Kowalik Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Mam takie nietypowe zastosowanie zasieku z drutu ostrzowego. Wiecie takiego jak się robi zasieki na wojnie. Chodzi o odgrodzenie pola na dziki konkretnie o jeden odcinek o długości 200metrów między polem a lasem. Miałem już tam siatkę leśną , rut kolczasty , ogrodzenie elktrczne i niestety siatkę leśną dziki pozrywał, a ogrodzenie elektryczne 2 razy ukradli mi elektryzator. Taki drut ostrzowy typu koncertina byłaby super bo zapewne skutecznie zatrzymałby dziki, co otym myslicie. Quote
Miki Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 No niby wszystko pięknie ładnie ale jest jedno "ALE". Kiedy np. dzik zapląta się w takie ogrodzenie i zginie to żebyś nie maił problemów z nadleśnictwem Quote
Szubakkk Posted September 13, 2012 Report Posted September 13, 2012 Ja mam prawie 45 arów kartofli przy lesie, mam drut kolczasty założony: drut, sznurek(od snopowiązałki) i znowu drut. I do tego kupiłem w agromie środek odstraszający dziki. I to naprawdę działa Quote
rolnik1500 Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 Jeszcze czegoś takiego nie widziałem, ale tak sobie patrze ile taki drut ostrzowy zawiniety w koncentrine kosztuje to szczerze mówiąc nie wiem czy jest to opłacalne, lepiej chyba po prostu założyć pastuch elektryczny i dobrze pilnować żeby nie ukradli , a przede wszystkim dobrze ten pastuch zabezpieczyć przed kradzieżą. Quote
jacob Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 Skoro masz problem porządny i z dzikami i ze złodziejami, to bym się nie zastanawiał i założył concentrinę. To bankowo będzie skuteczne na zwierzęta i żaden złodziej nie ruszy takiego zasieku. Zastanawiam się też czy właśnie nadleśnictwo się nie przyczepi, może warto z nimi o tym najpierw pogadać zanim zainwestujesz. Quote
wiesieki1202 Posted September 14, 2012 Report Posted September 14, 2012 raczej na swojej dzialce mozesz robic co chcesz a jak dzik sie pokaleczy to jego problem.mam ogrodzenie z drutu kolczastego i zanim je zalozylem straszyli mnie ze jak cos sie pokaleczy to bede mial problemy wiec dowiadywalem sie na policii i powiedzieli ze to nie jest zabronione Quote
Recommended Posts