mateuszpies Posted September 2, 2012 Report Posted September 2, 2012 czy z 1h łąki i 2 ornych wykarmię 6 byków i jedna krów. a i ile paszy potrzebyję na tyle sztuk Quote
krzychu Posted September 2, 2012 Report Posted September 2, 2012 nie wiem ile paszy potrzebujesz ale nie wykarmisz z 8-10 musial bys miec zeby wykarmic Quote
przemek2092 Posted September 3, 2012 Report Posted September 3, 2012 dokładnie tak jak pisze koega wyżej niestety bydło ma tą wadę że potrzeba jest dośc duża ilosc paszy a na tylu ha nie da rady wykarmic tyle sztuk moim zdaniem lepiej zacząc od mniejszej ilosci bydła a wtedy sam zobaczysz ile potrzebujesz paszy i czego najwięcej opłaci ci sie siac ewentualnie można później pomyslec o kupnie jakiejs paszy jeżeli będzie ci sie to opłacało Quote
Mikruss Posted September 3, 2012 Report Posted September 3, 2012 masz 1 ha łąki to robić sianokiszonke 2x w roku i raz siano suszyc, zasiac 0.5 ha kukurydzy albo nawet i 1ha i wykarmisz bez problemu. Jedynie byś potrzebowal kupic ja wiem jeszcze ze 2 tony zboża na początek zeby cokolwiek śrutu dostawały i słomy do pościełania.Jak się chce to się da.Ew. jezeli ktos w twojej okolicy ma buraki cukrowe to dogadać sie i odkupic liscie z buraków albo wysłodziny Quote
przemek2092 Posted September 4, 2012 Report Posted September 4, 2012 Mikrus to zalezy też od rodzaju gleby na którym jest łąka, musi byc na prawdę dobrej klasy ziemia żeby trzy razy do roku kosić trawę, ja kosze trawę jedynie dwa razy do roku i ten drugi nie zawsze jest udany też, musi byc na prawdę mokry rok żeby coś więcej było u mnie z 1 ha łąki nie ma najmniejszych szans na wykarmienie tylu sztuk pozdrawiam Quote
Recommended Posts