piernik Posted September 19, 2012 Report Posted September 19, 2012 Witam. Mam problem z zacieleniem krowy. Ocieliła mi sie juz 2 raz i nie możę zostać cielna krowa... Była kryta 5 razy i nawet dawana była podwójna dawka i nic nie pomogło:( Krowa jest z dokumentami, mam dokumenty i jej matce ile i jakiej jakości daje mleko tak samo ona ma. Jeszcze dodam żę dawała dużo mleka. Co z tym fantem zrobić? W okolucy nie ma buhaja by ja kryć naturalnie a własnego nie posiadam czy jest inny wariant czy tylko mi pozostaje ta krowe sprzedać do rzeźni? Quote
*SSaPeRR* Posted September 20, 2012 Report Posted September 20, 2012 Czekasz zawsze żeby krowa sama weszła w ruję, czy weterynarz podaje zastrzyk na wywołanie?? Znajomy u większości krów które kryte są sztucznie zawsze wzywa weterynarza który podaje zastrzyk i po zastrzyku po określonej liczbie dni przyjeżdża kryć. Ale oczywiście 100% pewności też nie ma że krowa zostanie cielna. Znajomy mówił że ciężko jest zacielić u niego krowy które idą naturalnym cyklem rui. Poczytaj tu o wywoływaniu rui:portalhodowcy.pl/hodowca-bydla/68-numer-8-2008/281-sterowanie-rozrodem Quote
barto12 Posted September 20, 2012 Report Posted September 20, 2012 krowa ma torbiela. Powiedz weterynarzowi aby ją zbadał na tą chorobę , jezeli ja ma to wystarczay tylko antybiotyki. Quote
íktorn Posted September 23, 2012 Report Posted September 23, 2012 glupoty do poki nie zbadasz nie wiesz zdazaja sie sztuki zapasione ktore nie zajda choc sa zdrowe mozna zbadac i zrobic spesjalna wlewke koszt 80 zl plus na wywolanie ruji tu ceny nie pamietam jesli krowa jest w zbyt dobrej kadycji jak to nie pomoze to do byka Quote
MARIUSZ350 Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 glupoty do poki nie zbadasz nie wiesz zdazaja sie sztuki zapasione ktore nie zajda choc sa zdrowe mozna zbadac i zrobic spesjalna wlewke koszt 80 zl plus na wywolanie ruji tu ceny nie pamietam jesli krowa jest w zbyt dobrej kadycji jak to nie pomoze to do byka a czy może jest to tak zwana wlewka z antybiotykiem , ale tylko on jest w macicy , u mnie moim krowom weterynarz wlewa i czasami pomaga Quote
DuzyGrzegorz Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 Dr Don Huber wykrył patogen występujący w szczególnie dużej ilości na roślinach GMO typu Roundup Ready. Organizm ten występuje w dużej koncentracji w mączkach sojowych i kukurydzianych oraz w łożyskach krów. Ten nowo odkryty organizm jest na zainfekowanych SDS i innymi chorobami grzybowymi roślinach. Testy laboratoryjne (puki co wstępne) wykazują, że ten organizm występuje u zwierząt które poroniły lub są niepłodne. Wg danych resortu rolnictwa USA u jałówek bezpłodność przekracza 20% a jeżeli się zacielą to poronienia przekraczają 40%. Może karmiłeś kukurydzą lub soją? Quote
Recommended Posts