Burgi Posted September 9, 2012 Report Posted September 9, 2012 Witam, chciałbym do redlic zamontować stopki ale jest problem otóż jest to starszy model a wszystkich redlic nie będe wymienial czy ktoś ma jakis pomyśl jak zrobić uchwyt na stopki >??? a może to gdzieś kupi ? Quote
Burgi Posted September 9, 2012 Author Report Posted September 9, 2012 sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/9909?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-09&utm_content=9909#nclid=7510de024d0b548a1ce55645ca44a015 sklep-grene.pl/product_info.php/products_id/9641 macie jakieś pomysly jakby tu dorobił ? Quote
henryk Posted December 10, 2012 Report Posted December 10, 2012 Witam' date=' chciałbym do redlic zamontować stopki ale jest problem otóż jest to starszy model a wszystkich redlic nie będe wymienial czy ktoś ma jakis pomyśl jak zrobić uchwyt na stopki >??? a może to gdzieś kupi ?[/quote'] też mam chęć zrobić to samo,w grene widziałem stopki -ba nawet kupiłem 1szt.za 3,50 żeby dopasować,i myślę że kupię ceownik zimnogięty żeby szerokością pasował do szer.stopki potem będe ciął odp. długości, nastepnie 2ma nitami przynituję do radlicy na odpowiedniej wysokości z tyłu potem 1 otwór do zawleczki na której będzie wisiała stopka jak się ociepli to zacznę działać-myślę że się uda-pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted December 10, 2012 Report Posted December 10, 2012 a może dwie stopki a porządne i podniosły by wszystkie redlice miałem tak orginalnie wykonane w siewniku fiona Quote
henryk Posted December 17, 2012 Report Posted December 17, 2012 a może dwie stopki a porządne i podniosły by wszystkie redlice miałem tak orginalnie wykonane w siewniku fiona no właśnie zastanawiam się jakbyś to zrobił,przecież każda radlica wisi niezależnie na łańcuchu zwłaszcza poznaniak2,trzeba by było te 2 stopki założyć skrajnie i połączyć jakąś mocną belką żeby uniosła te wszystkie radlice podczas opuszczenia siewnika,gdybyś mógł coś więcej napisać to bym był wdzięczny bo do końca nie wiem jeszcze jak to zrobić-pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 ten siewnik fiona już sprzedałem koledze jak będę u niego to ci to wszystko dokładnie opisze a te stopki to nie były na końcu tylko mniej więcej za kołami ciągnika to były 2 płaskowniki poprowadzone od przodu oczywiście z dobrej stali i dość grube na końcu tych płaskowników był porządny zagarniacz pod tymi płasownikami były ruchome 2 stopki jak siewnik uniosłeś to pod własnym ciężarem opadły i wisiały pionowo, opuszczając siewnik zagarniacz i wszystkie rórki wisiały w powietrzu a jak było to z przodu to nie pamiętam jeszcze redlice miały wycięcia z tyłu otwór mniej więcej około 3 cm w blasze nad wylotem i jeśli zatkała by się redlica na dole to zboże wylatywało wyżej i rórka była zabezpieczona przed uszkodzeniem a zboże i tak leciało tylko nie zawsze na dół rowka u góry tego otworu blacha na redlicy była wgięta do środka (jakby uderzył młotkiem ) po to by nasiona nie wylatywały tym otworem tylko na dole Quote
henryk Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 ten siewnik fiona już sprzedałem koledze jak będę u niego to ci to wszystko dokładnie opisze a te stopki to nie były na końcu tylko mniej więcej za kołami ciągnika to były 2 płaskowniki poprowadzone od przodu oczywiście z dobrej stali i dość grube na końcu tych płaskowników był porządny zagarniacz pod tymi płasownikami były ruchome 2 stopki jak siewnik uniosłeś to pod własnym ciężarem opadły i wisiały pionowo' date=' opuszczając siewnik zagarniacz i wszystkie rórki wisiały w powietrzu a jak było to z przodu to nie pamiętam jeszcze redlice miały wycięcia z tyłu otwór mniej więcej około 3 cm w blasze nad wylotem i jeśli zatkała by się redlica na dole to zboże wylatywało wyżej i rórka była zabezpieczona przed uszkodzeniem a zboże i tak leciało tylko nie zawsze na dół rowka u góry tego otworu blacha na redlicy była wgięta do środka (jakby uderzył młotkiem ) po to by nasiona nie wylatywały tym otworem tylko na dole[/quote']no to teraz dałeś mi do myślenia,najlepiej gdybym to widział-ale ten mój pomysł już trochę opanowałem i będę nad tym wiosną poważnie myślał może z twojej i mojej myśli coś wyjdzie-dziękino dziś już dokładnie obejrzałem fionę i wiem jak to zrobić -dziękuję za podpowiedź Quote
Recommended Posts