sputnik Posted September 13, 2012 Posted September 13, 2012 Witam, proszę o radę odnośnie przycięcia drzewa jabłoni. Drzewko jest stare, gałęzie rosną wysoko w górę, ale rodzi ogólnie pyszne jabłka. Zastanawiam się jak dużo mam przyciąć tych wysokich gałęzi?? Bo to teraz na jesień się przycinać prawda? Może ktoś pomóc? Quote
*SSaPeRR* Posted September 14, 2012 Posted September 14, 2012 Z tego co kiedyś mi mówiła koleżanka (po szkole ogrodniczej) na temat przycinania (odmładzania) starszych jabłoni nie powinno się w pierwszym roku cięcia usuwać więcej niż 25-30% masy drzewa. Usuwa się w pierwszej kolejności gałęzie krzyżujące się (cieńszą , słabszą wycinamy). Ogólnie przerzedza się wewnątrz koronę tak aby lepiej dochodziło światło. Pozostawia się gałęzie ładnie rosnące pod dużym kątem od pnia (70,80,90st) Bardzo skracamy o 2/3 lub czasami pozbywamy się z samego środka rosnącej/rosnących (bo mogą być 3-4) pionowo do góry gałęzi przewodzących. Jeśli jabłoń jest naprawdę duża pozostałe można skracać o około 1-3m.Gałęzie które całe usuwasz ucinaj zaraz za zgrubieniem (obrączką) przy pniu. Nie wycinaj przy samym pniu bo są wtedy duże rany. Za daleko od pnia znowu pozostają takie suche sęki.W następnym roku można już myśleć o konkretniejszym nadawaniu kształtu koronie drzewa.Pamiętaj o zamalowaniu farbą emulsyjną ran. Dodaj do niej jakiś fugicyd żeby grzyb się nie rozwijał.Według mnie jeszcze trochę za wcześnie na przycinanie takiej przydomowej jabłoni. Ja bym poczekał ze 3 a nawet 4 tygodnie. Pamiętaj że po takim przecięciu gałęzi strasznie będą rosły wilki. Będzie ich na wiosnę bardzo dużo. Quote
sputnik Posted September 18, 2012 Author Posted September 18, 2012 Z tego co kiedyś mi mówiła koleżanka (po szkole ogrodniczej) na temat przycinania (odmładzania) starszych jabłoni nie powinno się w pierwszym roku cięcia usuwać więcej niż 25-30% masy drzewa. Usuwa się w pierwszej kolejności gałęzie krzyżujące się (cieńszą ' date=' słabszą wycinamy). Ogólnie przerzedza się wewnątrz koronę tak aby lepiej dochodziło światło. Pozostawia się gałęzie ładnie rosnące pod dużym kątem od pnia (70,80,90st) Bardzo skracamy o 2/3 lub czasami pozbywamy się z samego środka rosnącej/rosnących (bo mogą być 3-4) pionowo do góry gałęzi przewodzących. Jeśli jabłoń jest naprawdę duża pozostałe można skracać o około 1-3m.Gałęzie które całe usuwasz ucinaj zaraz za zgrubieniem (obrączką) przy pniu. Nie wycinaj przy samym pniu bo są wtedy duże rany. Za daleko od pnia znowu pozostają takie suche sęki.W następnym roku można już myśleć o konkretniejszym nadawaniu kształtu koronie drzewa.Pamiętaj o zamalowaniu farbą emulsyjną ran. Dodaj do niej jakiś fugicyd żeby grzyb się nie rozwijał.Według mnie jeszcze trochę za wcześnie na przycinanie takiej przydomowej jabłoni. Ja bym poczekał ze 3 a nawet 4 tygodnie. Pamiętaj że po takim przecięciu gałęzi strasznie będą rosły wilki. Będzie ich na wiosnę bardzo dużo.[/quote'] Ogromne dzięki za tak dokładną odpowiedź, tego szukałem Nie do końca rozumiem tylko 1 rzeczy - co masz na myśli mówiąc, że będą rosły wilki? Quote
*SSaPeRR* Posted September 18, 2012 Posted September 18, 2012 Tak się określa te jednoroczne dzikie pędy. Te co tak szybko rosną na wiosnę. Najczęściej będą wyrastały dookoła obciętej gałęzi(sęka) ale z pnia i konarów też raczej powyrastają. I to przez 2 może 3 lata będzie ich sporo, później będą zanikały bo drzewo uspokoi swój potencjał rozrostu. Quote
Recommended Posts