Jump to content

Recommended Posts

Posted
Wiem, na 10 ha, jest za wielki, ale zwracając uwagę że całe te 10 ha, jest w 2 kawałkach z czego jeden to 7 reszta w drugim kawałku.. Nie mam tak że tu 1 ha tam 2, a gdzie indziej 0,5. Dodatkowo mam w myśli powięksyć liczbę ha, o ile to jeszcze sam nie wiem zależy jak bedzie z dostępnością ziemi. Najpierw chcem trochę szprzet skompletować, tak w razie aby było czym obrabiać.
Posted
tak tylko wez pod uwage ze i tak bd potrzebowal 2 ciagnikow jeden wiekszy drugi mniejszy duzy do orki i transportu, a maly do lekkich czynnosci. Albo jeden sredni bo przy dzisiejszych cenach paliw to sam wiesz jak jest...
Posted

ja bym z ursusem dał sobie spokój, szczególnie c385 - stare wyjechane graty, podnośnik lipny, skrzynia bez synchronizacji, mało który ma sprawny zółw-zając, silnik niby 80 PS a mułowaty, ze zetorem 7745 więcej się czasami zrobi, wspomaganie bardzo cięzko chodzi (no chyba że ktoś na orbitrol przerobił).

Jeździłem to wiem co piszę ;)

Posted

Wiem jak jest z tym paliwem, te forschnity nie pala za wiele, tym bardziej przy lekkich pracach, ile spali taki forschnit jak bedzie śmigał z opryskiwaczem, czy tam lejkiem. Kurde ciężka sprawa z takim wyborem, jestem dosyc młodym człowiekiem, rolnictwem zajmuje sie pierwszy rok, puki co stale dokładam do interesu, dla tego wacham sie z ciągnikiem, nie chce wypieprzyć znów 25 tys na starego ursusa, czy deutz,a bo za jakies 13 mam forschnita co prawda też stary, ale młodszy. zawsze z biegiem lat wiadomo że moge zmienić na cos lepszego. ale znów nie chce sie tłuc c-360 puki co nią obrabiam.. i jest dylemat forschnit i płóg, czy droższy ciągnik i bede na niego patrzał, bać jeździł się ,, przejechać" bo na płóg nie bede miał kasy.. o kredytach nawet niechcem słyszeć, więc mszę sprawe rozwiązać w zakresie własnych możliwości finasnowych....

z tymi forschnitami jest tak dóżo osób nażeka, jeszcze więcej chwali i bąć tu mądry, w cenie forschnita jeszcz emugłbym wyrwac mtz, podobno dobre maszyny, ale bardzo niekomfortowe..

Posted

Miki miałem odpowiednik a w zasadzie nowszy model zetora 8145 w perfekcyjnym stanie

rzeczy o których napisałem to wady fabryczne można powiedzieć, zakleszczający się reduktor (np na uwrociach czuć było ze sprzegło nie rozłącza), silnik muł (nowe wtryski, pompa 2 razy regulowana (i była za każdym razem ok), silnik miał sprężanie jak nowy z fabryki, nie miał orbitrola tylko stare serwo, biegi bez synchronizacji wprawnemu kierowcy w miarę szło przełączanie (najgorsza była redukcja w transporcie), poza tym jeździłem po znajomych różnymi innymi ursusami i łącznie zrobiłem kilkadziesiąt albo kilkaset nawet motogodzin, więc do tego ciągnika mnie nikt nie przekona.

A i najgorsze co było w tym ciągniku-podnośnik!

Po prostu tragedia, dać większy pług czy wywrot i co chwilę albo remont podnośnika albo co chwilę uszczelnianie czegoś tam.

Posted

kris chętnie bym coś napisał ale w ogóle nigdy nie jeździłem, jakiś tam koleś na wiosce go ma i jeździ ;)

Ja mam tak samo 11 ha i mam ciagniki 70 i 80 ps i nic więcej nie potrzeba ;)

fiata kupilem ponizej 20 tyś zł, z remontami wyjdzie ok 25 tys, 4x4, opony przód nowe, ładowacz 3 sekcje itp :D

Trzeba tylko szukać ;)

Ja bym CI proponował kupić na początek Masseya 675 moze być nawet bez napędu, zawsze Ci zostanie jako drugi ciągnik, mocny, zwinny, mało pali, u mnie śmigał do niedawna z pługiem 4 skiby (grudziąc), agregat uprawowy 3.3 metra, prasa new holland 648 itp itd ;)

Posted

MOże ktoś się jeszcze wypowie kto miał do czynienia z tym nieszczestnym forschnitem nad którym tak sie wacham. jeśli chodi o napęd biore pod uwagę tylko 4x4.

Nie wiem co z tym dylematem zrobić, cholera dumam od chyba 2 tyg. co by tu kupic alby stracic mało kasy, ale być zadowolonym. Oczywiście mówiąc zadowolonym nie chodi mi o komfort jaki jest w maszynach za 50 000. tylko aby to było w miae wygodne, i zrobiło robote.. no i nie psuło się co godinę.

• 2 weeks later...
Posted
co powiecie o zts super 16245 w plastikach kupiłem takiego nie dawno niby jest to zwykła 16 tylko plastikowa posiadam też ursusa 1634 i zetora 16245 i ten zts w plastikach jest silniejszy inaczej chodzi od tych zwykłych 16 czy ktoś wie ile on ma koni słyszałem ze około 170 czy ktoś orjentuje się w temacie i może coś o tym napisać