fermo85 Posted September 11, 2012 Posted September 11, 2012 witamczy opłaca się inwestować w drzewa orzecha włoskiego oraz leszczyny?od podstaw to chyba nie ma co zaczynać takiej uprawy nawet przy posiadaniu miejsca na to? Quote
Szubakkk Posted September 12, 2012 Posted September 12, 2012 Wiesz orzechów jest coraz mnie na naszym Polskim rynku, jak masz do tego wprawę to zainwestuj ;p Quote
fermo85 Posted September 13, 2012 Author Posted September 13, 2012 No właśnie widziałam, ze jest ich niewiele na giełdach owocowo-warzywnych. A jak już są to bardzo drogie. Tylko ciekawe czemu nie ma zbyt dużo, może łatwo ulegają zniszczeniom np. przez pogodę co przynosi mniejsze plony? Quote
Szubakkk Posted September 13, 2012 Posted September 13, 2012 Ja mam u siebie posadzone dwie bardzo stare leszczyny i w tym roku zapowiadały się piękne orzechy ;P Ale Przyleciały dwa dzięcioły i prawie wszystkie orzechy mi zjadły ;/ Ja myślę że, to wina dzięciołów i pogody też ;/ Quote
fermo85 Posted September 14, 2012 Author Posted September 14, 2012 Ale pogody zimą? kiedy są zbyt duże mrozy? a nie ma żadnego sposobu na ochronę drzewa przed np. dzięciołami??może wystarczyłaby taka siatka, którą też zakłada się na drzewa wiśniowe w celu ochrony przed szpakami?:> Quote
Szubakkk Posted September 14, 2012 Posted September 14, 2012 Siatka jest bardzo dobrym pomysłem, ale nie założysz siatki na duże drzewo ;/ Quote
*SSaPeRR* Posted September 14, 2012 Posted September 14, 2012 2 km ode mnie 5 lata temu zasadzono 110ha orzecha włoskiego. Sadzony w odległościach 4x6m. W pierwszym roku było 30% ubytków. Uzupełnili to wszystko, wykaszane były międzyrzędzia co 4-5 tygodni, ale orzechowi coś nie pasowało i praktycznie nie przyrastał, nic a nic. W tym roku wszystko wytłukli kosiarkami bijakowymi. Więc raczej też nie jest tak kolorowo zacząć uprawę orzecha włoskiego, jakieś wymagania ta roślina ma i chyba one nie są małe. Taki plus że okoliczni rolnicy tym roku chociaż narobili sobie na tym polu siana i sianokiszonki. Quote
fermo85 Posted September 17, 2012 Author Posted September 17, 2012 Na bardzo duże drzewo pewnie się nie założy tak łatwo, ale siatki też bywają sporych rozmiarów. A jeśli chodzi o wymagania glebowe to pewnie są spore, ale może rodzaj ziemi był nieodpowiedni? Najlepiej kiedy mamy już duże drzewa, które się już przyjęły i owocują Dobrze, że chociaż rolnicy mają z tej ziemi pożytek:) Quote
Recommended Posts