Koala28 Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Cześć. Mam do Was takie pytanie. Nie mieszkam na wsi ale mamy z mężem około 3 hektary ziemi, które uprawiają sąsiedzi. Umówiliśmy się z nimi (umowa słowna) że będą nam płacić dzierżawe a i dopłaty my bierzemy. Przez kilka lat było ok. Teraz jak chciemy im zabrać już tą dzierzawę ( ziemię ) to oni nas straszą że zgłoszą to gdzieś że braliśmy dotacje bezpodstawnie otp itd i że będziemy płacić karę tzn zwracać dotacje te kilka lat wstecz...Czy jest to możliwe..? Z tego co się orientuję to wszyscy tak robią... Czy to jakieś przestępstwo? nie rozumiemmmco o tym sądzicie..? Pomóżcie... Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Tak, to jest przestępstwo. Dopłaty bezpośrednie są do produkcji rolnej i należą się użytkownikowi gruntów, w tym przypadku dzierżawcy. Niżej dwa linki z podobnymi sprawami.http://ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/6803o.pdfhttp://ww2.senat.pl/k7/dok/sten/oswiad/wojciechowski/6803ob.pdfNiestety tu występuje podwójne karanie. Pierwsze to zwrot nawet podwojonej kwoty lub samej kwoty jeżeli właściciel nie będzie występował o dopłaty, a druga kara to za wyłudzenie w sądzie. Jeżeli wniosek był na dzierżawce a kwotę dopłat bezpośrednich Tobie przekazywał to wszystko jest zgodne z prawem, ale jeżeli Ty składałeś wniosek na wydzierżawioną ziemię to jest poważny problem. Quote
Koala28 Posted October 7, 2012 Author Report Posted October 7, 2012 Dziękuję za odp Chodzi o to że to była umowa słowna ( ustna ) i ci sąsiedzi na to się zgodzili.... Quote
DuzyGrzegorz Posted October 7, 2012 Report Posted October 7, 2012 Jeżeli była ustna umowa to tak naprawdę jej nie było. Zawsze możesz powiedzieć, że umowa była innej treści, np: Ty jesteś użytkownikiem a uni wykonywali wszystkie zabiegi agrotechniczne a zapłata za te plony była w naturze plonami. A tak jest zgodne z prawem. Niema obowiązku samodzielnej pracy, możesz wynajmować do uprawy ludzi i sprzęt. Za tę pracę też wolno płacić w naturze czyli plonami. Pisząc, że wszyscy tak robią to jest raczej ta sytuacja którą ja opisałem, a ta jest zgodna z prawem. Quote
Koala28 Posted October 7, 2012 Author Report Posted October 7, 2012 Tak było przez 6 lat aż do teraz...i wszystko wcześniej było ok...Tym sąsiadom takie coś się opłacało i nam też...ale teraz chcą być wredni i tak mówią żeby się zemścić... Quote
Gueess Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 Wygasły zobowiązania ONW (o ile tamci państwo wnioskowali) Proszę się nie obawiać żadnych kar. Zaściankowość dawno mamy za sobą. Wielka bzdura z tych opowieści. Należy jednak zapamiętać podstawową regułę - dopłaty należą się temu, kto FAKTYCZNIE użytkuje grunty. Pracownicy Biura Powiatowego ARiMR dokładnie wytłumaczą co trzeba w tej kwestii. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted October 25, 2012 Report Posted October 25, 2012 Zobowiązania ONW wygasły te składane z pierwszym wnioskiem, ale nie wygasły nowe sprzed roku (zawierane są na 5 lat). Do biura ARiMR nie radzę chodzić. Oprócz mnie pracują także tam inni. Wyjaśniłem chyba dokładnie, że spokojnie przeczekać. Quote
Recommended Posts