Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam posiadam 5 ha ziemi 4 kl. Mam wyksztalcenie rolnicze ale musze jeszcze zdac egzamin zawodowy. Czy moze mi ktos doradzic w co warto zainwestowac ?? Jakie mam szanse na jakies dotacje na rozpoczecie ? Moze mikroprzedsiebiorstwa? W planie byly borowki amerykańkie, Truskawki pod folia i jakas mala ferma krolikow. Co myslicie ?? Co radzicie ?? Pozdrawiam serdecznie
  • 2 weeks later...
Posted
Masz wiedzę, a z doświadczeniem pewnie trochę gorzej (z całym szacunkiem). Na niewielkim areale musisz prowadzić uprawy wymagające dużego nakładu pracy. Musisz wziąć pod uwagę nie tylko klasę gruntu, ale także ko0mpleks, region, uwarunkowania mikroklimatyczne i wiele innych czynników. Mikroprzedsiębiorstwa odpadają w twoim przypadku bo jest tam taki trik, że nie możesz być na KRUSie. O inne dowiedz się w oddziale regionalnym ARiMR.
Posted
Trudno oszacować koszt chowu, skłąda sie na to cały szereg kosztów związanych z uprawą pola, przygotowywaniem paszy do skarmiania, kosztami opieki weterynaryjnej itp. Jeżeli chcesz zacząć chów bydła to proponuje zacząć od małej ilosci i stopniowo ją powiększac, wtedy sam zobaczysz jaką masz zdolnosc do chowu, ile musisz mieć łąki, z czego najlepiej robic paszę ;) pozdrawiam
Posted
Nie znam tej firmy, ale to co bym Ci radził to pogadać z kimś w okolicy któ sie zajmuje opasami najlepiej kimś kto ma dużo. Z nim pogadać i załatwić dostawę niejako przy okazji. On coś dostanie od dostawcy za załatwienie klienta a ty masz więcej pewności że dostałeś dobry materiał.
Posted
Na początek poszukaj zwykłych byczków, nie musza być mięsne bo taki mięsny to koszt nawet 1300 zł z zwykły HF to ok 600-700 zł ( w moim regionie), na start może być, nie musisz wyrzucic tyle gotówki a już coś będzie rosło ;)
Posted
Ale chodzi o to zeby sie to zwrocilo ;) Jaka rase najchetniej polecacie ?? Mnie sie podobaja bbb (choc to pewnie ciezki material w pl do zdobycia. Choc widzialem te zwierzeta na pastwisku w Belgi naprawde wielkie) limousine ?I jak te zwierzeta czulyby sie majac wiate i duzy wybieg ? Dzieki wielkie za rady :)
  • 3 months later...
Posted
Bydło na 5 ha? to troche za mały areał i z tego opłacalnośc nie za wielka jak na małą skalę, po mojemu to mógłbyś jakichś upraw wieloletnich spróbować porzeczka, truskawka, borówka, malina może jakiś sad. Wykształcenie masz z 5 ha dałoby się wyżyć. Tylko byś musaił troche na zyski poczekać najszybciej to by było z warzywami ale dziś to trzeba miec pewny zbyt bo ogólnie to wszyscy ciągną warzywa z giełdy po strasznie niskich cenach.
  • 2 months later...
Posted
hej hej !!! Mam juz 4 cialeki.... co do arealu to sie zwiekszyl do 12 ha i pewnie bede kombinowac jakies dzierzawy. 3 jalowki luinga i byczek. i nastepne dwie czekaja na odsadzenie w niemczech. Mam w planie dokupic angusy i hodowac te dwie rasy. Co myslicie o Angusach ?
Posted
No to gratuluję Ci rozpoczęcie działalności :) Jak już będziesz miał te 12 ha to zacznie się poważna gospodarka i będziesz mógł myśleć o powiększeniu stada. O rasie Angus słyszałem wiele dobrego, nie są zbyt wymagające i w miarę szybko rośnie. Pozdrawiam :)
Posted
Witam. Co do bydła to zalezy to od wielu rzeczy ktorą moglbys wybrac, masz malo ziemi, wiec polecilbym ci rasy latwe w chowie i sredniego kalibru np, angus, hereford, albo limousine - ktore sam hoduje, z wiekszych ras super sa simental i charolaise, ale one sa wymagajace, wiecej jedza, a u charolaise jest problem z wycieleniami, a BBB w Polsce nikt nie ma ;)
  • 6 months later...