pauli85 Posted November 8, 2012 Report Posted November 8, 2012 A skąd się wzięła ta warroza? skoro jest od niedawna to co jest przyczyną tego, że tak nagle się pojawiła? Quote
íktorn Posted November 13, 2012 Report Posted November 13, 2012 podoba mi sie to szukasz haka na sasiadke bo ona nie znosi twojich pszczol i jest wredna co to mi przypomina nasza polska mentalnasc jak u karguli i pawlakow Quote
DuzyGrzegorz Posted November 13, 2012 Report Posted November 13, 2012 Warroza została przywleczona z Azji i do Polski dotarła ok. 1980 roku. Obecnie występuje nawet na Nowej Zelandii. Quote
pauli85 Posted November 14, 2012 Report Posted November 14, 2012 Nie szukam żadnego haka na nikogo. Raczej muszę wcześniej wszystko 100 razy przemyśleć i się zastanowić czy nie będzie to przeszkadzało sąsiadce, która lubi się czepiać o byle co. Pszczół jeszcze nie mam, dlatego pytam przed, żeby nie było problemów później. Quote
sunshines Posted December 17, 2013 Report Posted December 17, 2013 Miałam podobny problem z sąsiadami. ul stał 15 m od domów naszego i sąsiadów a i tak im przeszkadzał. Ciągle sie czepiali i biadolili i w końcu ,,ktoś" ul podpalił Quote
bardzomalorolny Posted December 22, 2013 Report Posted December 22, 2013 Ja też myślę nad pszczółkami, ale te plany wcielę w życie dopiero jak szkołę skończę (1,5 roku). Tak do 10 uli. O tyle mam dobrą sytuację, że mam pas ziemi, długości ok 250m, który kończy się potokiem, a gdzieś pośrodku mam zasadzone 10a wierzby energetycznej i przepływa fosa, więc miejsce idealne i daleko od domów. Sąsiadów mam bardzo fajnych, zawsze idzie się z nimi dogadać. Mój kolega 2 lata temu zaczął przygodę z pszczelarstwem i ma już 15 uli. Quote
garzew Posted December 23, 2013 Report Posted December 23, 2013 Dobre miejsce na pasieki, szczególnie że tam pewnie wszędzie jest daleko do pól uprawnych, wieć pszczoły będą na 100% bezpieczne nie potrują się od pestycydów Quote
bardzomalorolny Posted December 23, 2013 Report Posted December 23, 2013 Ja mam tylko z jednej i drugiej strony tego miejsca 2 działki po 10a, ale tam nie używam ani nawozów, ani oprysków, a po za tym moim, to najbliższe pole orne jest dość kawałek bo jakieś 300m. Quote
pawelxy1 Posted December 26, 2013 Report Posted December 26, 2013 Mój tata też zakłada pasiekę ale na to nie trzeba mieć pozwolenia i nic nawet możesz na podwórku przy płocie sąsiada postawić;d Quote
Recommended Posts