Korova Posted September 23, 2012 Report Posted September 23, 2012 Czym najlepiej karmić krowy,aby dawały dużo mleka,ale nie chorowały?Czerwona koniczyna,gorczyca,kiszonka z kukurydzy?Jakie pasze i jak dawkowane? Quote
Mikruss Posted September 23, 2012 Report Posted September 23, 2012 poszukaj w okolicy dystrybutorów pasz/koncentratów do bydła i powiedz że chcesz się skonsultować z ich doradzcą żywieniowym. Wszystko zależy do czego masz dostęp. Podstawa to dobra kiszonka z kukurydzy (energia) + kiszonki z traw (najlepiej z młodych, nie kwitnących jeszcze, mają najwięcej białka), do tego pasza treściwa mieszana we własnym zakresie ze zboża o koncentratu + śruta rzepakowa lub sojowa jako uzupełnienie białka. Quote
przemek2092 Posted September 24, 2012 Report Posted September 24, 2012 Unikaj dawania jednego rodzaju pasz i staraj żeby było ich jak najwięcej tak jak kolega napisał wyżej dieta musi byc zróżnicowana dlatego że zawartosci pasz uzupełniają sie wzajemnie Quote
barto12 Posted September 25, 2012 Report Posted September 25, 2012 Powinienes im dawać ospę ( do ospu dodawaj kredy ) kiszonki z kukurydzy i z siana , oraz w sezonie letnim trawe . Quote
Mikruss Posted September 25, 2012 Report Posted September 25, 2012 ta trawa w sezonie letnim to daje tyle, ze mają biegunki staramy się stesować te same pasze jak najdłuższy okres czasu, w miarę zróżnicowane aby był zachowany odpowiedni bilans energi i białka.Żołądek krowy do nowego pokarmy przystosowuje sie ok miesiąca zanim wytworzy się odpowiednia flora bakteryjna w żołądku dla danego rodzaju pokarmu:) Quote
Rolnik12145 Posted October 6, 2012 Report Posted October 6, 2012 ta trawa w sezonie letnim to daje tyle' date=' ze mają biegunki staramy się stesować te same pasze jak najdłuższy okres czasu, w miarę zróżnicowane aby był zachowany odpowiedni bilans energi i białka.Żołądek krowy do nowego pokarmy przystosowuje sie ok miesiąca zanim wytworzy się odpowiednia flora bakteryjna w żołądku dla danego rodzaju pokarmu:)[/quote'] Uważam tak samo. Po trawie to tylko biegunka. Quote
syberol Posted October 16, 2013 Report Posted October 16, 2013 Dobrze jest też dodawać drożdże paszowe oraz bufor (kwaśny węglan sodu). Wspomagają trawienie i zapobiegają kwasicy żwacza. Dodatkowo drożdże paszowe same w sobie mają nawet do 46% białka (w zależności czy to żywe czy martwe kultury drożdży). Quote
Rico Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 witam ja początkujący jestem w krówkach dopiero 3 rok:) kiszonki to robię takie i efekt jest:liście z buraków przysypane wysłodkami z jabłek, obok pryzma kukurydzy, obok kiszzonka ze słonecznika i wyki, a w oborach pomieszczenia z burakami pastewnymi, jak daję kuku i buraki posypuję ospą (jęczmień groch i pszenica) Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.