Jump to content

Recommended Posts

Posted
Przyczyn może być wiele i jeżeli to sztuka wartościowa to trzeba skonsultować z weterynarzem. Kiedyś nie spotkałem się we własnym gospodarstwie z bezpłodnością u świń i krów. Obecnie ten problem jest bardzo poważny. Trafiłem na badanie wykonane w USA dotyczące bydła. Wyniki opisałem w dziale http://www.rolnik-forum.pl/Thread-problem-z-zacieleniem-krowy w poście #6. Prawdopodobne problem ten dotyczy także świń.
Posted
Mam pytanie czy to jest loszka hodowlana, jakiej rasy? I jaką ma wagę? poza tym czy była w 100% tolerancyjna dla knura, tzn. czy był prawidłowy odruch stania...
Posted
Jeżeli to nie jest twój knur popytaj innych co kryli lochy tym knurem czy nie mają podobnych problemów. Spotkałem się z przypadkiem, że hodowlany knur był bezpłodny. Są w sprzedaży feromony które przyśpieszają i intensyfikują ruję u świń. Słyszałem że skuteczność krycia jest o wiele większa, zwłaszcza w chlewniach gdzie niema knura. Nigdy ich nie używałem i nic bliżej nie wiem. Są stosowane w wielkich fermach.
Posted

Moje zdanie jest takie... a mogę myślę się wypowiedzieć bo już coś przeszedłem w hodowli świń...

150 kg. to zbyt duża loszka aby ją pokryć, zainseminować, do tego że nie jest hodowlana to też może być na minus - tzw. za duże rozbicie genetyczne... no i że nie była w pełni tolerancyjna dla knura - możliwe że miała ruję ale nie taką do końca właściwą.

Ja bym zrobił tak : sprzedał do rzeźni... pójdzie w drugiej kategorii wagowej jako tucznik i za te pieniądze kupić loszkę hodowlaną, podawać jej paszę z otrębami i Fetmiksem - osobiście stosuję i są wyniki naprawdę zadowalające ( to jest naturalna witamina E) podaję się 3 kg. na tonę paszy, a wiadomo witamina E stymuluję ruję. I przy pierwszej rui jaka wystąpi pokryć lub zainseminować nie później jak przy wadze loszki 125 kg. Powodzenia :)