Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

wkrotce mam objac piecze nad 25 ha gosp. rolnym na terenie woj. opolskiego poniewaz mam niekompetentnego doradce z łosiowa prosze o pomoc co mozna zrobic z takim gosp. by jego przyszlosc byla jasna a produkcja roslinna a nawet zwierzeca opłacalna. jak je przeksztalcic? grzesiek z gory dziekuje

• 11 months later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Posted
Ja uważam że jak się nie ma pomysłu na to co zrobić z ziemią to lepiej dac ją w dzierżawę. Co by tutaj nie mówic areał nie jest z gumy, ziemia jest wiecej warta niż złoto. Samochodów naś wiecie można produkować i produkować, ziemi zawsze będzie tyle samo. Ja bym napewno nie sprzedawał.
  • 1 month later...
Posted
Ja tez uważam, że sprzedawać nie warto. Ja nie jestem również za tym, żeby mieć po troszku wszytkiego, takim sposobem się do niczego nie dojdzie. Polecam ci bydło, teraz się rzeczywiście opłaca.
  • 3 weeks later...
Posted
NA RAZIE .......JAK KTOŚ ZAMIERZA NASTAWIĆ SIĘ NA PRODUKCJĘ KTÓREJ CYKL PRODUKCJI TRWA OKOŁO DWÓCH LAT TO NIE MOŻE PATRZEĆ TYLKO POD NOGI
Posted
Sprzedawać napewno ziemi to nie a co robić, w tych czasach to trudno powiedzieć napewno odradzał bym opasy, świnki? to stąpanie po kruchym lodzie, radził bym albo bydło mleczne albo uprawa warzyw. A tak szczerze to nawsi niema mądrego kto umiał by precyzyjnie powiedzieć co robić żeby nie stracić, wiele zalerzy od pogody od urodzaju czy od koniunktury, jedno co bym mógł powiedzieć szczerze to dobra praca poza rolnictwem jest tysiąc razy lepsza od wiązania się z tą dziedziną gospodarki
Posted
A to pewnie dzieje sie po wycieleniu?Jezeli tak to jest spowodowane porodem.Cielew rodzac sie pozostawia w krowie przestrzen ktora z czasem zapelniaja organy wewnetrzne.Istnieje jednak mozliwosc ze natychmiast po ocieleniu zoladek wracajac na swoje miejsce obraca sie i dochodzi do jego skrecenia.Jedyna metoda zeby tego uniknac jest podanie krowie po ocieleniu kilka wiader letniej wody aby obciazyc zoladek i uniknac jego obrotowi.Do wody dla smaku mozna dosypac cukru,nie zaszkodzi a jak wiadomo glukoza na wzmocnienie sie przyda.
Posted
ja proponuję lekturę - "Rolnik Polski" z 1864r; kto czytał ten zrozumie o co mi chodzi- dostępna bodajże jedynie w Internecie w bibliotekach cyfrowych. Po przeczytaniu założyciel tematu na pewno znajdzie tam odpowiedź.