MysiaPysia Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Od jakiegoś czasu zaczęłam robić własną mąkę, praktycznie ze wszystkich rodzaji zbóż. Do tej pory ziarno miele w śrutowniku takim standardowym bąku. Kiedyś służył do paszy dla świń jak się jeszcze świnie na mokro karmiło. Ale dużo z tym zachodu dużo strat, bo przepuścić przez śrutownik muszę z 3 razy by efekt był dobry. Zastanawiam się nad zakupem małego młynka do zboża gdzie mieliła będę maksymalnie 10 kg mąki której wystarczy mi do wypieku chleba na miesiąc. Słyszałam że są fajne młynki na 220V do domowego użytku. Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Młyny mielą na tzw razówkę 80. Ale samemu zmielić to frajda. Można zmielić na śrutowniku walcowym (nie mylić z gniotownikiem) który ma konstrukcję identyczną z walcami młyńskimi. Na jeden wypiek można posłużyć się czymś takim - allegro.pl/stary-sygnowany-zeliwny-srutownik-mlynek-i2620690085.html. Możesz poszukać jakieś żarna.Takie młynki sprzedają w jakiejś firmie co robią pokazy, ale dokładnie nie wiem. Quote
rolnik1500 Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 Ja mam taki fajny mały śrutownik, spokojnie zdaje egzamin jako młynek do mielenia zboża żyta czy pszenicy na mąkę. Na co dzień używany jest jako młynek do robienia paszy dla koni, ale spokojnie można nim wszystko śrutować. Mama używa go właśnie do robienia mąki, ustawia tylko odpowiednie sito. My mamy takie dokładnie młynek o mocy chyba 700 tutaj msz te młynki do zboża, u nas działaa już od 2 lat bez najmniejszych problemów. Dobre w tych młynka jest to że jak się mieli to nie ma tyle kurzu, mielenie takim bąkiem jak ty to robisz to tylko w oddzielnym pomieszczeniu bo kurzy się na maksa. Warto też dokupić takie specjalne wiadro do zsypu, wtedy nie ma problemu z kurzem już w ogóle. Quote
Jac555 Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 ja mam młynek o mocy 580W. Ogolenie mielimy pasze do zwierzat ale myśle ze na spokojnie dałby rade i przy mące. Do takich młynkow mozan dokupic sita, nam w sumie nie zależy na bardzo drobnym ziarnie, wiec najmniejsze sito mamy 2,5mm, ale słyszałem ze jest mniejsze 1 lub 1,5 mm.Choc nie wiem czy na twoje potrzeby nie wystarczył by taki o mocy 160W. Quote
sputnik Posted September 25, 2012 Report Posted September 25, 2012 Ja bym brał mocniejszy 750 W, różnica w cenie nieduża a w mocy znaczna. Też bym chętnie sobie kupił taki młynek, samemu mąkę bym robił a potem chlebek i bajka. Quote
pauli85 Posted September 26, 2012 Report Posted September 26, 2012 Również polecam te młynki, a taki o mocy 160W można zakupić już za ok.600zł. I później przez lata mamy mąkę ekologiczną wiadomo co dokładnie się w niej znajdzie, bo sami wybieramy to, co zmielimy:) Quote
Recommended Posts