swiezak Posted September 2, 2012 Report Posted September 2, 2012 Witam.. Jestem młodą niedoświadczoną osobą w tej dziedzinie więc proszę o pomoc.. a mianowicie mam dość nie dużo ziemi bo ok 3 ha i nic od lat się na niej nie robi więc pomyślałem, że może uda mi się ją zamienić na jakiś zyski.. Agroturystyka odpada ponieważ sąsiad ma już coś takiego więc będzie ciężko.. I mianowicie moje pytanie brzmi następująco jak mogę zarobić na tym..hodowla? uprawa rolna? czekam na propozycje i przypuszczalny kosztorys ile musiałbym włożyć na taką działalność. Dziękuję z góry i pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted September 4, 2012 Report Posted September 4, 2012 ciężkie pytanie bo dzisaj przy małym aureale ziemi ciążko jest sie utrzymac na rynku, zależy też jakiego rodzaju posiadasz sprzęt, i jakimi środkami pieniężnymi dysponujesz wiadomo że gdybys musiał nając ludzi, sprzęt to na tak małej uprawię nie wyszedłbyś chyba nawet na zero, mówie tu o produkcji roślinnej byc może ktoś ma jakieś inne propozycje, nie wiem np. sad ale na tym to już sie nie znam pozdrawiam Quote
swiezak Posted September 6, 2012 Author Report Posted September 6, 2012 jesli chodzi o najecie ludzi to nie ma z tym problemow nie bede tego potrzebowal sprzetu nie jest za duzo ale mam jakies delikatne znajomosci wiec z tym tez nie bedzie problemu no ale czekam na dalsze propozycje Quote
przemek2092 Posted September 6, 2012 Report Posted September 6, 2012 Jeśli mogę coś zaproponować to może truskawki ? z tego co sie orientuje to koszt nasadzenia nie jest aż tak duzy w porównaniu do innych owoców czy krzewów, skoro ludzi też masz to z pracą nie będzie problemu sprze do takiej uprawy raczej też wymagający nie jest, jedyny minus jest taki że cena jest mało stabilna rok wychodzi sie na swoję a drugi rok dostaje sie po plecach Quote
swiezak Posted September 8, 2012 Author Report Posted September 8, 2012 Wiesz to nie jest glupie tylko ja nie chce inwestowac w cos pieniedzy gdzie z gory nie bede mial jakis dochodow tylko same straty wiec cos takiego bardziej pewnego i wydaje mi sie ze jesli chodzi o uprawy to nic nigdy nie jest pewne ale cos takiego bardzo bezpiecznego gdzie moge miec nie duze straty ale tez moge miec z tego jakies zyski ale dzieki za pomysl tez bede to rozwazal Quote
Recommended Posts