Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich

od jakiegos czasu zastanawiam sie nad rozpoczęciem uprawy ziół (np. mięta, melisa, kozłek). Mam pytanie do osób zajmujących sie tą produkcja dotyczące trudności w uprawie (głównie choroby i szkodniki?) a także o możliwości zbytu, gdzie tego zbytu powinienem szukac, w jakim stanie są skupowanie czy na początek jest niezbędna suszarnia? jaka jest opłacalność?

będę wdzięczny za każda radę

pozdrawiam

Posted
Jak chcesz szczegółów mogę zdobyć, ale to trochę potrwa. Sam nie uprawiałem ziół, ale uprawiali znajomi (przeważnie miętę) i część z nich zrezygnowała. Ostatnio nastąpiły zmiany w prawie UE dotyczące ziół. Są niekorzystne dla rolników. Gospodarstwa ekologiczne w całej UE protestowały ale wygrały koncerny farmaceutyczne.
  • 1 month later...
Posted

Jest odpowiedź w sprawie ziół. Trochę to trwało ale jest. Jak coś jeszcze należy wyjaśnić to proszę o informację. Tutaj jest cała informacja ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie funkcjonowania rynku zielarskiego w Polsce - senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/skurkiewicz/1802o.pdf