Szubakkk Posted September 16, 2012 Report Posted September 16, 2012 Witam.Poszukuje ciągnika do lekkich prac czyli: brony i siewnik do nawozu, wo gule do lekkich prac ;P Brony są takiego typu: moto.allegro.pl/brony-fi-14-polowe-5-nowe-rama-bron-bark-solidne-i2605429051.html A siewnik do nawozu: moto_allegro.pl/rozsiewacz-dwutarczowy-ocynk-nierdzewny-hydraulika-i2607563487.html U mnie na Pomorzu są ziemie ciężkie czyli trudne do uprawy ale za to są żyzne Hymm, a co do firmy i ceny, firma mnie nie interesuje a cenę to nie wiem ;P Zobaczę co podacie ;P Quote
Szubakkk Posted September 17, 2012 Author Report Posted September 17, 2012 To miał być traktor, co mało pali i ma dać radę z tymi maszynami ;P Quote
przemek2092 Posted September 17, 2012 Report Posted September 17, 2012 to może c 330 xDD nie no żartuje ;P Quote
Mikruss Posted September 17, 2012 Report Posted September 17, 2012 może jakiś massey 675 albo 360 375 jak masz ok 40 - 50 tyś zl albo massey 3050 Ciągniki w okolicach 70 ps Quote
Szubakkk Posted September 18, 2012 Author Report Posted September 18, 2012 E chyba trochę za dużo ;P Ciągnik może, mieć 50koni i ma mało palić Quote
barto12 Posted September 19, 2012 Report Posted September 19, 2012 Według mnie powinieneś kupić Masseya Fergusona 188 . Nie jest jakiś najnowszy ale napewno wystarczy. Ma 90 koni pali bardzom mało.W dobrym stanie kosztuje około 20 tys. Quote
garzew Posted September 20, 2012 Report Posted September 20, 2012 Ja w swoim gospodarstwie mam C330M. Wykorzystuje go do lekkich prac jak bronowanie, rozsiewanie nawozów, siew zbóż czy warzyw siewnikiem. Mam lekkie ziemie i właśiwie częśniej z niego korzystam niż z 60-tki. Uniwersalny, bezawaryjny ciągnik i co najważniesze mało pali. Quote
Szubakkk Posted September 20, 2012 Author Report Posted September 20, 2012 Według mnie powinieneś kupić Masseya Fergusona 188 . Nie jest jakiś najnowszy ale napewno wystarczy. Ma 90 koni pali bardzom mało.W dobrym stanie kosztuje około 20 tys.Hehe, myślałem o tej maszynie Quote
Mikruss Posted September 20, 2012 Report Posted September 20, 2012 ja mam 10 ha i mam masseya 675 i przy lekkich pracach ba a nawet przy cięzkich spalanie jest naprawdę śmieszne a c330 sprzedałem i kupiłem Fiata 780 DT i jest skubany oszczedniejszy chyba od Masseya szubakkk jak 675 jest ci za duzy ( 75 KM) to co ty zrobisz z tym starym 188 co jest mocniejszy ja bym proponowal poszukac jak ma byc male masseya 260 (idento co 255 ale 4 tloki 60 KM i wspomaganie itp ) Quote
Szubakkk Posted September 20, 2012 Author Report Posted September 20, 2012 A czy ten traktor był by dobry: JOHN DEERE 2130 ? Mam propozycję od sąsiada ;P Quote
malyrolnik Posted September 26, 2012 Report Posted September 26, 2012 A coś takiego? www_mascus.pl/rolnictwo/uzywane-traktory-60-79-km/massey+ferguson/590/images/mcmimhjh.html Quote
Mikruss Posted September 26, 2012 Report Posted September 26, 2012 ten 790 to zalezy od wersji ale albo 75 albo ponad 80 PSI to dosc masywny ciągnik a nie do lekkich prac Quote
malyrolnik Posted September 27, 2012 Report Posted September 27, 2012 To w takim razie nie ma co wydziwiac bierz to otomoto_pl/ursus-c360-4x4-A206076.html Quote
Mikruss Posted September 27, 2012 Report Posted September 27, 2012 za 60 tke i tyle kasy????Ciągnik co ma 47 KM ??????????????????????????ostatnio w żniwa od sąsiada jechałem 6-0 tką zwykła niby po remoncie, moja jazda trwała 10 min i powiedziałem nigdy w życiu, kupiłem Fiata 780 DT z turem 3 sekcyjnym, napędem za 17,5 tyś zł, włożylem 4 tys bo mechanikę muszę mieć oda razu zrobioną na igłę zeby mi się w czasie roboty nie pierdzieliło, włoże jeszcze ok 1500 zł w blacharkę i malowanie i mam ciągnik za max 25 tys zł (fakt ze 77 rok) ale w pełni sprawny, z napędem (przednie opony nowe, tył ma jeszcze jakieś 40-50%), kabiną, synchronizowaną skrzynią biegów o mocy 80 PS.Wczoraj śmigałem z nim z agregatem uprawowym 3,3 m i śmiało mogę powiedzieć że jakbym zapiął 3.6 to szedł by jak dziki.....A części sdo tego fiata w internecie dostępne bez problemu, silnik chodzi jak pszczółka (silnik Iveco), skrzynia pracuje idealnie.Druga opcja może spokojnie za tyle kupić masseya 675 lub pochodny też 4x4 i ma :- prawie 30 ps więcej- komfortową kabinę, wygłuszoną, z ogrzewaniem, szczelną, z dwoma filtrami przeciwpyłkowymi- oszczędny i bardzo mocny silnik (spali tyle co ten ursus)- mocny podnośnik- większe ogumienie- wzmacniacz moemntu (zależy od wersji skrzyni)i wiele wiele innych udogodnień, o których w ursusie czy w zetorze można zapomnieć. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 27, 2012 Report Posted September 27, 2012 Masz rację Mikruss. Jeżeli ma być to ciągnik do prac lekkich wg specyfikacji w pierwszym poście to moc w zakresie 50-60 koni. Większy będzie więcej palił a paliwo jest drogie. Patrz też na co zwrócił uwagę Mikruss że ciągnik powinien być lekki bo na dużej sile pociągowej nie zależy przy takich pracach. Jeżeli zimą będzie często używany do krótkotrwałych prac to może coś z chłodzonych powietrzem bo one znacznie szybciej osiągają temperaturę - co o tym sądzicie? Quote
Mikruss Posted September 27, 2012 Report Posted September 27, 2012 Troszkę się najeździłem zachodnimi ciągnikami i polskimi bo trochę się u ojca w gospodarstwie przewineło, teraz mam swoje i naszego rodzimego ursusika się od razu pozbyłem:)Jak pisałem wcześniej polecam ciągniki które sam mam - Massey 675 bez napędu, zastępuje w tej chwili c330 przy siewie nawozu, opryskach, siewie zboża, przy kosiarce rotacyjnej Deutz Fahr 2 metry, zgrabiarka, prasa New Holland 648 itp a do cięższkiej roboty poszedł Fiat (jeszcze wiosną fergusson szedł w ciężką robotę, teraz na jesieni jeszcze chwilę śmigał z pługiem 4ro skibowym + 2 kolczatki a wiosną z agregatem 3.3 metra) i powiem Wam że spali w lekkiej robocie niewiele więcej od c330 bo idzie cąły czas na lekkim gazie, w cięższych pracach duuuużo oszczędniejszy od zetora seri 72xx i 77x a zapas mocy ma naprawdę spory. Do tego Przy kiszonkach śmiga z rozrzutnikiem Tandem (polski) i radzi sobie naprawdę nieźle przy wjazdach nawet jak na ciągnik bez przedniego napędu, udźwig podnośnika mnie baardzo ździwił, bo mam porównanie np do Zetora 7211 któr został w rodzinnym domu i po zahaczeniu rotacyjnej 2 metry potrafi go nieźle bujać, gdzie ferdek sobie w miarę warownie stoi:Dtak wygląda ten ciągniczek i z tą prasą śmigał jak dziki bąk http://imageshack.us/a/img513/5586/dsc00269ew.jpg http://imageshack.us/a/img846/9880/dsc00270l.jpg Mając większą kwotę można się pokusić o model 375 (nowszy bez elektroniki) lub model 3050, który już jest inną konstrukcją, z mocniejszym podnośnikiem, EHR i bardzo komfortową kabinką Wiem że niektórzy się obrażą za moje wypowiedzi, ale będę szczery - dla mnie wydawanie 20 tyś zł i więcej na ursusa c360, c385 jest po prostu chore, ludzie mówią ze co zrobi jak zachodni ciągnik się zepsuje - się naprawi tak samo jak ursusa, fakt że części czasami się trzeba trochę naszukać ale wszystko jest do kupienia, a po drugie awaryjność tych maszyn jest naprawdę mniejsza, szczególnie tych starszych modeli, jedyne to przy kupnie danego modelu trzeba wiedzieć na co zwracać uwagę.Np. przy 675 mając skrzynię 3 biegową jest wzmacniacz momentu, on lubi się psuć, ja w swoim robiłem, części chcąc zamówić nowe u Korbanków koszt ok 1300-1400 zł, ja kupiłem tylko tarczki cierne i przekładki ze sprężynkami do tego sprzęgła i wyszło mnie ok 250 zł, zabezpieczenie które kosztuje w serwisie 700 zł, znajomy co ma ślusarstwo dorobił mi za 250 zl, do tego mechanik ok 500 zł i wsio bangla ponad 2 lata Quote
DuzyGrzegorz Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Całkowicie zgadzam się z Mikrussem. Każdy szukając informacji przed zakupem ciągnika powinien przeczytać wszystkie posty tego użytkownika w dziale. Ma zdrowy rozsądek i co najważniejsze chce pomóc i dzieli się wiedzą i doświadczeniem. Dodam tylko, że kupując używany ciągnik zawsze trzeba tak skalkulować budżet aby pozostała kwota na dokładny przegląd i jakieś naprawy. Quote
Szubakkk Posted September 28, 2012 Author Report Posted September 28, 2012 Dzięki, panowie za rady ale kupiłem:same explorer 80. Quote
Mikruss Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 No i super Explorer I czy II??Jaki rocznik i jeżeli możesz zdradzić +- kwote No i wyposażenie bo występowały z różnymi skrzyniami biegów A ciągnik ogólnie bardzo fajny bo też mocny, baardzo zwrotny i mega oszczędny a części jak przyjdzie Ci kupować to tylko w serwisie bo naprawdę nie są drogie w porównaniu do innych ciągników Quote
Szubakkk Posted September 28, 2012 Author Report Posted September 28, 2012 Wiem trafił mi się traktor Explorer I.Rocznik:1989 a cena 25 tyś ;DDNo i zapomniałem dodać opony przednie ma 80% a tylne 90% ;PP Quote
Mikruss Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 to cena git majonez Skrzynie jaką masz??z półbiegami elektrohydraulicznymi czy jeszcze starą skrzynię??Tej starej były 2 rodzaje chyba 4b+ R lub 4 biegi i rewers z żólwiem i zającem Wrzuć foty Quote
Szubakkk Posted September 29, 2012 Author Report Posted September 29, 2012 Skrzynie biegów mam starą, ale nie wiem jaki rodzaj, a co to fotek to dodam potem bo teraz praca Quote
Recommended Posts