bardzomalorolny Posted February 25, 2013 Report Posted February 25, 2013 wapń, żeby skorupki miały twarde. A najbardziej EKO chyba będzie dawanie potłuczonych skorupek z jajek, które zapewne masz, jeśli jajka zjadasz. Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2013 Report Posted February 25, 2013 Skorupki daję ale drobno pokruszone i wysuszone bo na mokrych kury uczą się pić jajka ale chodzi mi bardziej o jakieś mineraly. kreda też jest na wzmocnienie skorupki a co z potrzebami fizjologicznymi drobiu Quote
piotrxxx Posted October 11, 2013 Report Posted October 11, 2013 Ja mam pytanie-moje kury dziubią swoje odchody-co może być z nimi nie tak?To chyba nie jest normalne Quote
VoYtek8 Posted October 11, 2013 Report Posted October 11, 2013 Nic w tym nie normalnego, po prostu wszystkiego nie trawią i z tych odchodów wygrzebują sobie jakieś resztki jedzenia. Dziwnie to brzmi, ale tak jest, z resztą tym się nie martw na pewno się nie otrują. Pozdrawiam Quote
daniel.maz Posted July 1, 2014 Report Posted July 1, 2014 witam chcialem przyszlym chodowcom opowiedziec jak ja kupilem kury 130 szt z fermy borkowski to jest woj ludzkie lub kujawsko pomorskie pod tel 608751567 kury przyjechly juz chore powielu leczeniach jedna trzecia padla reszta chdzi bo chodzi byly niby szczepione ale szczepienia niepokrywaly sie zwiekiem jakim muwil sprzedawca do dzs nie niosom normalnych jaj choc kupilem je wstyczniu 22 tygodniowe sprzedawca na temat choroby kazal mi podawac anioxycyline przes caly czas muwiac zepotym leku morzna sprzedawac jajka a przecierz to antybiotyk ale skoro on takrobi to smacznego tym kto odniego kupuje widzac muj numer telefonu nieodbiera tak wiec trzeba uwarzac na piekne slowa izapewnienia sprprzedawcy o szczepieniach i zdrowiu kur. Quote
tony1 Posted July 8, 2014 Report Posted July 8, 2014 witam moje kóry nie mają pierza na grzbiecie już od 2 lat czym to jest spowodowane? Quote
AndJan Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Witam hoduję Lemghorny i mam problem - na łapach powstają zgrubienia ( opuchnięte) smaruję to maścią ihtilową. może ktoś ma doświadczenie z takim przypadkiem. pozdrawiam. Quote
AndJan Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Witam mam problem z chorobą nóg Leghornów powstają zgrubienia na stopach i palcach proszę o radę. Quote
wiejskieżycie Posted August 28, 2014 Report Posted August 28, 2014 Kurki mogą mieć świerzb. Jeśli masz możliwość zamieść jakieś zdjęcie. Quote
izipopejka Posted September 1, 2014 Report Posted September 1, 2014 Witam.. mam problem z kurami i brakiem jajek. Mam 21 kur + koguta, był chwilowy okres ze było 11 jajek a tak to 4-7 szt dziennie. Kury dwa miesiace temu zaczeły się nieść. przenica, owies, chleb, ziemniaki, zielonka, pokrzywa ciągle wydaje mi się, że lepiej żywić już sie nie da. jakiś czas temu kupiłem paszę dla niosek i witaminy do wody i też zaczełem dodawać. Skorupki z jajek pokruszone, no cuda na kiju a dostaje kilka jajek dziennie. dodam ze mają kurnik z wybiegiem i od godziny 16-17 wypuszczam je i latają gdzie chcą.Wiec co jest kurna nie tak??prosze o pomoc a najlepiej jak ktos chętny rozpisze mi dawaj chłopie tyle i tyle przenicy, tyle paszy itp itd.pozdrawiamIzi Quote
lottomito Posted September 1, 2014 Report Posted September 1, 2014 Mogą mieć za dobrze :) Tak to nie żart mogą być zapasione i też kiepsko będą niosły. Ujmij zwłaszcza chleba a najlepiej zrezygnuj z niego w ogóle. Druga sprawa to światło ale piszesz że mają wybieg więc raczej im nie brakuje światła.Może być jeszcze brak swieżej czystej wody wtedy mogą zjadać swoje jaja. Quote
ania1983 Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 jak to kury nioski, to popieram to co napisał Lottomito, mają za dobrze całkowicie zrezygnować z chleba i ziemniaków. kury są zapasione, więc się nie niosa. dawaj im tylko pszenicę, owies, kukurydzę. no i zielonkę wiadomo. nic poza tym Quote
izipopejka Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 dzieki za informacje.. jak zwykle za badzo chce.. Jesteście w stanie opisac mi w gramach ile np. na 10 kur niosek sypać pszenicy,owsa i kukurydzy? jaki to mix powinien byc.. z góry dzieki Co do wody jest świeżo dolewana do poidła z dodatkiem witamin. Quote
ania1983 Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 ile sypać? pewnie gdzieś jest jakiś wyznacznik, ale ja moim sypię do paśnika wszystko. oczywiście wszystko osobno bo inaczej jak jest razem, to straszne ilośści się marnują, kury i tak marnują, ale co zrobić Quote
izipopejka Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 No ale zakładając ze miarka ma 1kg to jak sypiesz po miarce wszytskiego czy miarke pszenicy pół owsa i pół kukurydzy?? jakie proporcje? Quote
ania1983 Posted September 2, 2014 Report Posted September 2, 2014 mam 4 duże paśniki i kilka mniejszych. w każdym mieści się 4-5kg.do jednego paśnika do pełna sypię mieloną qq, do drugiego mielony owies, jak już jest chłodniej i jedzą chętniej, to sypię im cały owies, do trzeciego otręby owsiane, a do reszty paśników plus do kilku misek, garnków pszenicę. moje pierzaste mają jedzenie w kurniku, przedsionku, w kaczniku plus na wybiegu w kilku miejscach w których najchętniej przebywają. dodam, że jedzą do woli i jak tylko zobaczę, ze jakiś pojemnik czy paśnik jest pusty to zaraz uzupełniam mąż się śmieje, że tak szybko uzupełniam jak by kury miały przez te kilka minut paść z głodu bo w jednym miejscu nie ma żarełka, a kilka metrów dalej przeciez jeszcze mają no ale to teraz, w zimie mają jedzenie tylko w środku, no chyba ze zima bez śniegu no i jesienią jak są deszcze też już im nie wystawiam na pole, tylko w środku. bo jak zaleje to się psuje Quote
lottomito Posted September 3, 2014 Report Posted September 3, 2014 Ziarna mają również u mnie do woli. Proporcje są różne w zależności od tego ile jakiego ziarna mam. W tej chwili dostają pół na pół owies z pszenicą. Reszta tzn ziemniaki i chleb reglamentowane:)) Quote
Robert ;-) Posted September 3, 2014 Report Posted September 3, 2014 Dla drobiu chleb jest nie zdrowy, lepsze bułki , moje zwierzaki dostają tylko zboże i jest proporcja 1 do 1 czyli wszystkiego po tyle samo qq możnaby mniej. Quote
AndJan Posted September 7, 2014 Report Posted September 7, 2014 dzieki za informacje.. jak zwykle za badzo chce.. Jesteście w stanie opisac mi w gramach ile np. na 10 kur niosek sypać pszenicy' date='owsa i kukurydzy? jaki to mix powinien byc.. z góry dzieki Co do wody jest świeżo dolewana do poidła z dodatkiem witamin.[/quote'] Ja podaję 1,5kg pszenicy.1,5kg owsa, 1kg kukurydzy, 1kg kredy razem zmielone,wysypuję całą przenice, zgniecione ziemniaki. Quote
ania1983 Posted September 7, 2014 Report Posted September 7, 2014 AndJan, 1kg. kredy na taką ilość karmy [szok]kreda powinna być podawana w osobnym pojemniczku, żeby kury mogły sobie ją jeść kiedy chcą i kiedy mają taką potrzebę, nie powinno się kredy w karmie podawać, a tym bardziej w tak ogromnej ilości!!! Quote
AndJan Posted September 21, 2014 Report Posted September 21, 2014 AndJan' date=' 1kg. kredy na taką ilość karmy [szok']kreda powinna być podawana w osobnym pojemniczku, żeby kury mogły sobie ją jeść kiedy chcą i kiedy mają taką potrzebę, nie powinno się kredy w karmie podawać, a tym bardziej w tak ogromnej ilości!!! Witam kreda jest w dużym granulacie i wezmą ile chcą, ale skończył się problem z bardzo miękką skorupką lub jej brakiem, ale zmniejszę ilość o połowę.Dziękuję i Pozdrawiam. Quote
AldiS Posted October 13, 2014 Report Posted October 13, 2014 Witam, przymierzam się do hodowania kur zielononóżek, ale tak na własne potrzeby. Marzy mi się takie eko gospodarstwo małe, z którego będę samowystarczalna, jeżeli chodzi o produkty jak jajka, mleko, warzywa itd. Przez zimę zgłębiam wiedzę teoretyczną, a na wiosnę ruszam z pracami. Quote
ania1983 Posted October 13, 2014 Report Posted October 13, 2014 AldiS zapraszam do tego tematu http://www.rolnik-forum.pl/Thread-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu?pid=60866#pid60866 Quote
AldiS Posted October 15, 2014 Report Posted October 15, 2014 AldiS zapraszam do tego tematu http://www.rolnik-forum.pl/Thread-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu?pid=60866#pid60866 Dziękuję bardzo, to zabieram się do lektury. Quote
Recommended Posts