cooler123 Posted October 1, 2012 Report Posted October 1, 2012 Witam, mam zamiar załozyc plantacje truskawek na agrotkaninie, jestem poczatkujący, chce rozwinąc dwie rolki agrotkaniny o wymiarach szer. 4m dł. 100m. Nastepnie chce poprowadzic wąż kropelkowy wzdłuż kazdego z rzędów truskawek, wydajnosc takiego nawadniania to 2,1l na krzaczek przez godzinę (pytanie czy jest to konieczne oraz czy pomaga). Odstępy miedzy rzedami to 80cm wiec na jedną rolke wyjdzie 5 rzędów po 100 metrów, zaś odstępy miedzy krzaczkami to 33cm, poniewaz co tyle są rozmieszczone nawadniacze na przewodzie nawadniającym, co daje ilosc około 340 krzaczków na rząd, czyli ogolnie wszystkich krzaczków około 3400. Mam teraz pytanie, czy zakładając taką plantacje nie klapnie ona po pierwszym roku? Wpadłem na taki pomysł ponieważ mam ziemie i chcę spróbowac sie czyms zając, wpadłem na pomysł truskawek poniewaz mam duzo wolnego czasu wiec mam mozliwosc nastepnie wyjezdzac z owocami na giełde, w ostatecznosci do skupu. Czy ten pomysł jest dobry waszym zdaniem ? Czy mam szanse powodzenia ? Jesli tak to teraz chciałbym zadac kilka pytan: 1. Jaką odmiane truskawki polecacie poczatkującemu plantatorowi2. Jaki termin wsadzenia sadzonek jest najlepszy czy teraz (około 10 października, czy moze na wiosne jak zejdą sniegi? 3. Na jaki plon moge liczyc w pierwszym roku plantacji a na jaki w 2 i 3 roku jesli chodzi o tą ilosc krzaczków. Pozdrawiam serdecznie i prosze o sensowne i troche jednak obiektywne odpowiedzi i porady w tym temacie Quote
Recommended Posts