karski1 Posted September 22, 2012 Report Posted September 22, 2012 WitamPytanie takie jak w temacie, jak mam zwabić pszczoły do nowych uli?___________________ Quote
DuzyGrzegorz Posted September 22, 2012 Report Posted September 22, 2012 Może się zdarzyć, że rójka trafi na Twój ul, ale nikt nie dopuszcza do rójki. Musisz nabyć rodzinę pszczół u pszczelarza i ewentualnie dalej samemu wyhodować dalsze rodziny. Quote
karski1 Posted October 16, 2012 Author Report Posted October 16, 2012 Może się zdarzyć' date=' że rójka trafi na Twój ul, ale nikt nie dopuszcza do rójki. Musisz nabyć poduszki do medytacji a potem rodzinę pszczół u pszczelarza i ewentualnie dalej samemu wyhodować dalsze rodziny. No dobra, ale jak to nabyć? Jak ją zwabić? Coś tam wstawić do tego ula na zachętę? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 16, 2012 Report Posted October 16, 2012 Naturalny podział roju to rójka. Rójka to dramat dla pszczelarza bo z takiej rodziny miodu nie będzie. Ponadto stara matka opuszcza ul a pozostaje młoda czyli kundel. W czasie rójki pszczoły nie zbierają pożytku, a wychodzące pszczoły zabierają tyle miodu ile są w stanie unieść. Czekanie aż jakiś pszczelarz nie dopilnuje pasieki i na dodatek pszczoły postanowią osiedlić się w Twoim ulu to jakbyś nie poszedł do pracy bo wysłałeś totolotka i trafisz co najmniej piątkę. Pierwszą rodzinę musisz nabyć u pszczelarza. Żadne zwabienia nie pomogą, nawet gdybyś wstawił ramki z węzą. Później możesz silną rodzinę podzielić na dwie. Quote
henryk Posted January 1, 2013 Report Posted January 1, 2013 wabika żadnego nie ma ale osobiście byłe swiadkiem takiej oto historii;późnym popołudniem w pokojach zauważyłem pełno pszczół na firanach,był to koniec czerwca,okazało się że pszczoły obce uroiły się u mnie pod podłogą wchodząc przez kratki wentylacyjne w fundamenciea spod podłogi gdzieś szparką do pokoi,przyjechał znajomy pszczelarz z dymiarką żeby je wypędzić stamtąd ale po całym dniu dmuchania wyszło może z500 pszczół,dopiero wpadliśmy na pomysł żeby do jednej z kratek podłączyć dym z rury ursusa,ludzie po 1 minucie gazowania tylu pszczół w powietrzu ja w życiu nie widziałem podwórze i ulica w słoneczny dzień wyglądało jakby za chwilę burza z piorunami miała nadejść,pszczoły obijały sie o nas jak drobne kamienie,autobusy i inne samochody hamowały na ulicy z powodu ciemności,żadna z pszczół nas nie urządliła,po10 minutach uroiły się ponownie na tui 5m od domu,pszczelarz wziął wiadro zimnej wody spryskał je dokładnie i strząsnął je do uprzednio przyg. ula-było tego dwa 15-litrowe wiadra,sam pszczelarz twierdził że mając tyle lat ok.80-nigdy tylu pszczół nie widział,ul ten jeszcze postał u mnie 2 tyg.ponieważ koło mnie w tym czasie kwitły lipy,na koniec dostałe koniaka i słoik miodu a ul pojechał do pszczelarza,taka to była przygoda Quote
Pogodny Piątek Posted January 6, 2013 Report Posted January 6, 2013 Kolego, a w jakim systemie ula gospodarujesz? Ja przez kilka lat obsadzałem roje, ale sądzę, że lepiej kupić odkład pszczeli z matką o określonych, interesujących Cię walorach użytkowych. To wydatek ok. 150-180 zł, ale warto. Będziesz miał łagodne i miodne pszczoły zamiast latami pracować nad wykształceniem pożądanych cech w pogłowiu. Quote
miras Posted January 21, 2013 Report Posted January 21, 2013 Witam.Jeżeli w pobliżu jest pasieka to można do przygotowanego ula wstawić ramki z węzą i czekać cierpliwie a nóż jakaś rójka się pojawi.Największe nasilenie rójek jest w okresie po przekwitnięciu rzepaku.Problematyka hodowli pszczół jest tematem dość obszernym.Samo schwytanie rójki to pikuś, a co dalej?Dbanie o rójkę, poszerzanie gniazda,podkarmianie ,zestawienie gniazda na zimę.karmienie zimowe,walka z warozą to jest problem.Niemniej jest to wspaniałe hobby.Naprawdę polecam.Dla zgłębienia wiedzy książka pani Wandy Ostrowskiej Gospodarka pasieczne-wspaniała lektóra dla początkujących pszczelarzy.Polecam forum pszczelarskie Pasieka Ambrozja-kopalnia darmowej wiedzy. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 21, 2013 Report Posted January 21, 2013 O własności roju pszczół mówi kodeks cywilny.Art. 181.Własność ruchomej rzeczy niczyjej nabywa się przez jej objęcie w posiadanie samoistne.Art. 182.§ 1. Rój pszczół staje się niczyim, jeżeli właściciel nie odszukał go przed upływem trzech dni od dnia wyrojenia. Właścicielowi wolno w pościgu za rojem wejść na cudzy grunt, powinien jednak naprawić wynikłą stąd szkodę.§ 2. Jeżeli rój osiadł w cudzym ulu nie zajętym, właściciel może domagać się wydania roju za zwrotem kosztów.§ 3. Jeżeli rój osiadł w cudzym ulu zajętym, staje się on własnością tego, czyją własnością był rój, który się w ulu znajdował. Dotychczasowemu właścicielowi nie przysługuje w tym wypadku roszczenie z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia. Quote
Recommended Posts