Kronel Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Chciałem zapytać jak według Was będą wygladały plony kukurydzy w tym roku. My kosić będziemy najszybciej za 2 -3 tygodnie ale wczoraj byłem na polu ładne podwójne kolby, jak kolbe się weźmnie do ręki to aż miło, ładna dodrodna kolba kukurydzy, ziarno do końca rozwiniete. Ja liczę że z hektara powinno być 10 ton suchego ziarna. Zobaczymy też jak będzie z pogodą może przymrozi a potem 2 zimne suche tygodnie. Jak tam u was sie szykuje jeżeli chodzi o plon kukurydzy? Quote
Szubakkk Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Ja osobiście nie sieję kukurydzy. Ale mój sąsiad ma i ma zamiar spróbować za około 2 tygodnie. Ale jak byłem u niego na polu, to nawet ładne te, kolby Quote
rolnik1500 Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 10 ton ziarna kukurydzy z hektara to ja nie mam szans, ziemia 4 klasa i do tego sucho. ale nażekać nie mogę myślę że będzie średnio 7ton suchej. Żeby 10 ton wymłucić to chyba musisz mieć dobrą klasę ziemi . Quote
przemek2092 Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 wszystko zależy od gleby na dobraj klasie ziemi i polu które lezy niedaleko rzeki i woda tam podsiąka to znajomy wyciąga 12 ton nawet, a kawałek dalej gdzie nie jest już tak mokro to schodzi do 8,10 ton Quote
Recommended Posts