Jump to content

dotacja na nowe gospodarstwo

Recommended Posts

Posted
Witam , czy są jakieś programy unijne które pomogą mi założyć małe gospodarstwo rolne tzn. zakupić maszyny postawić mały budynek gospodarczy i kupić ziemie?
Posted
Wątpię abyś dostał taką sumę żeby starczyło Ci na zakup ziemi, maszyn i budowę budynków gospodarczych. Jedyną opcją jest kredyt ale tego rozwiązania odradzam bo jak wiadomo rolnictwo to ryzykowna branża i nie zawsze jest taka cena jaką byśmy chcieli, a bankowi nie wytłumaczysz, że cena np. bydła spadła i nie masz na spłatę raty za obecny miesiąc... .
Posted

Chcę zająć się uprawą czosnku, wyliczyłem że trzeba mi ok.150tys zł.

A te różne programy które proponuje rolnikom ARiMR to czy któryś z nich uwzględnia cele wydatków takie jakie ja mam?

Posted

roznicowanie byloby najlepsze ale to raczej na sprzet i uslugi zwykle dotacje juz minely a na rozwoj mikroprzedsiebiorstw musisz wynajac pracownika na jedno i drugie daja po 100 tys zwrotu przy 50 proc daje 200 tys netto czyli

246tys bruto jesli bedziesz vatowcem zwroca ci vat tj 46tys plus 100 tys od agencji plus twouj wklad oczywiscie na wszystko mozesz wziac kredyt ale dobrze mniec choc 20 proc srodkow wlasnych wtedy po zwrocie polowy i watu zostajesz z 20 proc kredytu poczatkowego ja kupilem ciagnik za 320tys odliczeni tego ze mnialem wlasnej got 70 tys plus 100tys zw zostalo mi 150tys kredytu i rozlozylem go na 3 lata to bardziej sensowne im miejszy kredyt im krocej go splacasz tym mniej oddajesz nadmniaru za procent itd

Posted
wiem ze zwracaja na obory i stodoly bo sam bylem w takim programie wiec mozesz postawic stodole bo mniej papierkowej roboty i zezwolen postawic cala murowana ja stawialem 3 lata temu i zwrot otzymalem co do zakupu ziemi nie ma sa preferencyjne kredyty bo sasiad wziol daja 27 ty na zakupiony hektar na 2 proc w stosunku rocznym ale jezeli ha bedzie kosztowal 35 tys to roznice musisz dolozyc sam z innych srodkow kredyt preferencyjny to 27tys na ha
Posted
Różnicowanie może być ale nie ubezpieczysz się w KRUS tylko w ZUS. Musisz mieć odpowiedni staż w KRUS aby kontynuować ubezpieczenie prowadząc jako rolnik działalność gospodarczą. Cyba że gospodarstwo jest nowe a Ty masz odpowiedni staż w innym gospodarstwie. Sprawdź to dokładnie bo wielu na to się nabrało.
Posted
ale maja ruszyc nowe programy sprawdz agencja restrukturyzacji modernizacji rolnictwa duzo zalatwiania i najlepiej zlecic robienie wnioskow koszt 200 do 1000 zl za zrobienie wniosku na gotowo