Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hodowla kur niosek - informacje dla początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
155 odpowiedzi w tym temacie

#141 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:44

ooo, tego nie doczytałem nigdzie a siedzę na kilku Forach. Do granulatu daję im zielonkę (w tym jabłka pokrojone) i co kilka dni trochę karmy dla niosek z qq. Nie przedobrzyłem z tym?

• 0

#142 adameczek2001

adameczek2001

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 13:36

jakie kurki wybrac tzn rase

najlepsza kurka rasy leghorn . Znoszą one od 250 do 300 jaj rocznie. :D

• 0

#143 adameczek2001

adameczek2001

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 13:39

Mam pytanie bo podobno płeć kurczaka można określić już po kształcie jajka (tak słyszałem), ale w jaki sposób się tego dokonuje? 

Pozdrawiam :D

• 0

#144 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 14:22

Mam pytanie bo podobno płeć kurczaka można określić już po kształcie jajka (tak słyszałem), ale w jaki sposób się tego dokonuje? 

Pozdrawiam :D

witaj, wyczytałem w kilku miejscach że to nieprawda.

• 1

#145 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 22 czerwiec 2015 - 17:49

Adameczek mam leghorna kupiłem w zeszłym roku bo tak go zachwalali. Jeździłem kawał drogi po te kury i co? I nigdy więcej tej rasy kur w kurniku i na wybiegu. To Kura typowo dla dużych kurników. Idzie po trawie , przysiądzie , zniesie jajo i idzie dalej. Kompletnie nie ma instynktu powrotu do kurnika na noc. I jak wypuszczę po za wybieg to już parę razy szukałem kur na drugiej wsi. Gorsze łazęgi od zielononóżki.  

• 1

#146 adameczek2001

adameczek2001

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 25 czerwiec 2015 - 13:15

Adameczek mam leghorna kupiłem w zeszłym roku bo tak go zachwalali. Jeździłem kawał drogi po te kury i co? I nigdy więcej tej rasy kur w kurniku i na wybiegu. To Kura typowo dla dużych kurników. Idzie po trawie , przysiądzie , zniesie jajo i idzie dalej. Kompletnie nie ma instynktu powrotu do kurnika na noc. I jak wypuszczę po za wybieg to już parę razy szukałem kur na drugiej wsi. Gorsze łazęgi od zielononóżki.  

Nie wiedziałem że te kury to takie ,,łazęgi" . Podobno znoszą dużo jaj , tak czytałem w internecie. sprawdziła się ta nośność tych kur?

pozdrawiam :)

• 0

#147 adameczek2001

adameczek2001

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 25 czerwiec 2015 - 13:27

witaj, wyczytałem w kilku miejscach że to nieprawda.

Witam < pytam tak bo w internecie znalazłem taka informację że z  jaja o kształcie długawym , ostro zakończonym zawsze wyjdzie kureczka, a z jaja

o kształcie owalnym, tempo zakończonym zawsze wyjdzie kogucik. Nigdy tej metody nie próbowałem i nie wiem czy ona sie sprawdza. pozdrawiam :)

• 0

#148 Laik

Laik

Użytkownik

• Użytkownik
  • PipPip
  • 28 postów

Napisano 25 czerwiec 2015 - 13:39

Też to czytałem i dlatego sprawdzałem na kilku innych Forach. Inni zaprzeczali. Może komuś przez przypadek tak się zdarzyło ale to nie reguła.

• 0

#149 adameczek2001

adameczek2001

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 25 czerwiec 2015 - 13:54

Spróbuję kiedyś tej metody i zobaczę czy się sprawdzi. dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :D

• 0

#150 Brumbram

Brumbram

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 985 postów

Napisano 26 czerwiec 2015 - 08:31

Hej, wybierałam u siebie jajka do wylęgu owalne, ładne, bez skazy, prawie wszystkie były takie i wylęgło się 18 kogutów, a kurek 8. Teraz tylko trzeba odchować te koguty...
  • 1
KOCHAM DRÓB !!!

#151 Stanlab

Stanlab

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 26 czerwiec 2015 - 09:17

Witam wszystkich hodowców!

Piszę do Państwa w imieniu Firmy Stanlab. Jesteśmy Firmą handlową zajmującą się dystrybucją surowców chemicznych min. do lekarzy weterynarii hodowców drobiu czy trzody chlewnej. W zależności od potrzeb klienta towary sprzedajemy w ilościach detalicznych jak i hurtowych. Zamówione towary dowozimy pod wyznaczony adres.

W swojej ofercie posiadamy min. kwas l-askorbinowy, salicylan sodu, surowce do dezynfekcji: woda amoniakalna, formalina, dezosan wigor, intra hydrocare (preparat do dezynfekcji linii pojenia) i inne.

Jeżeli jesteś zainteresowany nasza szczegółową ofertą zadzwoń lub napisz:

tel: 81 7100744

e-mail: dhh@stanlab.net

• -1

#152 adameczek2001

adameczek2001

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 26 czerwiec 2015 - 12:09

Hej, wybierałam u siebie jajka do wylęgu owalne, ładne, bez skazy, prawie wszystkie były takie i wylęgło się 18 kogutów, a kurek 8. Teraz tylko trzeba odchować te koguty..

A jednak ta metoda się sprawdza...

• 0

#153 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 27 czerwiec 2015 - 04:16

Nie wiedziałem że te kury to takie ,,łazęgi" . Podobno znoszą dużo jaj , tak czytałem w internecie. sprawdziła się ta nośność tych kur?

pozdrawiam :)

Tak jaja faktycznie noszą jak szalone tylko że zamiast z gniazd zbierać trzeba szukać ich po sadzie.Niosą już od listopada i z wyjątkiem końca kwietnia gdzie miały mały przestój. Przez około tydzień znosiły tylko ok 10 jajek( 18 kurek) a tak codziennie jest około 15 jajek od nich. 

• 1

#154 adameczek2001

adameczek2001

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 27 czerwiec 2015 - 16:18

Tak jaja faktycznie noszą jak szalone tylko że zamiast z gniazd zbierać trzeba szukać ich po sadzie.Niosą już od listopada i z wyjątkiem końca kwietnia gdzie miały mały przestój. Przez około tydzień znosiły tylko ok 10 jajek( 18 kurek) a tak codziennie jest około 15 jajek od nich. 

A te kurki są puszczone wolno, czy są w jakiejś zagrodzie? 

• 0

#155 lottomito

lottomito

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 28 czerwiec 2015 - 07:38

Do wczesnego popołudnia,siedzą na małym wybiegu około 300 m2. Potem wypuszczam poza wybieg. Nie mają już żadnych barier i mogą biegać do woli. Uprzedze następne pytanie i odpowiem dlaczego tak a nie inaczej. Po pierwsze to jajka. Do czasu wypuszczenia większość kur zdąży już znieść jajka. Druga przyczyna to lisy. Zauważyłem że atakują głównie w godzinach porannych więc moje zostawiają w spokoju bo mają łatwiej u sąsiadów, gdzie kury od rana biegają luzem.

• 0

#156 adameczek2001

adameczek2001

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 28 czerwiec 2015 - 08:58

Większość tych ras kur są kupowane dla jaj przez duże firmy, są one w kurnikach na stałe gdzie znoszą jaja ,najwyraźniej nie nadają się na hodowlę na otwartym terenie.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych