boluslaw123 Posted October 6, 2012 Report Posted October 6, 2012 Cześć. Niedawno nabyłem w dzierżawę działkę orną o powierzchni 3,40 ha klasy 3 na 5 lat . Niestety jest ona w bardzo kiepskim stanie przez okres 2 lat nie było w niej nic nie robione, przez co zarosła chwastami (wygląda jak las:D). Co zrobić aby pole nadal nadawało się do użytkowania, jakie opryski dawać, co nawozić i co zasiać? Pomóżcie! Quote
DuzyGrzegorz Posted October 6, 2012 Report Posted October 6, 2012 Jeżeli niema perzu to talerzówka i za co najmniej 10 dni orka zimowa. Na opryski już trochę za późno. Jak jest perz to i nie było uprawiane to jest "suchy" i oprysk mu nic nie zrobi, a po talerzówce już nie puści liści. Pozostaje zasiać na wiosnę jakąś roślinę w której możesz zwalczyć perz, ale te środki są dość drogie. Quote
edek Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Jeśli chodzi o zasianie jakiejś rośliny w której można tępić chwasty w tym perz to polecam kukurydzęTak słyszałem. Quote
boluslaw123 Posted October 7, 2012 Author Report Posted October 7, 2012 mam zamiar to opryskac środkiem chwastobójczym (roundap) i zostawic to przez zime. Co wy na to? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Ciecz dobrze zakwaś siarczanem amonu aby szybciej zadziałał glifosat. Ale perz jednak zostanie jak nie było podorywki lub innej podobnej uprawki. Będzie go znacznie mniej. Quote
Szubakkk Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Spróbuj opryskać czymś do spalania chwastów i postaraj się przed zimą zaorać Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Ja bym zostawił na simę i zaorał jak najwcześniej wiosną. Z mojego doświadczenia jest lepiej. Quote
Szubakkk Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Ja bym zostawił na simę i zaorał jak najwcześniej wiosną. Z mojego doświadczenia jest lepiej. Ale niech opryska przed zimą Quote
boluslaw123 Posted October 7, 2012 Author Report Posted October 7, 2012 Ziemia jest tak bardzo jałowa że nie chce nawet zboże urosnąc choc jest 3 klasy. I co dalej robić? I co siać?A i czy można rozsiewac wapno łącznie z nawozami fosforowo-potasowymi? Czy to prawda że wapno wytraca fosfor? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Oczywiście jeżeli zostawić na zimę to opryskaną. Z nawozami fosforowymi nie wolno razem stosować nawozów zawierających wapń. Z potasowymi można wysiewać wapno. Daj pod orkę wapno magnezowe a nawozy pod uprawy siewne. Quote
boluslaw123 Posted October 7, 2012 Author Report Posted October 7, 2012 Chce opryskac za 3 tyg rozsiac wapno i skultywatorowac lub stalerzowac i dopiero posiac nawozy fosfór i potas i dopiero zaorac na zimę. Czy to dobry pomysł? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Zły. Wapno jesienią przed orką nawet jeżeli orka wiosną (możesz puścić kultywator lub podobnie działające narzędzie). Nawozy wysiej wiosną i zrób uprawy przedsiewne. Na takiej wyjałowionej glebie nie przyoruj nawozów. Rośliny będą miału go trudno sięgnąć. Zwłaszcza fosfor powinien być blisko rośliny. Quote
boluslaw123 Posted October 7, 2012 Author Report Posted October 7, 2012 A i co zasiać na wiosnę? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Jeżeli jest kwaśna (rośnie szczaw lub sporek) to najbardziej tolerancyjny na niskie pH jest owies lub mieszanka z dużym udziałem owsa. Wapno aby zadziałało wymaga czasu. Z tego co opisujesz to raczej wystąpią choroby fizjologiczne (wynikające z braku jakiegoś składnika). Jeżeli wystąpią to oprysk odpowiednim nawozem dolistnym, ale to wiosną po wschodach. Jeżeli niema perzu na polu to też może wskazywać na niskie pH, ale nie musi wskazywać. Quote
boluslaw123 Posted October 7, 2012 Author Report Posted October 7, 2012 a co sądzisz o kukurydzy? bo u nas troche cięzko ze sprzedażą owsa Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Kukurydzy na nieużytku bym nie zasiał bo jest szczególnie wrażliwa na choroby fizjologiczne. Może zamiast owsa pszenżyto jare. Łubinu nie proponuje bo na zachwaszczonej ziemi po wycofaniu simaziny trudno zwalczyć chwasty. Quote
boluslaw123 Posted October 8, 2012 Author Report Posted October 8, 2012 A możesz napisać mi co ty byś zrobił w mojej sytuacji?Czyli wszystko po koleji jak powinno być(nawożenie pryskanie orka itp.) Quote
DuzyGrzegorz Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Opryskałbym glifosatem, w listopadzie dałbym 220 kg polifoski "6" (lub 200 kg "8") i 50-70 kg mocznika na ha a następnie zaorał. Wiosną dałbym trochę magnezu, ciężką bronę i zasiał mieszankę owsa z jęczmieniem lub pszenżyto jare - wtedy polifoska "8"). Jak zacznie żółknąć to jakiś oprysk mikroelementami (może wystąpić brak miedzi, ale rozpoznanie jest trudne dla niefachowca). Pewnie zostanę skrytykowany, ale na nieużytkach danie magnezu "nad" nawozy lepiej się sprawdza. W zależności od stanu trzeba będzie dokarmić. Quote
Lillas Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Pierwszego roku nie będą zadowalające plony, mój wujek wziął w dzierżawę 7 lat temu też nieużytek, 4 klasa. Zaorał, zatalerzował, potem jeszcze raz zaorał, zabronował no i zasiał tam żyto, ale naprawdę słabo sypało, z hektara chyba 1,5 tony. Więc parę lat będziesz musiał poczekać aż będą dobre plony. Quote
przemek2092 Posted October 9, 2012 Report Posted October 9, 2012 Zgadzam sie z kolegą, wiadomo że ziemia musi byc utrzymana w odpowiedniej kulturze, dlatego nie wszystko od razu, ale z biegiem lat będzie ona miała coraz lepszą strukturę pozdrawiam Quote
boluslaw123 Posted October 9, 2012 Author Report Posted October 9, 2012 czytałem troche o łubinie zóltym co sądzicie o nim, interesuje mnie ile powinienem zebrac z hektara(żeby wyjść na swoje ). Quote
przemek2092 Posted October 10, 2012 Report Posted October 10, 2012 Słyszałem że zarobek raczej jest marny ale jest świetnym sposobem na użyźnienie gleby ;D niestety w okolicy nikt tego nie praktykuje więc nie mogę ci podpowiedzieć czekamy na dalsze wpisy Quote
DuzyGrzegorz Posted October 10, 2012 Report Posted October 10, 2012 Ze względu na chwasty nie polecam łubinu na nieużytku. Jak zbierzesz w tych warunkach 800 kg z ha to się będziesz cieszył. Idealną rośliną na zagospodarowane nieużytki są konopie (siewne, nie indyjskie). Całkowicie zgadzam się z Przemkiem. Jeszcze wchodzi w grę gorczyca biała. Quote
Recommended Posts