Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hodowla kur niosek - informacje dla początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#41 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 21 styczeń 2013 - 21:01

No to w takim razie Twoje kury niosa sie normalnie. Bardziej zasugerowalem sie tym ze srednio 12-16 a to niemozliwe
  • 0

#42 kurka

kurka

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 26 styczeń 2013 - 19:47

Jeśli chodzi o nieśnośc kur,to nie jest ta kolorowo jak piszecie,że kura znosi codziennie jajko,przynajmniej jeśli chodzi o chów ekologiczny,nie produkcyjny.Zajmuję się kurami już 3 rok.Jeśli mamy codziennie np.od 100 kur 50 jajek,to jest bardzo dobrze.Składa się na to wiele czynników.Chcę dodac,że w kurniku jest ciepło,jest sterowanie świetlne,woda i pokarm pod dostatkiem.
  • 0

#43 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 26 styczeń 2013 - 22:45

O tym jest pisane w tym wątku w postach powyżej oraz w każdym wątku związanym z hodowlą kur niosek...
  • 0

#44 brydzia

brydzia

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 22 luty 2013 - 14:49

Witam! Orientuje sie ktos jak zabezpieczyc kury na wolnym wybiegu, przed lisami i innymi gryzoniami. Czy samo ogrodzenie wystarczy??:P
  • 0

#45 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 22 luty 2013 - 17:20

No to ciężka sprawa z tymi lisami i innymi drapieżnikami polującymi na kury. Nawet najlepsze ogrodzenie nie wystarczy jak się już takie zwierzę zanęci na Twoje kury to będzie reguralnie odwiedzał Twój kurnik. Słyszałem że zakładane są pastuchy na takie zwierzęta, ale ja myślę że najlepszy sposób to jest ostry pies, będzie cały czas biegał szczekał i lis tak pewnie nie będzie się czuł. Pozdrawiam :)
  • 0

#46 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 22 luty 2013 - 19:37

Witam,jestem początkującym w temacie hodowli kur niosek zaczelem swą przygodę w 2012 roku zakupiłem kury prawie dorosłe i zastanawiam się kiedy wyzbyć się tych kur.Trzymać je jeszcze rok?,w tym roku dokupię młodzieży.Proszę powiedzcie co jaki czas wymieniacie nioski?pozdrawiam
  • 0

#47 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 23 luty 2013 - 06:57

Ja trzymam kury max 3-4 lata a potem zabijam i sprzedaje albo dla rodziny. A Twoje kury ile mają i w jakim wieku je kupiłeś?
  • 0

#48 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 23 luty 2013 - 15:51

Witam jedną partię kur kupiłem w czerwcu były to kury dorosłe [pewnie roczne] a drugie młode na jesieni dopiero zaczeły się nieść,tak to wygląda pozdrawiam.
  • 0

#49 Miki

Miki

Administrator

• Administrator
  • 1114 postów

Napisano 24 luty 2013 - 05:46

No to masz roczne i półroczne kury ;). Ja bym je potrzymał z 3 lata, a potem następna partia.
  • 0

#50 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 24 luty 2013 - 16:21

Witam odświeżę ten temat mam kilka kur niosek na własne potrzeby nadwyżkę jaj rozprowadzam po znajomych,planuję powiększenie hodowli do powiedzmy 100szt.Moje kury dostają wyłącznie ziarno zbóż[pszenica,pszenżyto,kukurydza,owies gruby,gryka] bułki pszenne moczone ,nie kupuje pasz treściwych ponieważ chcę jajek jak najbardziej[ EKO] mają stały dostęp do wody.Mają tez do dyspozycji kurnik o powierzchni 50m/2 i podwórko 1200m/2 dostęp mają tez do kredy pastewnej i tu moje pytanie jakich minerałów im dostarczyć żeby miały to co im potrzebne?.
  • 0

#51 bardzomalorolny

bardzomalorolny

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 328 postów

Napisano 25 luty 2013 - 15:52

wapń, żeby skorupki miały twarde. A najbardziej EKO chyba będzie dawanie potłuczonych skorupek z jajek, które zapewne masz, jeśli jajka zjadasz. :)
  • 0

#52 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 25 luty 2013 - 21:08

Skorupki daję ale drobno pokruszone i wysuszone bo na mokrych kury uczą się pić jajka ale chodzi mi bardziej o jakieś mineraly. kreda też jest na wzmocnienie skorupki a co z potrzebami fizjologicznymi drobiu
  • 0

#53 piotrxxx

piotrxxx

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 30 postów

Napisano 11 październik 2013 - 09:01

Ja mam pytanie-moje kury dziubią swoje odchody-co może być z nimi nie tak?
To chyba nie jest normalne
  • 0

#54 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 11 październik 2013 - 15:22

Nic w tym nie normalnego, po prostu wszystkiego nie trawią i z tych odchodów wygrzebują sobie jakieś resztki jedzenia. Dziwnie to brzmi, ale tak jest, z resztą tym się nie martw na pewno się nie otrują. ;) Pozdrawiam :)
  • 0

#55 daniel.maz

daniel.maz

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 01 lipiec 2014 - 17:12

witam chcialem przyszlym chodowcom opowiedziec jak ja kupilem kury 130 szt z fermy borkowski to jest woj ludzkie lub kujawsko pomorskie pod tel 608751567 kury przyjechly juz chore powielu leczeniach jedna trzecia padla reszta chdzi bo chodzi byly niby szczepione ale szczepienia niepokrywaly sie zwiekiem jakim muwil sprzedawca do dzs nie niosom normalnych jaj choc kupilem je wstyczniu 22 tygodniowe sprzedawca na temat choroby kazal mi podawac anioxycyline przes caly czas muwiac zepotym leku morzna sprzedawac jajka a przecierz to antybiotyk ale skoro on takrobi to smacznego tym kto odniego kupuje widzac muj numer telefonu nieodbiera tak wiec trzeba uwarzac na piekne slowa izapewnienia sprprzedawcy o szczepieniach i zdrowiu kur.
  • 0

#56 tony1

tony1

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 08 lipiec 2014 - 10:27

witam moje kóry nie mają pierza na grzbiecie już od 2 lat czym to jest spowodowane?
  • 0

#57 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 08 lipiec 2014 - 10:30

pytanie, czy kury mają koguta?
  • 0

#58 AndJan

AndJan

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 28 sierpień 2014 - 03:11

Witam hoduję Lemghorny i mam problem - na łapach powstają zgrubienia ( opuchnięte) smaruję to maścią ihtilową. może ktoś ma doświadczenie z takim przypadkiem. pozdrawiam.

• 0

#59 AndJan

AndJan

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 28 sierpień 2014 - 03:30

Witam mam problem z chorobą nóg Leghornów powstają zgrubienia na stopach i palcach proszę o radę.
  • 0

#60 wiejskieżycie

wiejskieżycie

V.I.P

• Użytkownik
  • 2290 postów

Napisano 28 sierpień 2014 - 08:52

Kurki mogą mieć świerzb. Jeśli masz możliwość zamieść jakieś zdjęcie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych