garzew Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 Witam. Zastanawiam się nad kupnem uzywanej prasy rolującej do sianokiszonek i słomy. Wiem, że tego jest już sporo w internecie, ale chciałem się dowiedzieć jaki typ byście polecali: pasową, łańcuchową czy może walcową? Quote
Mikruss Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 był już chyba jeden temat o prasachwszystko zalezy od kwoty jaką posiadasz, ja mam pasową - walcową New Holland 648 i śmiga super z ciągnikiem 75 Km.Zmienno komorowa robi baloty od 80-160 cm, super dobija, szeroki podbieracz 2 metry, szerokie koła itp Quote
Szubakkk Posted October 2, 2012 Report Posted October 2, 2012 No, siemka )Podaj jakom kwotom dysponujesz? Quote
garzew Posted October 3, 2012 Author Report Posted October 3, 2012 Witam. Chciałbym kupić prasę tak do max 20 tys. PLN Chciałbym po prostu poznać wasze zdanie i opinie, jaki typ jest najlepszy. Np słyszałem, że prasy pasowe często się przegrzewają a i serwis jak zerwie się pas to są spore koszty? Quote
Mikruss Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 co do pasów najprościej kupić złączki ms25, ja osobiście mam zakute oryginalnymi na prasie bo znajomy ma zakuwarkę Quote
wiesieki1202 Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 w tej kwocie kupilem walcowa claas potrzebuje troszke mocy tj min 70 km ale jest malo awaryjna polecam Quote
Mikruss Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 A jak walcowa idzie w suchej i krótkiej słomie??się pytam bo w mojej okolicy ci co mieli walcówki to większość się pozbyła Quote
przemek2092 Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 Na suchą i krótką słomę dobra jest pasowa bo nie gubi dużo słomy łańcuchowa bardzo robi sieczkę ze słomy. pozdrawiam Quote
Mikruss Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 ja wtym roku mialem słome normalnie sieczkę do prasowania po pszenicy - baloty zrobione eleganckie. dobite, równe itp Quote
garzew Posted October 4, 2012 Author Report Posted October 4, 2012 Czyli prasa pasowa była by taką najbardziej optymalną. U mnie w gospodarstwie będzie służyć przede wszystkim do pracy w słomie no i oczywiście do sianokiszonki. Mam jeszcze jedno pytanie: czy pasowe dobrze dobijają baloty? Quote
Mikruss Posted October 4, 2012 Report Posted October 4, 2012 garzew czytaj co pisałem wyżej Zainteresuj się prasami New Holland pasowo-walcowymi.Jeżeli chcesz samą pasową to jeszcze ferraboli, fiatagri itp Quote
Recommended Posts