Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich. Mam do Was pytanie. więc tak we wtorek czyli 18 września posiałem żyto ozime na glebach klasy IV jestem początkującym rolnikiem więc muszę zasięgnąć rady bardziej doświadczonych użytkowników. Pytanie dotyczy tego czy po siewie zabronować, ponieważ siewnik nie przykrył większości ziaren. Nie chce robić w ciemno aby sobie nie pogorszyć.
Posted

Witam.

Moim zdaniem te brony nic nie dadzą, wręcz przeciwnie rozgrzebią to ziarno i będzie na wszystko na wierzchu. W tym przypadku proszę nic nie robić. Było trzeba przypilnować jak pan siał żeby, ziarno było głęboko w ziemi.

Moja rada zostawi pan to tak jak jest ;)

Posted
W sumie pierwszy raz sieje ozime bo pierwszy rok jestem posiadaczem ziemi, zarazie przed siewem sypnąłem kredę, aby odkwasić bo wiem, że ta ziemia nie widziała wapna od jakiś 10 lat :) jak nie więcej. Myślę o jakimś nawozie magnezowo-potasowym przed zima.I dopiero wczesna wiosna jakąś saletrę
Posted
teraz musisz czekać już do wiosny ;D a z tym bronowaniem to ja zawsze bronuje lekką broną na ciężkiej ziemi po siewie bo właśnie brona lepiej przykryje ziarno ;) czasem grabki za siewnikiem nie wystarczają do przykrycia wszystkiego ;) ale wiadomo każdy robi po swojemu ;D
Posted
Trochę teorii. Na plon 1 t ziarna potrzeba 12 kg fosforu (owies 13 kg), 22 kg potasu (owies 30 kg), 6 kg wapnia, 4 kg magnezu, azotu ok. 25 kg (najmniej 21 kg - żyto, najwięcej 30 kg - pszenica) oraz mikroelementy. Gleba ma zapas składników powstający z nawożenia (np. dałeś nawozy a uprawa nie wyszła) co musisz uwzględnić. Jeżeli przyorzesz słomę to na jedną tonę zebranego ziarna z którego była słoma w glebie pozostaje dodatkowo 6 kg azotu, 3 kg fosforu i 16 kg potasu (owsianka ok 8-12 kg więcej). Co do bronowania to należy je wykonywać jeśeli nasiona są płycej niż 3 cm na glebie oranej 2-3 tygodnie wcześniej i 4 cm na świeżo zaoranej. Żyto płytko siane ma tendencję do wylegiwania ponieważ węzeł krzewienia jest przy pierwszym kolanku a prawidłowo przy drugim powinien być.
  • 4 months later...
Posted
Może polecili byscie mi jakis dobry nawóz. najbardziej mi zależy na P , K i innych potrzebnych skaładnikach. POnieważ N dostarcze w saletrze. Oczywiście mowa pod zto ozime, ziemia słabej klasy, ma małe zasobności pokarmowe, siane po owsie, i jescze jakis dobry dolistny - mysle o Titanit, ale nie mam zbytnio doświadczenia z gospodarzeniem :).