kelud Posted September 21, 2009 Report Posted September 21, 2009 Witam wkrotce mam objac piecze nad 25 ha gosp. rolnym na terenie woj. opolskiego poniewaz mam niekompetentnego doradce z łosiowa prosze o pomoc co mozna zrobic z takim gosp. by jego przyszlosc byla jasna a produkcja roslinna a nawet zwierzeca opłacalna. jak je przeksztalcic? grzesiek z gory dziekuje Quote
krzysiek Posted September 21, 2009 Report Posted September 21, 2009 odaj w dzierżawe weżmiesz dopłate kasę za dzierżawe i bedziesz mial czyste pieniądze bez kłopotów stresów i czasu w brut Quote
Kronel Posted September 28, 2009 Report Posted September 28, 2009 Daj spokój, jak by tak wszyscy dawali w dzierżawe to co by to było. Jesteś młody, to poprostu spróbuj coś wymyślić, própuj i pracuj. Nie słuchaj zbytnio doradców - doradcy doradzają rzeczy tendencyjne, np. doradzali ludzią strusie jak już dawno przestały się opłacać a ci co byli pierwsi zorbili na tym kokosy. Quote
mlodyfarmer Posted January 8, 2012 Report Posted January 8, 2012 Daj spokuj 25ha to nie tak w cale mało jeżeli będziesz robic to z głową 85% Polskich gosp to gosp o powieszchni do 10ha a jesli masz jakiś sprzęt i spokojnie sobie to obrobisz i ceny sie utrzymaja na tym poziomie to zostanie ci min 50tys a nie25tys biorąc pod uwage dzierżawe. Większa częsc cwaniaków co ma 100ha i więcej to typowi bankruci pola nabrali na kredyt maszyny tez i cwaniakuja tyle być moze obroty i mają ale zysku tyle co z 5ha a czasami musza dołożyc takze nie słuchaj fam i cwaniaków Quote
muzyk Posted January 8, 2012 Report Posted January 8, 2012 Owszem wystarczy ci na skromne życie pod warunkem że będziesz miał wszystkie swoje maszyny i nie płacił za usługi.Gospodarstwa 10 cha są na pograniczu upadłości a ci rolnicy którzy nie mają dodatkowych żródeł dochodu żyje b. biednie,tylko do tego się nikt nie przyzna.Uwież mi swoje lata mam i gospodarstwo 20 cha.Przyszłość mają gospodarstwa wielkotowarowe bo mniejsze nie dadza sobie rady jeśli nie będąmiały dodatkowego żródła dochodu jak pisałem powyżej.Pozdrawiam. Quote
Ojciec Posted January 8, 2012 Report Posted January 8, 2012 Jak na skromny początek to wystarczy o dopłatę dla młodego rolnika możesz sie ubiegać tylko do 2013 roku limit został już wykorzystany wiele zależy również od położenia tego gospodarstwa jeżeli w twojej okolicy jest możliwość wzięcia ziemi w dzierżawę to jesteś ustawiony lecz sprzęt w większości musisz posiadać własny żeby dobrze wystartować. Quote
Kaszub Posted January 8, 2012 Report Posted January 8, 2012 ja bym polecił zainwestować w krowy mleczny min to 20 pieniądze co miesiąc są na koncie za mleko i wtedy już można się dajej rozwijać Quote
mlodyfarmer Posted January 9, 2012 Report Posted January 9, 2012 zeby zainwestować w krowy trzeba mieć po pierwsze limit na mleko po drugie warunki do udoju to nie takie proste wolałbym opasy oczywiście jeżeli jest możliwośc zrobienia kiszonki z odpadów (wysłodki,odpady z kukurydzy konserwowej) bo siać kukurydze i robić z niej kiszonke to zbytnio opłacalności nie ma Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted January 9, 2012 Report Posted January 9, 2012 Nastaw się na hodowlę roślinną lub zwierzęcą,może dokup trochę ziemi? 25 hektarów to już całkiem sporo,ale nie znaczy że nie mogłoby być lepiej. Sprawa jest do przemyślenia. Quote
mazi1 Posted January 19, 2012 Report Posted January 19, 2012 Witam ,ustaw się na dojenie ARiMR z kasy, przy tym areale udoisz około 60tyś. rocznie bez zbędnego zaangażowania i wkładu. Quote
przemo137 Posted January 19, 2012 Report Posted January 19, 2012 Jak możecie mu doradzać jak nawet nie wiecie jaki ma sprzęt, jakiej klasy jest ta gleba? W tym wypadku wykształcenie i wiek też są wiodącym czynnikiem bo jeśli nie masz chęci do pracy to krów nie polecam. A tak poza tym to ten kto założył ten temat ostatnio na tym forum był zalogowany 09-21-2009 wiec moim zdaniem temat powinien być usunięty lub zamknięty. Quote
Recommended Posts