyżej połowę masy rzeczywistej pojazdu ciągnącego. Najlepiej sprawdzić w dowodzie pojazdu ciągnącego jaką przyczepę możemy ciągnąć w rubryce:

O.1 - maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem w kg.

O.2 - maksymalna masa całkowita przyczepy bez hamulca w kg.

Jeżeli w dowodzie rejestracyjnym DMC przyczepy jest większa niż wpis w rubryce O.2 przyczepy lekkiej, to przyczepa ta obligatoryjnie musi posiadać hamulec pomimo że jest lekka.

Oczywiście to co napisałem powyżej dotyczy przyczep (nie naczep posiadających siodło) ciągniętych przez pojazdy samochodowe i motocykle.

Posted

jaskółka na innym forum raz mieliśmu debatę na co uprawnia B+E (chodziło o DMC lawety) i w końcu jeden chłopak napisał list do ministerstwa i wyszło na moje tak jak mnie uczył koleś na prawko, że z kat b+e jadąc samochodem można ciągnąć zestaw o łącznej wadze dmc 7 ton :D

A jak policjant nie umie interpretować przepisów to się nie kwituje mandatu i idzie do sądu.

Duzy odnośnie tego co napisałes.

Waga auta nie ma nic do rzeczy (rzeczywista), jedynie DMC jest brane pod uwagę, czyli biorac auto co ma dmc 1900 kg czyli średniej klasy autko rodzinne może ciągnąć przyczepkę, o wadze DMC:

- nie większej niż określona w dowodzie rejestracyjnym auta, czyli w większości 1400-1500 kg DMC

- jeżeli nie ma określonej wagi w dowodzie rej. auta to nie więcej niż 70% DMC samochodu ciagnącego przyczepke

W przypadku kat. B i samochodu z przyczepką nie określonej liczby osi, mogą być nawet 3 ale masa zestawu pojazdów nie może przekraczać 3500 kg, czyli mając auto o DMC 2000 kg możesz ciagnąć przyczepkę o masie dmc 1500 kg bez uprawnień z rozszerzeniem E.

W przepisach naprawdę jest to wszystko ładnie wypisane czarno na białym, tylko każdy mówi o tym co słyszał a tak prawdę móiwąc ilu z Was patrzyło do tabel z kategoriami prawa jazdy i i przepisami w nich zawartymi :)

Posted
  'Mikruss said:

Duzy odnośnie tego co napisałes.

Waga auta nie ma nic do rzeczy (rzeczywista)' date=' jedynie DMC jest brane pod uwagę, czyli biorac auto co ma dmc 1900 kg czyli średniej klasy autko rodzinne może ciągnąć przyczepkę, o wadze DMC:

- nie większej niż określona w dowodzie rejestracyjnym auta, czyli w większości 1400-1500 kg DMC

- jeżeli nie ma określonej wagi w dowodzie rej. auta to nie więcej niż 70% DMC samochodu ciagnącego przyczepke

W przypadku kat. B i samochodu z przyczepką nie określonej liczby osi, mogą być nawet 3 ale masa zestawu pojazdów nie może przekraczać 3500 kg, czyli mając auto o DMC 2000 kg możesz ciagnąć przyczepkę o masie dmc 1500 kg bez uprawnień z rozszerzeniem E.

W przepisach naprawdę jest to wszystko ładnie wypisane czarno na białym, tylko każdy mówi o tym co słyszał a tak prawdę móiwąc ilu z Was patrzyło do tabel z kategoriami prawa jazdy i i przepisami w nich zawartymi :)

[/quote']

DMC auta ma znaczenie jedynie do uprawnień czyli kategorii prawa jazdy. Co do tego jakie auto może ciągnąć jaką przyczepę ma znaczenie nie DMC a RZECZYWISTA MASA POJAZDU!!!. Wynika to z treści art. 62, ust. 1, pkt. 1 Prawa o Ruchu Drogowym. Identyczne rozwiązanie znajduje się w konwencji wiedeńskiej, a ta jako prawo międzynarodowe (ratyfikowane oczywiście) ma pierwszeństwo przed krajowym.

Tutaj jest wszystko objaśnione - oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa

Czy mógłbyś wskazać podstawę prawną swoich twierdzeń?

Posted

duzy nie rzeczywista waga pojazdu a tylko i wyłącznie dmc lub zapis w rybrykach O.1 lub O.2, jezeli nic tam nie podano to 70% masy DMC pojazdu.

nawet na tej stronie gdzie podałeś sa przykłady wagi rzeczywistej ale treść przepisów jest podawana dla DMC.

Co do rzeczywistej masy masz tylko jeden wyjątek

"Kategoria B+E uprawnia do kierowania pojazdem o DMC nie przekraczającej 3,5 t . Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy o DMC nie przekraczającej 3,5 t nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego, co wynika z art. 62, ust. 1, pkt. 1 PoRD. Oznacza to, że mając kategorię B+E można kierować zespołem pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej nawet do 7 t."

Ten zapis w praktyce dotyczy busów które mają dmc 3.5 t, na haku mają 3.5 tony a lawetę ciagnie co ma dmc większe niż 3.5 t ;) lub aut, które nie mają określone w rubryce w dowodzie rejestracyjnym masy przyczepki, co w zasadzie jest martwym przepisem,bo:

mając auto o masie własnej 1400 kg z kierowcą itp (DMC 1800 kg), ma w bite w dowód DMC przyczepki 1500 kg i tyle może ciągnąć w kazdym warunkach, bez względu na RMC auta ciągnącego.

No te przepisy sa ogólnie zagmatwane, spora część jest dzisiaj po prostu martwa, a że co chwilę śmigam z lawetami to nie raz się kłóciłem z majstrami z drogówki :P

Posted

Tu nie chodzi o uprawnienia do kierowania lecz o masę pojazdu ciągnącego i przyczepy, a w tym przypadku nie DMC tylko masz rzeczywista! DMC w przypadku przyczep i pojazdu ciągnącego w przepisach pojawia się tylko raz. W pozostałych przypadkach masz masę rzeczywistą. Masz rację co do wiedzy tych "majstrów" z drogówki. Podsumujmy dyskusję:

1. DMC przyczepy nie może przekroczyć DMC przyczepy (dotyczy pojazdów na kat. B).

2. Jeżeli hamulec bezwładnościowy (a nie uruchamiany z miejsca kierowcy) to dodatkowo (a nie zamiast!) masa rzeczywista pojazdu ciągnącego musi wynosić co najmniej 1,33 masy rzeczywistej przyczepy. Samochodem o DMC 3500 kg można ciągnąć przyczepę o DMC 3500 kg z hamulcem najazdowym, pod warunkiem, że masa rzeczywista samochodu wynosi co najmniej 1.33 masy rzeczywistej przyczepy (art. 62 ust. 1 pkt 1 ustawy prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 1997 r. Nr 98, poz. 602 z późniejszymi zmianami) w związku z § 14. pkt 1. p pkt 7 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. z 2003 nr 32 poz. 262)).

3. DMC przyczepki lekkiej nie może nie może przekroczyć 750 kg, i jej masa rzeczywista nie może przekroczyć połowy masy rzeczywistej pojazdu ciągnącego. Jeżeli przekroczy musi mieć hamulec.

4. W dowód wbijane są (O.1, O.2) wartości maksymalne, w rzeczywistości mogą być niższe.

5. Powyższe zasady nie dotyczą pojazdów innych niż samochodowe i samochodowych o DMC powyżej 3500 kg.

6. § 14. pkt 1. p pkt 7 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. z 2003 nr 32 poz. 262) nie dotyczy kierującego lecz pojazdu.