Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hodowla kur niosek - informacje dla początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#61 izipopejka

izipopejka

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 01 wrzesień 2014 - 16:44

Witam.. mam problem z kurami i brakiem jajek. Mam 21 kur + koguta, był chwilowy okres ze było 11 jajek a tak to 4-7 szt dziennie. Kury dwa miesiace temu zaczeły się nieść. przenica, owies, chleb, ziemniaki, zielonka, pokrzywa ciągle wydaje mi się, że lepiej żywić już sie nie da. jakiś czas temu kupiłem paszę dla niosek i witaminy do wody i też zaczełem dodawać. Skorupki z jajek pokruszone, no cuda na kiju a dostaje kilka jajek dziennie. dodam ze mają kurnik z wybiegiem i od godziny 16-17 wypuszczam je i latają gdzie chcą.
Wiec co jest kurna nie tak??
prosze o pomoc a najlepiej jak ktos chętny rozpisze mi dawaj chłopie tyle i tyle przenicy, tyle paszy itp itd.
pozdrawiam
Izi
  • 0

#62 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 01 wrzesień 2014 - 17:58

Mogą mieć za dobrze :):) Tak to nie żart mogą być zapasione i też kiepsko będą niosły. Ujmij zwłaszcza chleba a najlepiej zrezygnuj z niego w ogóle.
Druga sprawa to światło ale piszesz że mają wybieg więc raczej im nie brakuje światła.
Może być jeszcze brak swieżej czystej wody wtedy mogą zjadać swoje jaja.
  • 0

#63 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 wrzesień 2014 - 07:28

jak to kury nioski, to popieram to co napisał Lottomito, mają za dobrze :) całkowicie zrezygnować z chleba i ziemniaków. kury są zapasione, więc się nie niosa. dawaj im tylko pszenicę, owies, kukurydzę. no i zielonkę wiadomo. nic poza tym :)

• 0

#64 izipopejka

izipopejka

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 02 wrzesień 2014 - 16:02

dzieki za informacje.. jak zwykle za badzo chce.. Jesteście w stanie opisac mi w gramach ile np. na 10 kur niosek sypać pszenicy,owsa i kukurydzy? jaki to mix powinien byc..
z góry dzieki
Co do wody jest świeżo dolewana do poidła z dodatkiem witamin.
  • 0

#65 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 wrzesień 2014 - 16:17

ile sypać? pewnie gdzieś jest jakiś wyznacznik, ale ja moim sypię do paśnika wszystko. oczywiście wszystko osobno bo inaczej jak jest razem, to straszne ilośści się marnują, kury i tak marnują, ale co zrobić :P
  • 0

#66 izipopejka

izipopejka

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 02 wrzesień 2014 - 16:20

No ale zakładając ze miarka ma 1kg to jak sypiesz po miarce wszytskiego czy miarke pszenicy pół owsa i pół kukurydzy?? jakie proporcje?
  • 0

#67 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 02 wrzesień 2014 - 16:49

mam 4 duże paśniki i kilka mniejszych. w każdym mieści się 4-5kg.
do jednego paśnika do pełna sypię mieloną qq, do drugiego mielony owies, jak już jest chłodniej i jedzą chętniej, to sypię im cały owies, do trzeciego otręby owsiane, a do reszty paśników plus do kilku misek, garnków pszenicę. moje pierzaste mają jedzenie w kurniku, przedsionku, w kaczniku plus na wybiegu w kilku miejscach w których najchętniej przebywają.

dodam, że jedzą do woli i jak tylko zobaczę, ze jakiś pojemnik czy paśnik jest pusty to zaraz uzupełniam :P
mąż się śmieje, że tak szybko uzupełniam jak by kury miały przez te kilka minut paść z głodu bo w jednym miejscu nie ma żarełka, a kilka metrów dalej przeciez jeszcze mają :P
no ale to teraz, w zimie mają jedzenie tylko w środku, no chyba ze zima bez śniegu :P
no i jesienią jak są deszcze też już im nie wystawiam na pole, tylko w środku. bo jak zaleje to się psuje
  • 0

#68 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 03 wrzesień 2014 - 04:31

Ziarna mają również u mnie do woli. Proporcje są różne w zależności od tego ile jakiego ziarna mam. W tej chwili dostają pół na pół owies z pszenicą. Reszta tzn ziemniaki i chleb reglamentowane:))
  • 0

#69 Robert ;-)

Robert ;-)

Duży Robert;-)

• Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 03 wrzesień 2014 - 05:07

Dla drobiu chleb jest nie zdrowy, lepsze bułki , moje zwierzaki dostają tylko zboże i jest proporcja 1 do 1 czyli wszystkiego po tyle samo qq możnaby mniej.
  • 0

#70 AndJan

AndJan

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 07 wrzesień 2014 - 16:16

dzieki za informacje.. jak zwykle za badzo chce.. Jesteście w stanie opisac mi w gramach ile np. na 10 kur niosek sypać pszenicy,owsa i kukurydzy? jaki to mix powinien byc..
z góry dzieki
Co do wody jest świeżo dolewana do poidła z dodatkiem witamin.

Ja podaję 1,5kg pszenicy.1,5kg owsa, 1kg kukurydzy, 1kg kredy razem zmielone,
wysypuję całą przenice, zgniecione ziemniaki.
  • 0

#71 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 07 wrzesień 2014 - 20:19

AndJan, 1kg. kredy na taką ilość karmy [szok]
kreda powinna być podawana w osobnym pojemniczku, żeby kury mogły sobie ją jeść kiedy chcą i kiedy mają taką potrzebę, nie powinno się kredy w karmie podawać, a tym bardziej w tak ogromnej ilości!!!
  • 0

#72 AndJan

AndJan

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 21 wrzesień 2014 - 10:25

AndJan, 1kg. kredy na taką ilość karmy [szok]
kreda powinna być podawana w osobnym pojemniczku, żeby kury mogły sobie ją jeść kiedy chcą i kiedy mają taką potrzebę, nie powinno się kredy w karmie podawać, a tym bardziej w tak ogromnej ilości!!!

Witam kreda jest w dużym granulacie i wezmą ile chcą, ale skończył się problem z bardzo miękką skorupką lub jej brakiem, ale zmniejszę ilość o połowę.
Dziękuję i Pozdrawiam.
  • 0

#73 AldiS

AldiS

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 13 październik 2014 - 06:55

Witam, przymierzam się do hodowania kur zielononóżek, ale tak na własne potrzeby. Marzy mi się takie eko gospodarstwo małe, z którego będę samowystarczalna, jeżeli chodzi o produkty jak jajka, mleko, warzywa itd. Przez zimę zgłębiam wiedzę teoretyczną, a na wiosnę ruszam z pracami.
  • 0

#74 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 13 październik 2014 - 07:16

AldiS zapraszam do tego tematu :)
http://www.rolnik-fo...=60866#pid60866
  • 0

#75 AldiS

AldiS

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 15 październik 2014 - 10:39

AldiS zapraszam do tego tematu :)
http://www.rolnik-fo...=60866#pid60866

Dziękuję bardzo, to zabieram się do lektury.
  • 0

#76 Ron-hodowca

Ron-hodowca

kkkkura

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 21 październik 2014 - 22:49

mam kurki rossa które we wrześniu rozpoczęły się nieść na 96 szt kur najlepszy wynik to było 60 jaj obecnie jest 47-53 dziennie jakiś miesiąć temu jaja były dużo większe niż obecnie sposobu karmienia nie zmieniłem dodam jeszcze ze w sierpniu chorowały bo prawdopodobnie je przeziębiłem miały katar i puchły im oczy wraz z nozdrzami . Co może być przyczyną zmiany rozmiaru jaja??
Pozdrawiam, dziekuję
  • 0

#77 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 22 październik 2014 - 04:49

Spadek nieśności w okresie jesienno-zimowym nie jest niczym niezwykłym. Tak kura reaguje na zmianę temperatury i długości dnia.

Natomiast Twój ogólny wynik nie jest imponujący więc może czegoś im brakuje w diecie. Poczytaj inne wątki o hodowli drobiu bo temat karmienia był poruszany kilkakrotnie.
  • 0

#78 Ron-hodowca

Ron-hodowca

kkkkura

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 22 październik 2014 - 06:32

oczywiście zdaję sobie sprawę iż wynik nie należy do najlepszych. tematyka karmienia prześledziłem od a-z i karmię jak większość na forum mieszanki zbóż, warzywa , resztki z obiadu, świeżo koszona trawa , świeża woda i witaminy do picia. Czytałem także o powikłaniach po chorobowych przez które kury przestają się nieść.

• 0

#79 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 22 październik 2014 - 14:52

A jak stare są Twoje kury? Czy masz je od pisklaka czy kupiłeś z hodowli?
  • 0

#80 Michałek

Michałek

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 505 postów

Napisano 22 październik 2014 - 22:20

mam kurki rossa które we wrześniu rozpoczęły się nieść na 96 szt kur najlepszy wynik to było 60 jaj obecnie jest 47-53 dziennie jakiś miesiąć temu jaja były dużo większe niż obecnie sposobu karmienia nie zmieniłem dodam jeszcze ze w sierpniu chorowały bo prawdopodobnie je przeziębiłem miały katar i puchły im oczy wraz z nozdrzami . Co może być przyczyną zmiany rozmiaru jaja??
Pozdrawiam, dziekuję

Wynik jest dobry jeżeli nie bardzo dobry. Lednak muszę cię zmartwić co do przeziębienia. To prawdopodobnie jest mykoplazmoza, ta sama choroba co powoduje zwyrodnienia stawów u indyków. Może to być także połączenie mykoplazmozy z zakaźnym zapaleniem nosa i tchawicy (czasami nazywanym TRT). Skontaktuj się z weterynarzem. Pewnie kupiłeś zarażone gdyż mykoplazmoza przenosi się przez jajko lub przez kontakt w wydzielinami z drug oddechowych chorego ptaka. Przerabiałem to. Stosowałem oxyteracyklinę. Trzeba ją stosować dłużej niż podane na opakowaniu bo będą nawroty. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych