coma251 Posted September 11, 2012 Report Posted September 11, 2012 Kiedy siejecie zboża na jesień Quote
Szubakkk Posted September 11, 2012 Report Posted September 11, 2012 Ja będę siał w tym tygodniu Quote
garzew Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Ja w swoim gospodarstwie mam jeszcze do skoszenia natkę pietruszki - ostatni pokos jesienny. Myślę że w przyszłym tygodniu będziemy kosić natkę - oczywiście jeżeli pozwoli na to pogoda.Wiec zborze ozime planuje, że zasieje prawdopodobnie pod koniec września. Quote
Szubakkk Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Garzew mam pytanko opłaca ci się siać pietruszkę ? I ile masz ha tej, pietruszki ? Quote
przemek2092 Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 mój kolega ma pietruszkę, na początku popyt i cena było na wysokim poziemie ale niestety przez jakis tydzien, później już nawet brać nie chcieli może jeszcze sie coś ruszy ale kolorowo nie jest dobrze mieć jakis swoich odbiorców, przynajmniej jestes pewny że to sprzedasz Quote
garzew Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 Ja mam 2ha natki. Dostarczamy ją do suszarni.Co do opłacalności to bardzo różnie bywa, wszystko zależy od roku.W tym sezonie była bardzo sucha wiosna. Część plantacji musiałem zlikwidować - prawie 1ha został mi wywiany przez wiatr (początkowo były 3ha). Potem miałem problemy z wykonaniem oprysków, bo reszta bardzo nierówno wschodziła - musiałem czekać żeby nie spalić wschodzącej pietruszki.Ogólnie kiepski sezon, u mnie mało padało i łącznie z dwóch pokosów zebraliśmy zaledwie 20t naci. W tamtym sezonie tyle zebrałem z jednego.Teraz w trzecim pokosie pojawił się grzyb i znowu mi potrącą na jakości. W tym roku to chyba bym lepiej wyszedł na samym zbożu, i się właśnie zastanawiam czy nie zrezygnować z uprawy naci bo z roku na rok jest coraz gorzej. Quote
Szubakkk Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 Z tego co opowiadasz to natka jest trudna do uprawy ;/ Quote
garzew Posted September 17, 2012 Report Posted September 17, 2012 Witam ponownie. Natka w niedziele skoszona. Ogólnie wyszło nie najgorzej: pełna gondola i nawet mi nie potrącili na jakości.Ogólnie mało jest natki w tym roku i biorą wszystko jak leci bez wybrzydzania.Jutro wchodzę z orką na pole i może jeszcze w tym tygodniu zasieje pszenice. Pożyjemy zobaczymy. Quote
barto12 Posted September 20, 2012 Report Posted September 20, 2012 Pod koniec września i początek pażdziernika. Quote
przemek2092 Posted September 20, 2012 Report Posted September 20, 2012 ja orkę już dzisaj skonczyłem, jutro uprawa i w sobotę siew ;D byle pogoda sie utrzymała na razie pszenżyto a pod koniec września pszenicę jade Quote
Recommended Posts