rolnik Posted February 17, 2009 Report Posted February 17, 2009 Zamierzam kupić używany kombajn do 50 tyś. zł. Co polecacie?? Quote
gb227 Posted February 17, 2009 Report Posted February 17, 2009 ja kupiłem claasa dominatora 76 za 46tys.wiesz teraz możesz miec trudności z kupnem dobrego kombajna,ponieważ euro poszło w gurę a wszystko jest sprowadzane,ja kupiłem w grudniu gościu mi ściągnął Quote
rolnik Posted February 18, 2009 Author Report Posted February 18, 2009 No już zauwazyłem, ceny sa kosmiczne. Chyba będę czekać Quote
Mimek994 Posted February 21, 2009 Report Posted February 21, 2009 Chyba że chcesz poszukać jakiegoś w Polsce:P Quote
gagatek42 Posted February 22, 2009 Report Posted February 22, 2009 jezeli chodzi o kombajny to jezeli zamierzasz kupic jakeigos za granica to nei polecam euro poszło w góre i za kombajn zapłacisz kosmiczna cene. raczej w polsce zastanó sie nad kupnem słyszałem ze teraz duzo rolników konczy z gospodarka i sprzedaja sprzeta rolnicze.no i za 50tysiecy nei kupisz dobrego kombajnu zbozowego chyba juz ze sporym przebiegiem i duzym zuzyciem za dobry kombajna nawet przechodzony trzeba dac min. 80 tysiecy Quote
rolnik570 Posted February 22, 2009 Report Posted February 22, 2009 No teraz to rzeczywiście trudno będzie znaleźć dobry kombajn za takie pieniądze. Ale mógłbyś podać jakieś szczegóły?? na ilu hektarach będzie pracował?? Quote
gb227 Posted February 22, 2009 Report Posted February 22, 2009 nie kupuj od rolnika w polsce,nieobrażam nikogo ale jak ktoś sprzedaje to już złom,mi gościu ściągnął z małopolski,no ale zgadzam się z wypowiedzią kolegi rolnik570,zwłaszcza ile euro teraz stoi Quote
siwy Posted February 23, 2009 Report Posted February 23, 2009 coś kolo 4.70także ja bym się radził wstrzymać z kupnem Quote
gb227 Posted February 23, 2009 Report Posted February 23, 2009 koło kwietnia euro idzie w duł,i wtedy trzeba kupic ale zamuwic i nieh przywiozą.euro 4.9teraz euro 4.9 Quote
rolnik570 Posted February 24, 2009 Report Posted February 24, 2009 a skąd wiesz, że w kwietniu euro będzie tańsze?? nawet jakby to na pewno będzie kosztowało ponad 4 zł. Więc ciężko będzie znaleźć coś za 50 tyś. ale nie mówię że się nie znajdzie No ale dalej nie wiemy na ilu ha ma pracować. Ja bym radził coś z tych dwóch marek Claas lub John Deere chociaż nie wiem jakby było u Ciebie z częściami to tych kombajnów. Quote
rolnik Posted February 24, 2009 Author Report Posted February 24, 2009 Widzę, że toczy się zawzięta dyskusja. Ja zamierzam pracowac na 20ha i wolę jednak maszyne z zagranicy. Jakoś nie mam zufania do naszych polskich rolników:D:D:D Quote
rolnik570 Posted February 24, 2009 Report Posted February 24, 2009 Jak na 20 ha to możesz sobie sprowadzić dominatora 85..wystarczający jest jak dla Ciebie.A co do polskich rolników to od niektórych można kupić bo niektórzy na prawdę dbają o swój sprzęt..ale powtarzam to tylko niektórzy. Quote
rolnik570 Posted February 24, 2009 Report Posted February 24, 2009 uwierz mi,że więcej niż jeden na 100 .. Quote
slawcik Posted February 24, 2009 Report Posted February 24, 2009 za 50 000 na pewno coś znajdziesz ciekawego.w kombajnie chodzi o to żeby nie był mocno wypracowany.bo zamiast na polu będziesz stał w warsztacie.a marka to class i jelonik Quote
czarus1614 Posted February 26, 2009 Report Posted February 26, 2009 deutz fachr 1322 polecam ja mam i w okolicy klka takich pracyje rewelka Quote
czarus1614 Posted February 26, 2009 Report Posted February 26, 2009 widze że niekturzy chwalą klasy i dzondirki, otwórzcie klapy i spójrzcie ile tam pasów i przekładni a każda przekładnia zwiększa awaryjnośc, spójrzcie jak są to mało doskonałe maszyny - nawet niepotrafili wywarzy ich(efekt skaczącej dupy na pełnych obrotach) nawetjakie cienkie blachy mają, albo skrzynie biegów to era kamienia łupanego, napęd hydtostatyczny zwiększa wydajnośc pracy, spójżcie ile te kombajny palą, ile kosztują części dzięki logo .do 50 tys zł kupic można deutz fahr 1300H, 1322H, 1600H, 1620H, 1630H TO MA KLIME HYDROSTAT CZUJNIKI STRAT ITP Quote
rolnik570 Posted February 26, 2009 Report Posted February 26, 2009 Widzę że chyba nie miałeś do czynienia z Claasem..po czym to stwierdziłem??bo pisząc takie głupoty że to są mało doskonałe maszyny,cienkie blachy itp. to już można stwierdzić że masz zero pojęcia o nich. Dla twojej wiadomości to Classy też są na hydrostacie, też mają klimę też mają czujnik strat Quote
slawcik Posted February 26, 2009 Report Posted February 26, 2009 wiesz może i deutz fahr jest dobry.nie wiem bo nim nie robiłem.ale nie sodze żeby deutz nie było przekładni ani pasów.ja w swojej 85 mam pół automat i to jest tez dobre rozwiązanie.a hydrostat jest dobry jak działa, jak to jest kombajn młody.ale jak sie zepsuje to troszkę kasy kosztuje czasami tyle samo co cała maszyna. Quote
zbyszek608 Posted February 26, 2009 Report Posted February 26, 2009 ale dyskusja i chwalenie cudzego a swoje nie znacie jak sie dba to i sie pracuje i nasz bizon jest bardzo dobry mam rekorda na 25 ha i smiga bez problemu i awarii prawie wogole a jak cos nawali to mozna latwo i bardzo tanio naprawic czesci dostepne od reki wszedzie Quote
ursus c -355 Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 co racja to racja bizon to bizon ale żeby nie bylo że mam coś do cllasów i dżonego. u nas nawet dobrze sie sprawują forszmity Quote
krzysiek Posted February 27, 2009 Report Posted February 27, 2009 no nie bizon to poraszka ludziom powinni odszkodowania płacić że nimi koszą Quote
czarus1614 Posted February 28, 2009 Report Posted February 28, 2009 bizon nie jest złym kombajnem ale na małe powierzchnie zaletą jego jest żczęści są tanie, ale patrząc na maszyny w podobnym wieku to era kamienia łupanego, ja równierz wierzyłem w bizona i kosiłem nim 150 ha rocznie we własnym gospodarso niemogłem pozwoli se na przestoje wtwie, trzabyło robic powarzny przegląd przed żniwami a i tak coś się popsuło czy urwało i wtedy zwątpiłem, ale powtarzam to jest nie głupie rozwiązanie na małe gospodarsta. przśle wam chłopaki pare zdjęc kombajnów z lat80 tych i spojrzycie o co mi chodzi, są tam takie rozwiązania krówe pomogły obnirzy iloś przekładni i pasów do minimum u mnie w okolicy chodzą 4 takie maszyny i my sezon robimy bez awarji praktycznie, te kombajny mają małą skłonnośc do zapychania i są to stare maszyny a ja mą1600 kosze 30 ha pszenicy a kuzyn1300 kosi20 ha dziennie, a jeżeli mówimy o napędzch chydrostatycznych to śą mniej awaryjne iż mają mniej el roboczych od skrzyni biegów gdzie jest wiele łożysk wałków i sprzęgło pozdro Quote
rolnik570 Posted February 28, 2009 Report Posted February 28, 2009 No tu się zgodzę z czarus1614...że bizony są dobre na małe powierzchnie i że są daleko za maszynami zachodnimi. A co do hydrostatu to też jestem przekonany, że jest lepszy od mechanicznej...to może napiszę wady i zalety hydrostatu a więc tak: zalety:-bezstopniowa regulacja prędkości ruchu roboczego cięgna-bezstopniowa zmiana regulacji kierunku obrotów-spokojny i płynny ruch cięgna-prostota i niezawodność zabezpieczeń przed przeciążeniem -duża wartość momentu przy małej prędkości obrotowej wady:-zasilanie cieczą trudnopalną-duże koszty wykonania,konserwacji i napraw -układ zasilający (silnik asynchroniczny +pompa,przewody,zawory,filtry,chłodnice,zbiorniki) Quote
Recommended Posts