ooo, tego nie doczytałem nigdzie a siedzę na kilku Forach. Do granulatu daję im zielonkę (w tym jabłka pokrojone) i co kilka dni trochę karmy dla niosek z qq. Nie przedobrzyłem z tym?
Hodowla kur niosek - informacje dla początkującego
Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:44
Napisano 22 czerwiec 2015 - 13:36
jakie kurki wybrac tzn rase
najlepsza kurka rasy leghorn . Znoszą one od 250 do 300 jaj rocznie.
Napisano 22 czerwiec 2015 - 13:39
Mam pytanie bo podobno płeć kurczaka można określić już po kształcie jajka (tak słyszałem), ale w jaki sposób się tego dokonuje?
Pozdrawiam
Napisano 22 czerwiec 2015 - 14:22
Mam pytanie bo podobno płeć kurczaka można określić już po kształcie jajka (tak słyszałem), ale w jaki sposób się tego dokonuje?
Pozdrawiam
witaj, wyczytałem w kilku miejscach że to nieprawda.
Napisano 22 czerwiec 2015 - 17:49
Adameczek mam leghorna kupiłem w zeszłym roku bo tak go zachwalali. Jeździłem kawał drogi po te kury i co? I nigdy więcej tej rasy kur w kurniku i na wybiegu. To Kura typowo dla dużych kurników. Idzie po trawie , przysiądzie , zniesie jajo i idzie dalej. Kompletnie nie ma instynktu powrotu do kurnika na noc. I jak wypuszczę po za wybieg to już parę razy szukałem kur na drugiej wsi. Gorsze łazęgi od zielononóżki.
Napisano 25 czerwiec 2015 - 13:15
Adameczek mam leghorna kupiłem w zeszłym roku bo tak go zachwalali. Jeździłem kawał drogi po te kury i co? I nigdy więcej tej rasy kur w kurniku i na wybiegu. To Kura typowo dla dużych kurników. Idzie po trawie , przysiądzie , zniesie jajo i idzie dalej. Kompletnie nie ma instynktu powrotu do kurnika na noc. I jak wypuszczę po za wybieg to już parę razy szukałem kur na drugiej wsi. Gorsze łazęgi od zielononóżki.
Nie wiedziałem że te kury to takie ,,łazęgi" . Podobno znoszą dużo jaj , tak czytałem w internecie. sprawdziła się ta nośność tych kur?
pozdrawiam
Napisano 25 czerwiec 2015 - 13:27
witaj, wyczytałem w kilku miejscach że to nieprawda.
Witam < pytam tak bo w internecie znalazłem taka informację że z jaja o kształcie długawym , ostro zakończonym zawsze wyjdzie kureczka, a z jaja
o kształcie owalnym, tempo zakończonym zawsze wyjdzie kogucik. Nigdy tej metody nie próbowałem i nie wiem czy ona sie sprawdza. pozdrawiam
Napisano 25 czerwiec 2015 - 13:39
Też to czytałem i dlatego sprawdzałem na kilku innych Forach. Inni zaprzeczali. Może komuś przez przypadek tak się zdarzyło ale to nie reguła.
Napisano 25 czerwiec 2015 - 13:54
Spróbuję kiedyś tej metody i zobaczę czy się sprawdzi. dzięki za odpowiedź, pozdrawiam
Napisano 26 czerwiec 2015 - 08:31
Napisano 26 czerwiec 2015 - 09:17
Witam wszystkich hodowców!
Piszę do Państwa w imieniu Firmy Stanlab. Jesteśmy Firmą handlową zajmującą się dystrybucją surowców chemicznych min. do lekarzy weterynarii hodowców drobiu czy trzody chlewnej. W zależności od potrzeb klienta towary sprzedajemy w ilościach detalicznych jak i hurtowych. Zamówione towary dowozimy pod wyznaczony adres.
W swojej ofercie posiadamy min. kwas l-askorbinowy, salicylan sodu, surowce do dezynfekcji: woda amoniakalna, formalina, dezosan wigor, intra hydrocare (preparat do dezynfekcji linii pojenia) i inne.
Jeżeli jesteś zainteresowany nasza szczegółową ofertą zadzwoń lub napisz:
tel: 81 7100744
e-mail: dhh@stanlab.net
Napisano 26 czerwiec 2015 - 12:09
Hej, wybierałam u siebie jajka do wylęgu owalne, ładne, bez skazy, prawie wszystkie były takie i wylęgło się 18 kogutów, a kurek 8. Teraz tylko trzeba odchować te koguty..
A jednak ta metoda się sprawdza...
Napisano 27 czerwiec 2015 - 04:16
Nie wiedziałem że te kury to takie ,,łazęgi" . Podobno znoszą dużo jaj , tak czytałem w internecie. sprawdziła się ta nośność tych kur?
pozdrawiam
Tak jaja faktycznie noszą jak szalone tylko że zamiast z gniazd zbierać trzeba szukać ich po sadzie.Niosą już od listopada i z wyjątkiem końca kwietnia gdzie miały mały przestój. Przez około tydzień znosiły tylko ok 10 jajek( 18 kurek) a tak codziennie jest około 15 jajek od nich.
Napisano 27 czerwiec 2015 - 16:18
Tak jaja faktycznie noszą jak szalone tylko że zamiast z gniazd zbierać trzeba szukać ich po sadzie.Niosą już od listopada i z wyjątkiem końca kwietnia gdzie miały mały przestój. Przez około tydzień znosiły tylko ok 10 jajek( 18 kurek) a tak codziennie jest około 15 jajek od nich.
A te kurki są puszczone wolno, czy są w jakiejś zagrodzie?
Napisano 28 czerwiec 2015 - 07:38
Do wczesnego popołudnia,siedzą na małym wybiegu około 300 m2. Potem wypuszczam poza wybieg. Nie mają już żadnych barier i mogą biegać do woli. Uprzedze następne pytanie i odpowiem dlaczego tak a nie inaczej. Po pierwsze to jajka. Do czasu wypuszczenia większość kur zdąży już znieść jajka. Druga przyczyna to lisy. Zauważyłem że atakują głównie w godzinach porannych więc moje zostawiają w spokoju bo mają łatwiej u sąsiadów, gdzie kury od rana biegają luzem.
Napisano 28 czerwiec 2015 - 08:58
Większość tych ras kur są kupowane dla jaj przez duże firmy, są one w kurnikach na stałe gdzie znoszą jaja ,najwyraźniej nie nadają się na hodowlę na otwartym terenie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych