dominogx Posted September 10, 2012 Report Posted September 10, 2012 Witam!!!Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość Mój 3p ma dziwny głoś, słychac jakby chodził jak c330, silnik nie dymi ani na biało ani na czarno. Uszczelki nie wydmuchało, zmieniłem wszystkie filtry, założyłem nową pompke zasilającą i nic nadal dziwnie chodzi. Prosze was o pomoc gdzyć nie wiem za co sie zabrać aby mój 3p chodził normalnie, niektórzy mówią że to wina tłumnik, możliwe to? Quote
przemek2092 Posted September 10, 2012 Report Posted September 10, 2012 sprawdz czy wtryskiwacze mają odpowiednie cisnienie i czy końcówki nie są zbyt zużyte, byc może wtryskiwacze już ci leją a to może byc przyczyną nierównej pracy Quote
dominogx Posted September 11, 2012 Author Report Posted September 11, 2012 jednak wtryskiwacze miały za małe ciśnienie. wymieniłem dzisiaj końcówki, ale przy składaniu krzywo zakręciłem nakrętke od tej rórki co idzie od filtra paliwa do wrtysku. I teraz muszę zmienić całą rurke i dopiero jutro odpale jak kupię Quote
przemek2092 Posted September 11, 2012 Report Posted September 11, 2012 trzeba trzeba bo przy układzie paliwowym trzeba wyjątkowo uważać żeby wszystko było dokładnie na swoim miejscu daj znać jak traktorek będzie już dobrze śmigał ;D Quote
dominogx Posted September 12, 2012 Author Report Posted September 12, 2012 traktor odpalony. Ale cóż dużo sie nie zmieniło chodzi równiej ale głos ma prawie taki sam, chodzi mi o to że u mnie na okolicy jest 7 3p i każdy chodzi tak samo tylko mój i znajomego chodzą tak samo. Chyba że to wina tego komina Quote
przemek2092 Posted September 12, 2012 Report Posted September 12, 2012 być może tak, głos możesz mieć inny właśnie przez to że masz inny tłumnik, ważne żeby było słychać równą pracę silnika wtedy nie ma czym sie martwić Quote
Miki Posted September 12, 2012 Report Posted September 12, 2012 To jest nawet pewne . 3P z okrągłym tłumikiem zawsze brzmi podobnie do C-330 Quote
grzepaku1 Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 a dlaczego twierdzisz że uszczelki nie wydmuchało sprawdzałeś? w tym silniku zdarza sie czesto że uszczelkę wydmuchuje pomiędzy tłokami i wody nie wydmuchuje ani do oleju nie dmucha tylko dziwnie chodzi nieraz podczas gaszenia silnika słychać w kominie jak by były nieszczelne zawory Quote
przemek2092 Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 gdyby to była uszczelka to na bank czegos by mu brakowało, albo wody albo w oleju by sie ona właśnie pokazała, innej opcji nie ma Quote
grzepaku1 Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 w tym silniku może tak być że podczas sprężania na jednym z tłoków jeśli uszkodzona jest uszczelka spaliny przedostają się do drugiego cylindra obok w którym nie ma sprężania a nie na zewnątrz, niezmienny wody stan wody i oleju nie jest żadnym dowodem że uszczelka jest w porządku obracając kolbą wał powinneś wyczuć czy jest jednakowe sprężanie jeśli na 2 tłokach jest słabsze a na 1 lepsze może to być uszczelka lub podczas obracania będzie słychać przedmuchy na 2 tłokach podczas sprężania ( u mnie tak było) napisz czy ten silnik zawsze tak chodził czy dopiero niedawno Quote
DuzyGrzegorz Posted October 4, 2012 Report Posted October 4, 2012 Może być przedmuch do śruby głowicy. W tych silnikach to częsta awaria. Jednak w tych przypadkach występuje kopcenie zwłaszcza po jakimś czasie bo wtedy przeważnie lecą wtryski. Quote
Recommended Posts