kriss_222 Posted October 17, 2012 Author Report Posted October 17, 2012 Wiem, na 10 ha, jest za wielki, ale zwracając uwagę że całe te 10 ha, jest w 2 kawałkach z czego jeden to 7 reszta w drugim kawałku.. Nie mam tak że tu 1 ha tam 2, a gdzie indziej 0,5. Dodatkowo mam w myśli powięksyć liczbę ha, o ile to jeszcze sam nie wiem zależy jak bedzie z dostępnością ziemi. Najpierw chcem trochę szprzet skompletować, tak w razie aby było czym obrabiać. Quote
Miki Posted October 17, 2012 Report Posted October 17, 2012 tak tylko wez pod uwage ze i tak bd potrzebowal 2 ciagnikow jeden wiekszy drugi mniejszy duzy do orki i transportu, a maly do lekkich czynnosci. Albo jeden sredni bo przy dzisiejszych cenach paliw to sam wiesz jak jest... Quote
Mikruss Posted October 17, 2012 Report Posted October 17, 2012 ja bym z ursusem dał sobie spokój, szczególnie c385 - stare wyjechane graty, podnośnik lipny, skrzynia bez synchronizacji, mało który ma sprawny zółw-zając, silnik niby 80 PS a mułowaty, ze zetorem 7745 więcej się czasami zrobi, wspomaganie bardzo cięzko chodzi (no chyba że ktoś na orbitrol przerobił).Jeździłem to wiem co piszę Quote
Miki Posted October 17, 2012 Report Posted October 17, 2012 To ja Ci powiem że musiałeś trafić na jakiś bardzo weksploatowany okaz... . A poza tym znajdź mi zetora 7745 za ok. 20tys. Quote
kriss_222 Posted October 17, 2012 Author Report Posted October 17, 2012 Wiem jak jest z tym paliwem, te forschnity nie pala za wiele, tym bardziej przy lekkich pracach, ile spali taki forschnit jak bedzie śmigał z opryskiwaczem, czy tam lejkiem. Kurde ciężka sprawa z takim wyborem, jestem dosyc młodym człowiekiem, rolnictwem zajmuje sie pierwszy rok, puki co stale dokładam do interesu, dla tego wacham sie z ciągnikiem, nie chce wypieprzyć znów 25 tys na starego ursusa, czy deutz,a bo za jakies 13 mam forschnita co prawda też stary, ale młodszy. zawsze z biegiem lat wiadomo że moge zmienić na cos lepszego. ale znów nie chce sie tłuc c-360 puki co nią obrabiam.. i jest dylemat forschnit i płóg, czy droższy ciągnik i bede na niego patrzał, bać jeździł się ,, przejechać" bo na płóg nie bede miał kasy.. o kredytach nawet niechcem słyszeć, więc mszę sprawe rozwiązać w zakresie własnych możliwości finasnowych.... z tymi forschnitami jest tak dóżo osób nażeka, jeszcze więcej chwali i bąć tu mądry, w cenie forschnita jeszcz emugłbym wyrwac mtz, podobno dobre maszyny, ale bardzo niekomfortowe.. Quote
Mikruss Posted October 17, 2012 Report Posted October 17, 2012 Miki miałem odpowiednik a w zasadzie nowszy model zetora 8145 w perfekcyjnym stanierzeczy o których napisałem to wady fabryczne można powiedzieć, zakleszczający się reduktor (np na uwrociach czuć było ze sprzegło nie rozłącza), silnik muł (nowe wtryski, pompa 2 razy regulowana (i była za każdym razem ok), silnik miał sprężanie jak nowy z fabryki, nie miał orbitrola tylko stare serwo, biegi bez synchronizacji wprawnemu kierowcy w miarę szło przełączanie (najgorsza była redukcja w transporcie), poza tym jeździłem po znajomych różnymi innymi ursusami i łącznie zrobiłem kilkadziesiąt albo kilkaset nawet motogodzin, więc do tego ciągnika mnie nikt nie przekona.A i najgorsze co było w tym ciągniku-podnośnik!Po prostu tragedia, dać większy pług czy wywrot i co chwilę albo remont podnośnika albo co chwilę uszczelnianie czegoś tam. Quote
kriss_222 Posted October 17, 2012 Author Report Posted October 17, 2012 Mikruss, może Ty wyrazisz swoja opinię o tym 323 Quote
Mikruss Posted October 17, 2012 Report Posted October 17, 2012 kris chętnie bym coś napisał ale w ogóle nigdy nie jeździłem, jakiś tam koleś na wiosce go ma i jeździ Ja mam tak samo 11 ha i mam ciagniki 70 i 80 ps i nic więcej nie potrzeba fiata kupilem ponizej 20 tyś zł, z remontami wyjdzie ok 25 tys, 4x4, opony przód nowe, ładowacz 3 sekcje itp Trzeba tylko szukać Ja bym CI proponował kupić na początek Masseya 675 moze być nawet bez napędu, zawsze Ci zostanie jako drugi ciągnik, mocny, zwinny, mało pali, u mnie śmigał do niedawna z pługiem 4 skiby (grudziąc), agregat uprawowy 3.3 metra, prasa new holland 648 itp itd Quote
kriss_222 Posted October 17, 2012 Author Report Posted October 17, 2012 MOże ktoś się jeszcze wypowie kto miał do czynienia z tym nieszczestnym forschnitem nad którym tak sie wacham. jeśli chodi o napęd biore pod uwagę tylko 4x4. Nie wiem co z tym dylematem zrobić, cholera dumam od chyba 2 tyg. co by tu kupic alby stracic mało kasy, ale być zadowolonym. Oczywiście mówiąc zadowolonym nie chodi mi o komfort jaki jest w maszynach za 50 000. tylko aby to było w miae wygodne, i zrobiło robote.. no i nie psuło się co godinę. Quote
malyrolnik Posted October 26, 2012 Report Posted October 26, 2012 No kupuj naprawde tego forschnit nie pożałujesz. Quote
farmer007 Posted October 29, 2012 Report Posted October 29, 2012 co powiecie o zts super 16245 w plastikach kupiłem takiego nie dawno niby jest to zwykła 16 tylko plastikowa posiadam też ursusa 1634 i zetora 16245 i ten zts w plastikach jest silniejszy inaczej chodzi od tych zwykłych 16 czy ktoś wie ile on ma koni słyszałem ze około 170 czy ktoś orjentuje się w temacie i może coś o tym napisać Quote
Grzesław Posted November 5, 2012 Report Posted November 5, 2012 Ja mam akurat C-330, kupiłem lekko używany model. Jeśli chodzi o części to bez problemu można dostać tu http://www.sklep.mizar.com.pl/czesci-do-ciagnikow-c-7.html i do różnych modeli, marek. Wszystko jest Quote
Recommended Posts