Hodowla kur niosek - informacje dla początkującego
#21
Napisano 02 listopad 2012 - 20:18
#22
Napisano 06 listopad 2012 - 10:49
Tak jak na wstępie ja również jestem zainteresowany hodowlą kur zielononóżek w ilości ok 300 szt. Mam do Was pytania oraz proszę o porady
Przyjąłem, że:
a) na 300 szt. kur potrzebuję dodatkowo 25 kogutów.
1 kura składa średnio 0,8 jajka/dobę
c) wybieg ok 500 m2 - ponieważ jak dobrze pójdzie to docelowo chcę mieć w jednym kurniku 3000 szt. Ponieważ to jest maksymalna ilość kur na jedną zagrodę. Czy to jest prawda.
Pytanie i porady:
d) Kurnik chcę postawić jeden na 300 kur i potem go rozbudowywać o następne segmenty (takie coś jak zabudowa szeregowa ). Kurnik chcę wykonać z takiego materiału plyty-abo.pl/oferta.php (nie sugerujcie się producentem bo to nie jest reklama tylko materiał jaki chcę wykorzystać do budowy łącznie z podłogą).
e) jakie polecacie poidła oraz karmidła, jaka musi być wydajność takie urządzenia tak aby kury miały cały czas picie i jedzenie. Ile taka kura pije i je na dobę ?
f) kurnik - grzędę przyjąłem 18 cm na kurę. Jaka może być maksymalna wysokość grzęd i ile rzędów ? oraz jakie powinny być wymiary gniazda dla kur, czy każda kura musi mieć swoje czy też po kilka wchodzi do jednego i też jaka może być maksymalna wysokość. Chciałem porobić takie boksy jak byście sobie ułożyli na dłuższym boku skrzynkę drewnianą i poustawiali tak jedną na drugą. Myślałem o czymś takim tylko oczywiście nie będą to skrzynki tylko trwała konstrukcja drewniana.
g) do 50 kur i sprzedaży jaj w swoim powiecie lub powiecie sąsiadującym nie potrzebuję mieć żadnych zgód ani zaświadczeń, a co przy takiej ilości.
Czy potrzebuję mieć swoją działalność gospodarczą, czy farma musi być zarejestrowana ?
h) jaką polecacie paszę i jaka jest jej wydajność ?
i) kury chciałbym kupić już odchowane i takie co już znoszą jajka, gdzie można takie nabyć i żeby miały certyfikat, ponieważ później może on się przydać, że ferma jest ekologiczna.
j) czytałem coś na temat certyfikacji ale czy jest to mi potrzebne a jeżeli nie to kiedy będzie i jak taki certyfikat zdobyć ?
k) czy jest ktoś z woj. mazowieckiego z południa Warszawy i ma taką fermę, z chęcią bym się spotkał, podpatrzył i porozmawiał.
Bardzo dziękuję za pomoc i odpowiedź na powyższe pytania.
Pozdrawiam
#23
Napisano 06 listopad 2012 - 19:07
#24
Napisano 03 styczeń 2013 - 22:27
#25
Napisano 04 styczeń 2013 - 06:42
Kiedy hodowałem kury nieśne i były specjalne gniazda zatrzaskowe aby można było zidentyfikować które jajko pochodzi od której kury bywały sytuacje że przez tydzień kura zniosła 8 jajek, najczęściej u leghornów. Jednak rocznie znosiły ok. 240 jaj.
#26
Napisano 06 styczeń 2013 - 22:01
Nie mam rozległej wiedzy teoretycznej dotyczącej hodowli kur. Bazuję na publikacji książkowej Mikulskich, mam jeszcze kilka innych podręczników. Nie mam w ogóle praktyki, debiutuję w tym roku. Przygotowuję właśnie kurnik dla 250 niosek. Sądzę, że w połowie będzie to Messa, a w połowie Leghorn, rozważam też Nerrę, ale nie znam nikogo kto ma tę kurę i mógłby powiedzieć czy faktycznie niesie ok. 330 jaj rocznie i jakie ma walory użytkowe. Mam jednak dwa dylematy:
1. Chcę zaadaptować za rok kolejne klepisko w stodole na kurnik, tak aby za rok też obsadzić kolejne 250 co da docelową liczebność stada 500 sztuk. Wybieg będzie mieć rozmiar 20 arów. Chciałem spytać praktyków, czy to wystarczy. Spotkać można informację, że 4 m2 na 1 sztukę jest wystarczające?
2. Chciałbym wyizolować strop kurnika pianką poliuretanową. Myślałem o warstwie 3 cm, bo ma on dwa razy lepszą izolacyjność niż styropian. Czy taka izolacja nie będzie wydzielać jakiś gazów. Pszczoły trzyma się w końcu w poliuretanowych ulach i jest OK.
Jestem świeży i przede wszystkim będę zadawał pytania, zamiast dzielić się wiedzą na forum, której nie posiadam jeszcze niestety. Proszę o wyrozumiałość i serdecznie pozdrawiam wszystkich.
#27
Napisano 11 styczeń 2013 - 14:10
U mnie w regionie Messa jest bardzo popuralną rasą kur i wiele osób je trzyma i nikt nie narzeka, ja bym nie ryzykował z innymi rasami. Ta pianka nie będzie wydzielać żadnych gazów niebezpiecznych dla Twoich kur. Mam do Ciebie pytanie jak zamierzasz karmić swój drób mieszanką czy zbożem i innymi własnymi karmami?
#28
Napisano 11 styczeń 2013 - 18:53
#29
Napisano 11 styczeń 2013 - 23:30
Poidła wiaderkowe 18 litrów, do paszy półautomaty - jeden na paszę pełnoporcjową, jeden na ziarna pszenicy i może ewentualnie jeden na zmieloną na młynku kukurydzę. Wolałbym chyba z cynkowanej blachy, niż plastikowe ze względu na trwałość. Co do gniazd - będą takie jak w podręcznikach. Cztery po długości, trzy do góry, daszek skośny, żeby kury nie mogły na niego wskakiwać. Naskocznie zamierzałem zrobić na zawiasach, tak aby móc zamykać gniazda na noc, by kury nie mogły w nich nocować i brudzić ściółki nadmiernie. Takie skrzynie gniazdowe będą trzy, czyli w pierwszym roku 36 gniazd na 250 niosek, więc coś koło 8 sztuk na gniazdo.
#30
Napisano 11 styczeń 2013 - 23:36
#31
Napisano 12 styczeń 2013 - 16:50
#32
Napisano 15 styczeń 2013 - 12:27
#33
Napisano 15 styczeń 2013 - 12:42
#34
Napisano 16 styczeń 2013 - 21:42
#35
Napisano 17 styczeń 2013 - 15:10
#36
Napisano 17 styczeń 2013 - 22:22
#37
Napisano 18 styczeń 2013 - 21:40
#38
Napisano 19 styczeń 2013 - 14:56
#39
Napisano 19 styczeń 2013 - 22:44
#40
Napisano 20 styczeń 2013 - 10:50
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych