jacob Posted September 26, 2012 Report Posted September 26, 2012 Witam, mam taką sprawę: posiadam w tej chwili klasyczny piec zasypowy z komputerkiem, dmuchawą itd. Niestety nie jestem pewien czy przetrzyma ten sezon bo już w poprzednim były z nim problemy...zastanawiam się nad kupnem pieca na ekogroszek - chciałbym się was poradzić jaki mocny piec wybrać - mój dom to dwupiętrówka, ponad 120 m2. pzdr Quote
DuzyGrzegorz Posted September 26, 2012 Report Posted September 26, 2012 Możesz kupić także palnik do zwykłego pieca. Wychodzi taniej niż piec na ekogroszek, jednak zajmuje więcej miejsca. Słabym punktem wszystkich pieców na ekogroszek są sterowniki. Przy wyborze zwracaj uwagę na sterownik, a właściwie na jego funkcje. Bajery są przydatne, ale bywają uciążliwe. Jeżeli znasz się trochę na elektronice to taki sterownik najlepiej i najtaniej wykonać samemu. Na 120 m kw. jeżeli dom dobrze lub średnio-dobrze ocieplony wystarczy 19 kW, jeżeli słabo 21 kW. Quote
jacob Posted September 28, 2012 Author Report Posted September 28, 2012 Dzięki za informacje. Niestety najprawdopodobniej będę musiał wymienić stary piec, także dokupienie palnika tak jak mówisz nie wchodzi w rachubę. Co do sterowników to żadnych super funkcji nie potrzebuję, im więcej elektroniki, tym większe problemy jak się popsuje. A Ty Duży Grzegorzu masz u siebie piec na ekogroszek? Zastanawiam się czy więcej wydam na opał niż miałoby to miejsce podczas palenia węglem. W zeszłym sezonie ok. 4 ton miału poszło... Quote
DuzyGrzegorz Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Dokładnie jak piszesz. Ja miałem problem z rozpalaniem. Cały czas wchodził w tryb rozpalania. Chodzi żeby funkcje dało się wyłączyć. Moim zdaniem najlepsze sterowniki robi Geco. Wszystko można ustawić lub wyłączyć nawet to ... rozpalanie. Ważne aby piec był jak najbardziej wielo-opałowy. Pelet, drewno, groszek i owies. W zależności od ceny masz możliwość odpowiedniego dostosowania żeby było taniej i wygodniej. Nie przesadzaj z wielkością pieca. Piec z podajnikiem grzeje 24 godziny na dobę cały czas równo. Tradycyjny piec musi mieć rezerwę na chwilowe wzrosty zapotrzebowania na ciepło, a piec z podajnikiem nie ma takiej potrzeby. I jeszcze jedna uwaga. Jak będziesz robił instalację zrób tak jak jest u mnie. Cała gorąca woda z pieca przechodzi przez bojler taki zwykły z wężownicą i powrót z bojlera jest podłączony dopiero do instalacji CO. Oczywiście jest zrobione tak aby można było przełączyć na tradycyjne podłączenie bojlera, grzanie samego bojlera lub wyłączenie. Sprawdza się to rozwiązanie bardzo dobrze. Dlaczego tak? Otóż przez większość okresu grzewczego potrzebujesz niewiele ciepłą do ogrzewania (piec grzeje 24 na dobę) i potrzebna jest ciepła woda o temperaturze wyższej niż kaloryfery. Ja poprzednią zimę miałem ustawione 43 stopnie a w największe mrozy 45. Na węgiel musisz utrzymywać znacznie wyższą temperaturę bo nie grzeje równo całą dobę. Quote
devito Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 WitamNo tu się niestety nie zgodzę Grzegorzu nie tak powinna wyglądać instalacja CO i rozwiązanie kotła trochę się na tym znam jak do ciebie przyjadę to coś możemy usprawnić w twojej instalacji. Mój dom ma 600 m kw i w zeszłym sezonie zużyłem zaledwie 8 ton pelletu. Mam kocioł który ma za sobą zawór czterodrogowy gdzie istnieje możliwość ustawienia zasilania grzejników oraz bojlera osobno lub preferencji w ustawieniu i podgrzania w pierwszej kolejności ciepłej wody. Nowoczesne wykonanie instalacji u kolegi raczej trzeba odłożyć na dalszy plan do wymiany jest sam kocioł. i tu pytanie jakimi środkami dysponujemy jeżeli ponad 11 000 to polecam Granpal jeżeli mniej to Greń ze śląska kosztuje 5500 ale wymaga przerobienia. Żebym nie został posądzony o stronniczość to zupełnie nie zajmuje się kotłami zmam się troszkę na samym pellecie czyli drobinkach drzewa sprasowanych do takich małych ołóweczków. Ja osobiście mam piec Grenia i za kilka złotych przerobiłem go z ekogroszku na pellet. Zamiast 1 tony węgla pale 0,8 t pelletu. Odnośnie sterownika to Geco robi najprostsze taki też mam u siebie ale są sterowniki które pracują na innej zasadzie podtrzymując płomień ciągle w skali procentowej od 10 do 150%. Kupując kocioł na ekogroszek możemy mieć problem z zakupem dobrego węgla a przy zakupie pieca uniwersalnego i przejściu na pellet mamy lepszy dostęp do dobrego opału i dużo innych korzyści. Nie ma brudu, czadu, mniejsza awaryjność, tańsza eksploatacja, nie trzeba czyścić kotła tak często, czystość dostaw ( woreczki 15 kg) popiół to nie jest odpad tylko nawóz do ogrodu itd. Przy zakupie kotła innych producentów należy uważać bo większość jest wykonana do spalania tylko pelletu z najwyższej pułki tzn z suszonego drewna wykorzystywanego do produkcji np parkietu z którego trocin wykonuje się pellet. natomiast ogromna większość pelletu powstaje z trocin z tartaku które zawierają trochę kory i związków mineralnych ponieważ są z mokrego rosnącego niedawno drzewa. Dlatego wykonanie takiego kotła który spala ten rodzaj pellet jest trudniejsze. Bo ma inne doprowadzenie powietrza oraz inaczej zbudowaną komorę spalania. Dlatego poleciłem rozwiązania sprawdzone które rzutują na cenę opalenia domu w sezonie. Cena pelletu z trocin tartacznych obecnie wynosi 550 zł a cena pelletu Lux 900 zł przy tej samej kaloryczności. W przypadku dalszych pytań służę pomocą.A i jeszcze 1 sprawa która w moim przypadku przeważyła zbiornik na pellet może być wielkości całego zapasu opału na sezon, popiół opróżnia się 1 raz w tygodniu Jeżeli ktoś ma mało czasu to taki sposób opalania jest nie tylko ekonomiczny ale i mniej czasochłonny. W moim przypadku czasem zapominam że taki kocioł istnieje, i dopiero zimne kaloryfery przypominają mi o potrzebie opróżnienia popiołu i zasypania zasobnika Quote
DuzyGrzegorz Posted September 29, 2012 Report Posted September 29, 2012 Moja instalacja pochodzi z początku lat siedemdziesiątych. Przeróbki zrobiłem osiem lat temu i się sprawdza. Oczywiście nową instalację wykonałbym zupełnie inaczej ale starych rur ze ściany wykuwał nie będę. Palnik mam szwedzki kupiony ok. 10 lat temu za 7200 zł (wtedy tak kosztowały). Właśnie to co napisałeś o pellecie jest ważne. Piasek powoduje tworzenie i przyklejanie żużla do ścianek palnika. Dobre ustawienie parametrów spalania znacznie ogranicza ten problem ale całkowicie go nie niweluje. Ważne aby paliwo było jednorodne. Zwróć uwagę, że u mnie woda grzewcza ma niską temperaturę i aby uzyskać dobrze ciepłą wodę bez dziwnych przeróbek to rozwiązanie jest najprostsze choć przyznaję że nie najlepsze z technicznego punktu widzenia. Zgadzam się całkowicie z twoimi uwagami a moje odstępstwa są podyktowane warunkami a nową instalację zrobiłbym tak jak Ty. Quote
devito Posted September 29, 2012 Report Posted September 29, 2012 Najważniejsze że działa. Mój kocioł tez ma już 10 lat i przez pierwsze 4 paliłem ekogroszkiem. Nie miałem pojęcia że na śląsku może być problem z węglem, a jednak trzeba było zamawiać na kopalni 2 miesiące do przodu i o określonej porze przysłać przedpłatę i samochód. jakość węgla pozostawiała dużo do życzenia, bo albo był mokry albo za gruby albo z drobinkami kamienia i nawet gwoździ. W ciągu 2 lat zmieniałem 3 ślimaki 1 zbiornik po wilgoć go załatwiła co kilka dni trzeba było naprawiać zerwane zabezpieczenie bo ślimak sie klinował, nie liczę już wiader z popiołem które wyniosłem z kotłowni. Po przejściu na pellet zapomniałem o wszystkich kłopotach. Pale w chwili obecnej najtańszym paliwem po 550 zł za tonę pellet z trocin z tartaku. temperaturę mam ustawioną na 65 stopni i zasyp zbiornik a starcza mi na 2 tygodnie latem a na min 3 dni w duże mrozy. Dużym utrudnieniem było dla mnie zawsze dosypywanie pelletu. Bo zapominałem. W tym roku założyłem fajny czujnik który jak brakuje paliwa w zbiorniku jeszcze przed całkowitym wygaśnięciem sygnalizuje mi w domu lampka że pora wybrać się do kotłowni. Rozwiązanie praktyczne jak na swoje 250 zł i zapobiega ponownemu rozpalaniu kotła gdy braknie pelletu. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 Ja palę w dużej mierze odpadami zbożowymi. Wymaga czasami regulacji. Do rozruchu zrobiłem taki prowizoryczny zasobnik na starym brodziku. Cóż, prowizorki są najbardziej trwałe. Fakt, jak palę pelletem zero problemów i prawie zero popiołu. Zaciekawiło mnie zużycie pelletu. Wg danych 1,5 kg pelletu zastępuje 1 kg węgla. Ja wcześniej paliłem węglem i powiem Ci, że wydawało mi się że pelletu wychodzi powiedzmy, nie więcej niż węgla. U mnie jest niższa temperatura bo mam więcej kaloryferów, które były zakładane jeszcze przed ociepleniem domu. Stąd moje "kontrowersyjne" rozwiązanie z bojlerem. A im wyższa różnica temperatury pomiędzy ściankami pieca a spalinami tym większa sprawność. Dlatego postanowiłem nie wyłączać lub demontować części kaloryferów tylko obniżyć temperaturę. Quote
eko12 Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Ekogroszek ? suchy, niska zawartość popiołu, workowany lub luzem, szybka dostawa na terenie całego kraju w cenie towaru ? teraz niższa cena! Poleć nas swoim znajomym, a jeśli dzięki Tobie nasza firma sprzeda min. 10T węgla dowolnej postaci ? TABLET GRATIS. Dla osób odbierających osobiście nasz węgiel z centralnego magazynu (powyżej 4T) profesjonalne czyszczenie komina ? GRATIS. Rzetelność naszej firmy potwierdzona samymi pozytywnymi komentarzami Kupujących na Allegro ? sprawdź nas! W razie pytań proszę dzwonić, tel. 509 637 149. Quote
jacob Posted October 15, 2012 Author Report Posted October 15, 2012 Wczoraj mi poszedł piec na dobre, odezwał się pęknięty zbiornik, który był już 3 razy spawany. Jestem zdecydowany na kupno nowego. Moglibyście mi jeszcze wyjaśnić czy powiedzmy w piecu z podajnikiem możemy palić różnym paliwem? Czy wszystkie są uniwersalne? Bo mam problem taki, że kupiłem już wcześniej 2 tony miału i nie wiem co robić :/ Quote
DuzyGrzegorz Posted October 15, 2012 Report Posted October 15, 2012 Miał to chyba tylko palnikiem do miału, np allegro.pl/palnik-25kw-eko-groszek-mial-pellet-owies-i2704768625.html. Chociaż w przypadku pieców z podajnikiem też podają że można spalać miał, np allegro.pl/kociol-piec-na-ekogroszek-19-mial-palnik-zeliwny-i2639352350.html. Z miałem może być ten problem, że zawiera sporo piachu i będzie tworzył się żużel. Te piece uniwersalne z podajnikiem i składanym rusztem raczej nie nadają się do spalania miału na rusztach ze względu na sposób podawania powietrza do pieca. Quote
jacob Posted November 5, 2012 Author Report Posted November 5, 2012 A mam jeszcze takie pytanie do osób, które posiadają piece z podajnikiem: można ustawiać częstotliwość pracy ślimaka, który zapodaje paliwo do pieca? Czy to generalnie ustawia się automatycznie wraz z wybraną temperaturą? W tej chwili przy temp 46 stopni ślimak co ok 3-4 minuty się włącza... Quote
pauli85 Posted November 6, 2012 Report Posted November 6, 2012 Oczywiscie, że można ustawić częstotliwość ślimaka podawania paliwa do pieca:) tak slyszalam od osob, ktore maja już takie piece. ja się zastanawiam nad takim piecem, zeby byl na wszystko, na węgiel, ekogroszek lub drewno, co sie ma pod ręką widzialam nawet na allegro juz takie sa ok.3tys. tylko czy takie beda dobre? czym sie kierować przy wyborze takiego pieca?procz wymiarow, bo wiadomo ze musi byc odpowiednio duży ze spora wydajnościa jeśli ma się duża powierzchnie do ogrzania:) Quote
sputnik Posted November 7, 2012 Report Posted November 7, 2012 piece z podajnikiem pracują w dwóch trybach - pracy i utrzymania. W momencie ustawienia temperatury na 50 stopni, załącza się tryb pracy, pracuje częściej dmuchawa i ślimak aż temp. dojdzie do wybranych 50 stopni. Następnie załącza się tryb utrzymania, dmuchawa działa rzadziej, ślimak także. Quote
pauli85 Posted November 7, 2012 Report Posted November 7, 2012 Ja mam jeszcze stary piec na miał bez podajnika i on właśnie pracuje w dwóch trybach, kiedy ma osiągnąć wybraną temperaturę, a później utrzymuje tą temperaturę. więc tam nie ma możliwości ustawienia pracy ślimaka. Quote
kacpersski Posted November 22, 2012 Report Posted November 22, 2012 mój dom ogrzewam paliwem z biomasy pellety, jestem zadowolony, ceny za tonę jeśli znajdzie się dobrego dystrybutora Stelmetu są naprawdę przystępne Quote
jacob Posted November 26, 2012 Author Report Posted November 26, 2012 A mam jeszcze pytanko czy wg was założenie zaworów z termostatem na kaloryfery pozwoliłoby na znaczne oszczędności? Chodzi o to, że mam w domu kilka pomieszczeń, które na co dzień stoją puste i mógłbym w nich przykręcać temperaturę. Co o tym myślicie? Quote
DuzyGrzegorz Posted November 26, 2012 Report Posted November 26, 2012 Zawsze jakieś oszczędności będą i zawory z pewnością się zwrócą. Jednak takie zawory najlepiej pracują w instalacji ze stałą temperaturą, czyli ze spalaniem sterowanym sterownikiem tak jak w piecu na ekogroszek lub pellet. Jeżeli masz ogrzewanie tego typu to zakładaj bez namysłu. Jak zwykłe, to po namyśle ja bym założył na Twoim miejscu. Quote
jacob Posted November 27, 2012 Author Report Posted November 27, 2012 Dokładnie taki piec posiadam, niedawno taki sobie założyłem i właśnie słyszałem, że można sporo zaoszczędzić i koszty instalacji zaworów zwracają się w jeden sezon. Z drugiej strony obawiam się trochę majstrowania przy tych moich starych kaloryferach... Quote
DuzyGrzegorz Posted November 27, 2012 Report Posted November 27, 2012 Zapomniałem dodać jedną bardzo ważną sprawę, a mianowicie filtr. Ja nie mam gdyż mam zwykłe zawory. D tych zaworów musi być filtr na instalację CO bo po sezonie przestaną działać. Quote
jacob Posted November 28, 2012 Author Report Posted November 28, 2012 Zapomniałem dodać jedną bardzo ważną sprawę' date=' a mianowicie filtr. Ja nie mam gdyż mam zwykłe zawory. D tych zaworów musi być filtr na instalację CO bo po sezonie przestaną działać.[/quote'] Mógłbyś mi wyjaśnić o co z tymi filtrami chodzi? Bo chciałbym to dobrze mojemu hydraulikowi wytłumaczyć Quote
DuzyGrzegorz Posted November 28, 2012 Report Posted November 28, 2012 Dokładnie też nie jestem zorientowany bo żadnego filtra nie mam. Jak chciałem kupić taki zawór z termostatem to sprzedawca powiedział (zaprzyjaźniony) że mi go sprzeda, ale dopiero wtedy gdy zamontuję sobie filtr bo nie chce zarabiać na moich kłopotach. Myślę, że hydraulik będzie wiedział. Quote
jacob Posted November 29, 2012 Author Report Posted November 29, 2012 OK, zapytam, jak się coś dowiem to napiszę, może się komuś jeszcze to przyda. Dzięki za pomoc. Quote
ali Posted April 5, 2013 Report Posted April 5, 2013 Wiem że temat stary i juz praktycznie po sezonie , ale kłopoty z CO ciągle te same więc pochwale sie swoimi osiagami-dom9*11 parter+ piętro z lat 70tych, ocieplony, piecyk zębiec 14kw,zamontowany w 1981r hula do dziś, instalacja bez CW, zużycie jakieś 5m drewna mieszanego +5 ton wegla(dwa sorty)na dwie zimy (zostało jeszcze ok 1t) i co najważniejsze bez żadnych dmuchaw, sterowników itp chodzi na samym miarkowniku Quote
jacob Posted September 6, 2013 Author Report Posted September 6, 2013 Jestem na etapie modernizacji mojej instalacji, zdecydowałem się założyć na grzejniki zawory termostatyczne. Rozmawiałem z hydraulikiem i chodziło o zwykły filtr siatkowy, który zakładany jest przed pompką. Quote
Recommended Posts