angy Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 Witam, mam kawałek ziemi, chciałabym zasiać owies na wiosnę. Ziemia nie była uprawiana min.10 lat. Czy ziemię trzeba "ruszyć" przed zimą czy może na wiosnę. Podpowiedziano mi, że ziemia musi odleżeć swoje ?Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted October 3, 2012 Report Posted October 3, 2012 Ziemia jest pewnie mocno zachwaszczona, w tym perzem. Trzeba zwalczyć perz a na to trochę mało czasu. Proponuję podorać teraz i zaorać w listopadzie. Jak jest perz to owies raczej nie wyjdzie. Na oprysk raczej za późno. Quote
Szubakkk Posted October 4, 2012 Report Posted October 4, 2012 Jak jest na tej działce dużo chwastów to najpierw przejedz to talerzówką a potem zaoraj. Myślę że, będzie oki ;DD Quote
DuzyGrzegorz Posted October 4, 2012 Report Posted October 4, 2012 Jak jest perz to talerzówka teraz to kiepski pomysł. Jeżeli nie to zrób jak radzi kolega Szubakkk. Quote
przemek2092 Posted October 4, 2012 Report Posted October 4, 2012 Ja bym proponował dać ten oprysk a później zrobić dobrą orkę zimową. Jeżeli nie pozbędziesz sie chwastów to żaden zabieg agrotechniczny nic ci nie da pozdrawiam Quote
Szubakkk Posted October 5, 2012 Report Posted October 5, 2012 Ja bym proponował dać ten oprysk a później zrobić dobrą orkę zimową. Jeżeli nie pozbędziesz sie chwastów to żaden zabieg agrotechniczny nic ci nie da pozdrawiam Ale na oprysk już, za późno. Ale możesz spróbować opryskać ale nie może padać Quote
przemek2092 Posted October 5, 2012 Report Posted October 5, 2012 Ja myśle że jeszcze aż tak późno nie jest i że zawsze coś to da byle właśnie nie padało inaczej będzie trzeba czekać do przyszłego roku może akurat sie uda i będzie do przodu ;D pozdrawiam Quote
Recommended Posts