Jump to content

Recommended Posts

Posted
Szukam wspólnika do hodowli alpak na terenie gospodarstwa agroturystycznego na wsi koło Olecka na Mazurach. Posiadam odpowiedni budynek, łąkę, samochód to transportu oraz zapas siana i słomy na zimę. Mam też wykształcenie w tym kierunku, napisałem pracę dyplomową (na studiach podyplomowych) na temat alpak. Mam kontakty w Zarządzie Polskiego Związku Hodowców Alpak, skąd mogę uzyskać doradztwo na temat doboru zwierząt, zbytu, itp. Wspólnik/wspólniczka może zamieszkać w domu należącym do gospodarstwa.
Posted
Wprawdzie alpaka to bydło ale bezrogie (już tej nazwy się nie używa), a na takim się kompletnie nie znam. Ale problemem jest zbyt. W Polsce alpaki to zwierzęta hodowane w celach hobbistycznych. Mięso nie jest popularne podobnie jak wełna.
Posted
Cena wełny alpaka jest bardzo wysoka w granicach 150-200 zł, więc dużo więcej niż wełny owczej. Mleko z alpaka ma skład bardzo podobny do mleka ludzkiego z tego co się kiedyś dowiedziałem. Tylko kupić takiego alpaka to duży wydatek, nie mówiąc o założeniu większej hodowli.
  • 1 year later...
Posted
Mirku a mógłbyś coś napisać o hodowli alpak? Kiedyś na dniach SGGW widziałem te zwierzęta. Zainteresowały mnie bo dużo z nich korzyści mi. in mięso, wełna mleko :) Albo masz może materiały które można by przejrzeć?
  • 5 years later...
Posted

Mirku a mógłbyś coś napisać o hodowli alpak? Kiedyś na dniach SGGW widziałem te zwierzęta. Zainteresowały mnie bo dużo z nich korzyści mi. in mięso, wełna mleko :) Albo masz może materiały które można by przejrzeć?

Podsyłam lekturę: https://hotmoney.pl/ile-kosztuje-alpaka-co-wplywa-na-cene-alpak-w-polsce/ Znajdziesz tam najważniejsze informacje na temat hodowli tych zwierząt, a także koszt alpaki.