pablo Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Witam wszystkichod jakiegos czasu zastanawiam sie nad rozpoczęciem uprawy ziół (np. mięta, melisa, kozłek). Mam pytanie do osób zajmujących sie tą produkcja dotyczące trudności w uprawie (głównie choroby i szkodniki?) a także o możliwości zbytu, gdzie tego zbytu powinienem szukac, w jakim stanie są skupowanie czy na początek jest niezbędna suszarnia? jaka jest opłacalność?będę wdzięczny za każda radępozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Uprawa ziół jest w okolicach zakładów zielarskich. Popytaj w Herbapolu. Uprawa należy do tych ekologicznych - bardzo ostrożnie z chemią. Musisz mieć podpisaną umowę aby mieć zbyt. Quote
pablo Posted September 28, 2012 Author Report Posted September 28, 2012 a moze ktos robil cos podobnego bo nie mam doświadczenia w uprawie ziół więc nie wiem czy ktokolwiek bedzie chcial ze mna taka umowe podpisac Quote
DuzyGrzegorz Posted September 28, 2012 Report Posted September 28, 2012 Jak chcesz szczegółów mogę zdobyć, ale to trochę potrwa. Sam nie uprawiałem ziół, ale uprawiali znajomi (przeważnie miętę) i część z nich zrezygnowała. Ostatnio nastąpiły zmiany w prawie UE dotyczące ziół. Są niekorzystne dla rolników. Gospodarstwa ekologiczne w całej UE protestowały ale wygrały koncerny farmaceutyczne. Quote
pablo Posted September 29, 2012 Author Report Posted September 29, 2012 DużyGrzegorz byłbym wdzieczny gdybys sie dowiedzial czegos w tym temacie:) Quote
DuzyGrzegorz Posted November 23, 2012 Report Posted November 23, 2012 Jest odpowiedź w sprawie ziół. Trochę to trwało ale jest. Jak coś jeszcze należy wyjaśnić to proszę o informację. Tutaj jest cała informacja ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie funkcjonowania rynku zielarskiego w Polsce - senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/skurkiewicz/1802o.pdf Quote
Recommended Posts