Brumbram Posted June 20, 2015 Report Posted June 20, 2015 Hej, skoro kulą się do siebie, to ja bym na noc promiennik im włączyła. Moje Zielone kupowałam 2 tygodniowe w lutym i grzałam im do 8 tygodnia bo temp w wychowalni była poniżej 10 st, a później przyszło ocieplenie 18 st było, to już nie grzałam im nic. Quote
ania1983 Posted June 20, 2015 Report Posted June 20, 2015 Jak się kulą, to tak jak napisała Iza, trzeba dogrzewać na noc. No i te szpary to mnie niepokoją. Bo naprawdę, szkoda ryzykować z gryzoniami Quote
Laik Posted June 20, 2015 Report Posted June 20, 2015 Co prawda szpary tylko 1 cm ale już połowę domurowałem. Do wieczora skończę. Przynajmniej murowania się nauczyłem na stare lata!! Quote
Laik Posted June 20, 2015 Report Posted June 20, 2015 Czyli tak jak wcześniej pisałem: " życie zaczyna się od nowa'' Quote
Laik Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 witam, jeden z moich 5-cio tyg. ma białą biegunkę. Dałem mu do picia kawę zbożową. Wyciąg z czosnku to mu chyba nie pomoże. Quote
Brumbram Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Biała biegunka? Dupka zalepiona? Ja bym do weta się zgłosiła i oddzieliła chorą kurkę|kogutka od reszty. A oprócz tej biegunki ma jakieś inne objawy? Quote
Laik Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Może to zmiana karmy, u mnie te kurczaki są od tygodnia. Daję im granulat " do 6-ciu tyg." A może to z przechłodzenia? Quote
Laik Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Jest osowiała, ale karmę skubie. Jest mniejsza od pozostałych, czyli nie rośnie tak szybko jak inne. Quote
Brumbram Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 PULOROZA (Pullorum Disease) i TYFUS (Fowi Typhoid)PrzyczynaPuloroza wywoływana jest przez Salmonella pullorum, natomiast tyfus przez bardzo zbliżoną, lecz nie identyczną pałeczkę S. gallinarum. Źródła i drogi zakażeniaPuloroza jest chorobą, przy której największe znaczenie ma pionowa droga zakażenia. Pisklęta wyklute z zakażonych jaj wykazują typowe objawy chorobowe (utrata ruchliwości, biały kał, wysoka śmiertelność). Chore ptaki zakażają inne osobniki w stadzie, co prowadzi do rozprzestrzeniania się infekcji. Tyfus jest w zasadzie chorobą dorosłych ptaków i przebiega z dużą zachorowalnością i stosunkowo wysoką śmiertelnością sięgającą 15%. W rozprzestrzenianiu się choroby dużą rolę obok pionowej odgrywa horyzontalna droga zakażenia. Choroba przenosi się przez kontakt z kałem, zwłokami padłych ptaków, odzieżą, obuwiem, wyposażeniem kurnika itp. Gatunki wrażliweKury, bażanty, kaczki, gęsi, perliczki ogą chorować zarówno na pulorozę jak i na tyfus. Objawy klinicznePuloroza jest typową chorobą piskląt, przebiegającą, z typową biegunką z białym kałem zatykającym otwór stekowy, której towarzyszy wysoka śmiertelność. Dorosłe nioski zakażone S. pullorum nie wykazują zmian klinicznych natomiast sekcyjnie stwierdza się zmiany zapalne w jajniku (zdeformowane, ciemno zabarwione kule żółtkowe). Tyfus u ptaków dorosłych przebiega z objawami osowiałości, osłabieniem i biegunką - kał koloru siarki. U ptaków z uogólnioną postacią choroby sekcyjnie stwirdza się obrzęk wątroby, śledziny i nerek, z wybroczynami w tych narządach, a u niosek również obecność zwyrodniałych i odkształconych kul żółtkowych w jajniku. Śmiertelność w przebiegu tyfusu może być bardzo wysoka i sięgać 60%, choć najczęściej upadki wynoszą od 10 - 25%. Leczenie i zapobieganie.Leczenie pulorozy nie jest trudne, ale jego podejmowanie nie prowadzi do rozwiązania problemu. W praktyce najbardziej skuteczną metodą zwalczania tej choroby jest eliminacja z rozrodu zakażonych niosek. Zgodnie z obowiązującymi przepisami do wylęgu mogą być użyte tylko jaja wolne od S. pullorum. Badania mające na celu wykrycie nosicieli zarazka prowadzone są na początku nieśności. Polega ono na wykrywaniu obecności specyficznych przeciwciał w teście aglutynacji płytowej ze świeżą kroplą krwi. Rygorystyczne przestrzeganie norm profilaktyki jest podstawą w ograniczaniu częstości występowania pulorozy.Leczenie tyfusu za pomocą antybiotyków i chemioterapeutyków (np. fluorochinolonów tetracyklin czy sulfonmidów) daje tylko połowiczny sukces bowiem nie likwiduje stanu nosicielstwa. Najlepszą metodą walki z tyfusem jest eliminacja sztuk reagujących dodatnio. To znalazłam w necie. Chyba dobrze się wkleiło. No ale wetem nie jestem, lecz poczytać można. Quote
Brumbram Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Spokojnie, udać się do weta, on lepiej powie, wyjaśni. Najlepiej ją odseparować od reszty teraz. Quote
Laik Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Z ciężkim sercem ale musiałem go zlikwidować. Miał zaklejony na biało tyłek i z boku czerwony wypukły jakby guz wielkości 5 mm. Reszta zdrowa. Quote
ania1983 Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Chciałam napisać to samo co Iza, od razu skojarzyłam białą biegunkę z Pulorozą.Szkoda kogutka. A na przyszłość, jak dupka zlepiona, wystarczy pod kran z ciepłą wodą, tak żeby ledwo się lała i wacikiem wymyć. Ale dokładnie.A potem ja jeszcze polewałam wodą utlenioną... Quote
Brumbram Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Oj, szkoda, no ale lepiej, niż miał by męczyć się np. Quote
Laik Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 ooo, tego nie doczytałem nigdzie a siedzę na kilku Forach. Do granulatu daję im zielonkę (w tym jabłka pokrojone) i co kilka dni trochę karmy dla niosek z qq. Nie przedobrzyłem z tym? Quote
adameczek2001 Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 jakie kurki wybrac tzn rasenajlepsza kurka rasy leghorn . Znoszą one od 250 do 300 jaj rocznie. Quote
adameczek2001 Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Mam pytanie bo podobno płeć kurczaka można określić już po kształcie jajka (tak słyszałem), ale w jaki sposób się tego dokonuje? Pozdrawiam Quote
Laik Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Mam pytanie bo podobno płeć kurczaka można określić już po kształcie jajka (tak słyszałem), ale w jaki sposób się tego dokonuje? Pozdrawiam witaj, wyczytałem w kilku miejscach że to nieprawda. adameczek2001 1 Quote
lottomito Posted June 22, 2015 Report Posted June 22, 2015 Adameczek mam leghorna kupiłem w zeszłym roku bo tak go zachwalali. Jeździłem kawał drogi po te kury i co? I nigdy więcej tej rasy kur w kurniku i na wybiegu. To Kura typowo dla dużych kurników. Idzie po trawie , przysiądzie , zniesie jajo i idzie dalej. Kompletnie nie ma instynktu powrotu do kurnika na noc. I jak wypuszczę po za wybieg to już parę razy szukałem kur na drugiej wsi. Gorsze łazęgi od zielononóżki. adameczek2001 1 Quote
adameczek2001 Posted June 25, 2015 Report Posted June 25, 2015 Adameczek mam leghorna kupiłem w zeszłym roku bo tak go zachwalali. Jeździłem kawał drogi po te kury i co? I nigdy więcej tej rasy kur w kurniku i na wybiegu. To Kura typowo dla dużych kurników. Idzie po trawie , przysiądzie , zniesie jajo i idzie dalej. Kompletnie nie ma instynktu powrotu do kurnika na noc. I jak wypuszczę po za wybieg to już parę razy szukałem kur na drugiej wsi. Gorsze łazęgi od zielononóżki. Nie wiedziałem że te kury to takie ,,łazęgi" . Podobno znoszą dużo jaj , tak czytałem w internecie. sprawdziła się ta nośność tych kur?pozdrawiam Quote
adameczek2001 Posted June 25, 2015 Report Posted June 25, 2015 witaj, wyczytałem w kilku miejscach że to nieprawda.Witam < pytam tak bo w internecie znalazłem taka informację że z jaja o kształcie długawym , ostro zakończonym zawsze wyjdzie kureczka, a z jajao kształcie owalnym, tempo zakończonym zawsze wyjdzie kogucik. Nigdy tej metody nie próbowałem i nie wiem czy ona sie sprawdza. pozdrawiam Quote
Laik Posted June 25, 2015 Report Posted June 25, 2015 Też to czytałem i dlatego sprawdzałem na kilku innych Forach. Inni zaprzeczali. Może komuś przez przypadek tak się zdarzyło ale to nie reguła. Quote
adameczek2001 Posted June 25, 2015 Report Posted June 25, 2015 Spróbuję kiedyś tej metody i zobaczę czy się sprawdzi. dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Quote
Brumbram Posted June 26, 2015 Report Posted June 26, 2015 Hej, wybierałam u siebie jajka do wylęgu owalne, ładne, bez skazy, prawie wszystkie były takie i wylęgło się 18 kogutów, a kurek 8. Teraz tylko trzeba odchować te koguty... adameczek2001 1 Quote
Recommended Posts