Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hodowla kur niosek - informacje dla początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#121 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 18 czerwiec 2015 - 20:36

jeszcze raz napiszę, pilnuj profilaktyki bo jak zawleczesz choróbsko raz to możesz przez lata z nim się szarpać.....
Poczytaj najgorętszy temat o drobiu, tam zorientujesz się ile jest upadków i nie tylko z braku profilaktyki.
To jest tylko rada kogoś kto walczył z najrużniejszymi patogenami wśrud zwierząt :)
  • 0

#122 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 18 czerwiec 2015 - 21:49

Dzięki za rady. Mam zamiar wiosną dokupić 2 kogutki z innej linii genetycznej i na razie na tym poprzestać. Pozdrawiam.

• 0

#123 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 09:45

Witam, moje "zielononogie" trzymam jeszcze w drewnianej szopce ze szparami a temperatura nocą spada poniżej 10 C. Nie za zimno dla 5-cio

tygodniowych kurcząt? Podłoże to suche siano. Na razie są żywotne i mają apetyt.

Pozdrawiam

• 0

#124 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 10:34

Nie wiem czy za zimno, to musisz sam ocenić. Wieczorem jak je zamykasz, to zwróć uwagę czy się kulą do siebie, czy nie. Jesli tak to im zimno, jeśli korzystają z grzędy, to jest ok.

A co do tych szpar...radziła bym szybko je załatać. szczury i kunowate tylko czekają na okazję...

• 0

#125 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 11:45

Kulą się do siebie. Kurnik ma ściany do połowy wysokości z cegły a wyżej z desek z 1 cm szparami. Dziś wymuruję do dachu, będą miały cieplej.

Kurnika pilnują 2 psy, w tym wilczur. Mieszkam prawie w lesie to tylko lis i jastrząb. 

• 0

#126 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 13:18

Hej, skoro kulą się do siebie, to ja bym na noc promiennik im włączyła.
Moje Zielone kupowałam 2 tygodniowe w lutym i grzałam im do 8 tygodnia bo temp w wychowalni była poniżej 10 st, a później przyszło ocieplenie 18 st było, to już nie grzałam im nic.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#127 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 14:25

Jak się kulą, to tak jak napisała Iza, trzeba dogrzewać na noc. No i te szpary to mnie niepokoją. Bo naprawdę, szkoda ryzykować z gryzoniami :(

• 0

#128 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 14:35

Co prawda szpary tylko 1 cm ale już połowę domurowałem. Do wieczora skończę. Przynajmniej murowania się nauczyłem na stare lata!! :)

• 0

#129 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 14:47

haha, Laik no i dobrze :D

• 0

#130 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 20 czerwiec 2015 - 14:56

Czyli tak jak wcześniej pisałem: " :) życie zaczyna się od nowa''

• 0

#131 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 09:10

witam, jeden z moich 5-cio tyg. ma białą biegunkę. Dałem mu do picia kawę zbożową. Wyciąg z czosnku to mu chyba nie pomoże.

• 0

#132 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 09:56

Biała biegunka? Dupka zalepiona? Ja bym do weta się zgłosiła i oddzieliła chorą kurkę|kogutka od reszty. A oprócz tej biegunki ma jakieś inne objawy?
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#133 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:01

Może to zmiana karmy, u mnie te kurczaki są od tygodnia. Daję im granulat " do 6-ciu tyg." A może to z przechłodzenia?

• 0

#134 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:06

Jest osowiała, ale karmę skubie. Jest mniejsza od pozostałych, czyli nie rośnie tak szybko jak inne.

• 0

#135 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:08

PULOROZA (Pullorum Disease) i TYFUS (Fowi Typhoid)
Przyczyna
Puloroza wywoływana jest przez Salmonella pullorum, natomiast tyfus przez bardzo zbliżoną, lecz nie identyczną pałeczkę S. gallinarum.

Źródła i drogi zakażenia
Puloroza jest chorobą, przy której największe znaczenie ma pionowa droga zakażenia. Pisklęta wyklute z zakażonych jaj wykazują typowe objawy chorobowe (utrata ruchliwości, biały kał, wysoka śmiertelność). Chore ptaki zakażają inne osobniki w stadzie, co prowadzi do rozprzestrzeniania się infekcji. Tyfus jest w zasadzie chorobą dorosłych ptaków i przebiega z dużą zachorowalnością i stosunkowo wysoką śmiertelnością sięgającą 15%. W rozprzestrzenianiu się choroby dużą rolę obok pionowej odgrywa horyzontalna droga zakażenia. Choroba przenosi się przez kontakt z kałem, zwłokami padłych ptaków, odzieżą, obuwiem, wyposażeniem kurnika itp.

Gatunki wrażliwe
Kury, bażanty, kaczki, gęsi, perliczki ogą chorować zarówno na pulorozę jak i na tyfus.

Objawy kliniczne
Puloroza jest typową chorobą piskląt, przebiegającą, z typową biegunką z białym kałem zatykającym otwór stekowy, której towarzyszy wysoka śmiertelność. Dorosłe nioski zakażone S. pullorum nie wykazują zmian klinicznych natomiast sekcyjnie stwierdza się zmiany zapalne w jajniku (zdeformowane, ciemno zabarwione kule żółtkowe). Tyfus u ptaków dorosłych przebiega z objawami osowiałości, osłabieniem i biegunką - kał koloru siarki. U ptaków z uogólnioną postacią choroby sekcyjnie stwirdza się obrzęk wątroby, śledziny i nerek, z wybroczynami w tych narządach, a u niosek również obecność zwyrodniałych i odkształconych kul żółtkowych w jajniku. Śmiertelność w przebiegu tyfusu może być bardzo wysoka i sięgać 60%, choć najczęściej upadki wynoszą od 10 - 25%.

Leczenie i zapobieganie.
Leczenie pulorozy nie jest trudne, ale jego podejmowanie nie prowadzi do rozwiązania problemu. W praktyce najbardziej skuteczną metodą zwalczania tej choroby jest eliminacja z rozrodu zakażonych niosek. Zgodnie z obowiązującymi przepisami do wylęgu mogą być użyte tylko jaja wolne od S. pullorum. Badania mające na celu wykrycie nosicieli zarazka prowadzone są na początku nieśności. Polega ono na wykrywaniu obecności specyficznych przeciwciał w teście aglutynacji płytowej ze świeżą kroplą krwi. Rygorystyczne przestrzeganie norm profilaktyki jest podstawą w ograniczaniu częstości występowania pulorozy.
Leczenie tyfusu za pomocą antybiotyków i chemioterapeutyków (np. fluorochinolonów tetracyklin czy sulfonmidów) daje tylko połowiczny sukces bowiem nie likwiduje stanu nosicielstwa. Najlepszą metodą walki z tyfusem jest eliminacja sztuk reagujących dodatnio.

To znalazłam w necie. Chyba dobrze się wkleiło. No ale wetem nie jestem, lecz poczytać można.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#136 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:10

Dzięki, nieciekawie

• 0

#137 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:15

Spokojnie, udać się do weta, on lepiej powie, wyjaśni. Najlepiej ją odseparować od reszty teraz.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

#138 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:27

Z ciężkim sercem ale musiałem go zlikwidować. Miał zaklejony na biało tyłek i z boku czerwony wypukły  jakby guz wielkości 5 mm. Reszta zdrowa.

• 0

#139 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:38

Chciałam napisać to samo co Iza, od razu skojarzyłam białą biegunkę z Pulorozą.Szkoda kogutka. A na przyszłość, jak dupka zlepiona, wystarczy pod kran z ciepłą wodą, tak żeby ledwo się lała i wacikiem wymyć. Ale dokładnie.A potem ja jeszcze polewałam wodą utlenioną...

• 0

#140 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:39

Oj, szkoda, no ale lepiej, niż miał by męczyć się np.
  • 0
KOCHAM DRÓB !!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych