przemek2092 Posted September 18, 2012 Report Posted September 18, 2012 Witam, mam pytanie do doświadczonych rolników, w tym roku wiadomo że dużo zbóż zostało zniszczonych przez mrozy, przez co nie posiadam tegorocznych zbóż ozimych mam natomiast zboże ozime z przed roku, czy mogę je bezpiecznie siać ? Boję sie że wschody mogą byc gorsze Co wy o tym myslicie ? Quote
Szubakkk Posted September 19, 2012 Report Posted September 19, 2012 Moim zdaniem normalnie możesz, siać to zboże. Tylko coś sprawdź przed sianiem, weź doniczkę i 100 ziaren i je tam zasiej i jak wykiełkują, to policz ile wyrosło ze stu. I dobrze przeczyść przed sianiem. I to tyle, mam nadzieje że, pomogłem Quote
garzew Posted September 19, 2012 Report Posted September 19, 2012 Witam. Ja również bedę siać pszenicę ozimą z ziarna z ubiegłego roku. Wiedziałem że nasiona bedą drogie i postanowiłem trochę przechować materiału siewnego żeby zaoszczędzić na kosztach. Co do siły kiełkowania to najlepiej sprawdzić we własnym zakresie tak jak pisze Szubakkk lub przy pomocy specjanych urządzeń. Quote
przemek2092 Posted September 19, 2012 Author Report Posted September 19, 2012 Dzięki chłopaki zrobie tą próbę tak jak mówicie i jeżeli wyjdzie ok to sieje to zboże dzisaj pytałem też moch znajomych i mówią że nie powinno byc problemu więc jestem optymistycznie nastawiony ;D pozdrawiam Quote
Szubakkk Posted September 20, 2012 Report Posted September 20, 2012 Ja tak samo myślę że, będzie dobrze Quote
Recommended Posts