bobolice Posted September 29, 2012 Report Posted September 29, 2012 Cześć wszystkim. Razem z ruiną budynku nabyłem hektar ziemii.Pole pod lasem. Grunty około 3ciej klasy.Kształt to bardzo wydłużony prostokąt. Rolnikiem formalnie nie jestem. Jednak chcę coś z tą ziemią zrobić. W co zainwestować?Jaką uprawę? Nie chcę robić tego pod dotację. Chyba, że będzie pożyteczne + jakaś dotacja. Historie typu słynne orzechy włoskie odpadają.Chcę być przede wszystkim zadowolony z rezultatów. Rozważam każdą opcję. Małe folie i zioła. Rośliny ozdobne. Może jakieś warzywka. W budynku obok będę przygotowywał półprodukty dla gastronomii.Między innymi warzywa. Może więc warzywo. Na ziemniaki hektar trochę mało. Może macie jakieś inne pomysły na warzywo na jeden hektar?W sumie potrzebne każde warzywo, ale które wybrać aby rzeczywiście dużo tego wyszło z hektara? Ile mam kasy? Teoretycznie to kilka tysięcy. Może kilkanaście, ale jeśli byłby sens można wziąć kredyt na więcej. Z góry dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam. Quote
Kronel Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 Moim zdaniem hektar to bardzo mało do tego dochodzi Ci jeszcze niekorzystny układ tak więc gospodarowanie w stylu szklarnie czy tunele foliowe też się mogą nie sprawdzić. Jak nie masz możliwości rozwoju i dokupienia ziemi to ja na Twoim miejscu bym poprostu to wydzierżawił. Quote
bobolice Posted September 30, 2012 Author Report Posted September 30, 2012 Moim zdaniem hektar to bardzo mało do tego dochodzi Ci jeszcze niekorzystny układ tak więc gospodarowanie w stylu szklarnie czy tunele foliowe też się mogą nie sprawdzić. Jak nie masz możliwości rozwoju i dokupienia ziemi to ja na Twoim miejscu bym poprostu to wydzierżawił. Dzięki za odpowiedź. Podobnie radzi kolega rolnik.Jeśli jeszcze coś komuś wpadnie do głowy to bardzo proszę o podzielenie się własnym zdaniem. Sam także opiszę co wymyśliłem czy też na co się zdecydowałem. Quote
Miki Posted September 30, 2012 Report Posted September 30, 2012 Ew możesz tam sobie kartofelki i inne warzywka uprawiać dla siebie,a resztę obsiać pszenicą, kupić kurki i jajka. Moim zdanie wydzierżawienie ziemi to marnotrawstwo ile dostaniesz za rok kasy 300-400zł?! To jest nic ja bym zrobił tak jak napisałem wyżej. Pozdrawiam! Quote
bobolice Posted October 1, 2012 Author Report Posted October 1, 2012 Ew możesz tam sobie kartofelki i inne warzywka uprawiać dla siebie' date='a resztę obsiać pszenicą, kupić kurki i jajka. Moim zdanie wydzierżawienie ziemi to marnotrawstwo ile dostaniesz za rok kasy 300-400zł?! To jest nic ja bym zrobił tak jak napisałem wyżej. Pozdrawiam![/quote']Dzięki. Bardziej liczyłem właśnie na taką odpowiedź, aby mnie ktoś utwierdził by coś z tym zrobić. Nawet wolałbym wyjść na zero, ale się poduczyć trochę tego i owego. Dzięki wielkie. Jeszcze myślę o ziołach. Przede wszystkim oregano. Mam między innymi w rodzinie prowadzących pizzerie, więc jakbym im susz samych liści przygotowywał to by się cieszyli. Bo przemysłowe oregano to 3ci gatunek. Razem z łodygami mielony i łodyg najwięcej. Same aromatyczne liście to niebo, a ziemia w porównaniu do takiej przemysłówki. Quote
mcred Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Witam.I co sie dzieje z hektarem? jakieś konstruktywne polany? też mam ponad 1 hektar do tej pory dzierżawiłem ale obecny sie nie zabiera za kontynuacje i stoi niezaorane. mysle o groszku albo truskawkach ale te wymagają sporo wkładu finansowego i pracy. Quote
Recommended Posts