DuzyGrzegorz Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Rolnicy często mają kolekcję starych maszyn bo na nowe ich najzwyczajniej nie stać, a czasami te stare lepiej się sprawują niż nowe. Ja mam w użyciu sieczkarnię z 1942 r., kombajn z 1974, młynek do czyszczenia zboża z 1960 wykonany przez stolarza, traktor z 1986. Mam młockarnię z 1912 roku ale już nie użytkowana. I prawdziwy rarytas - wylęgarnia z 1870 r., przerobiona na elektryczną w użyciu. Pochwalcie się starymi maszynami które są w użytku i jesteście z nich dumni lub najzwyczajniej zadowoleni. Quote
swidnik125 Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Hmm mogę pochwalić się ursusem c-330m 1988r żyletka, ursus c-360 - 1986r, zgrabiarka 7 gwiazdowa ciągana - 1990r, Bizon ZO-56 - 1987r. stare maszynki ale używane do dziś Quote
DuzyGrzegorz Posted October 8, 2012 Author Report Posted October 8, 2012 Miałem więcej maszyn, wprawdzie nieużywanych ale sprawnych, pięknie wyglądających i zadbanych. Ale jak byłem w polu a żona w domu przyjechał złomiarz .... Quote
Kronel Posted October 8, 2012 Report Posted October 8, 2012 Mój znajomy zbiera stare maszyny - ale głównie proste konne. Grzegorz ale mam do Ciebie wielką prośbę chodzi o ten inkubator z 19go wieku. Tylko o takich słyszałem, ze były na nafte ogrzewane. Czy byłbyś tak uprzejmy wrzucić zdjęcie tego cudeńka. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 8, 2012 Author Report Posted October 8, 2012 Zgadza się, był na naftę. Zrobię zdjęcia, tylko muszę go trochę wyciągnąć bo leży w ciemnym kącie na strychu. Pierwotnie ogrzewany był zwykłą lampą i miał termostat. Mam jeszcze tą nagrzewnicę i termostat. Temperaturę jajek ustalało się "na ucho". Ta część ucha w której kobiety noszą kolczyki jest bardzo wrażliwa na temperaturę i jak ustalisz temperaturę jajka spod kwoki dotykając go do tej części ucha to nawet za rok poznasz czy jajko jest za ciepłe lub za zimne, nawet o 0,2 stopnia. Moja mama twierdziła, że taki pomiar jest bardziej dokładny niż termometr i termometru nie stosowała. Quote
Koper Posted October 9, 2012 Report Posted October 9, 2012 Taki staryinkubator to nielada gradaka. Sam chętnie zobacze, czekam, aż opublikujesz zdjęcie. Quote
Zetor-maniak Posted October 10, 2012 Report Posted October 10, 2012 Stare maszyny dobrze, że są. Sam mam takie cudo - składak. Pracuje już z nami od 2 pokoleń. Jak wjechać do lasu i wytargać sosne to tylko ten Stare maszyny są super, zamieszajcie fotki jak macie coś ciekawego. Quote
edek Posted October 10, 2012 Report Posted October 10, 2012 Wow MarekR ale fota:) ale to chyba składak częściowo z zetora k 35 chyba, prawda? Quote
DuzyGrzegorz Posted October 10, 2012 Author Report Posted October 10, 2012 MarekR zrób więcej fotek. Ta maszyna jest piękna! Quote
MaHa Posted October 11, 2012 Report Posted October 11, 2012 U nas jest jestkombajn Bizon z 1980 rokutraktor Zetor 7211 z 1981 rokutraktor Ursus C-330 z 1981 rokuPetceus do czyszczenia zboża z 1960 rokuI TO WSZYSTKO JESZCZE SPRAWNE Quote
Zetor-maniak Posted October 11, 2012 Report Posted October 11, 2012 Musze naręcić filmik z tym cudem, puki jescze chodzi. Jego historia jest długa i nikt nie pamieta kiedy i jak był robiony. Fakt że składał go mój wójek ze szwagrem sprawia że teraz nie ma oficjalnego własciciela, kto potrzebuje to go bierze i robi. Jest tam duzo fajnych wynalazków. Nie znam sie zbytnio ale w jego skład wchodzą chyba wsyztskie maszyny świata.http://www.rolnik-forum.pl/gallery/2577_11_10_12_10_23_08.jpeg Jak będę w domu to z bratem musimy nakręcić filmik to będzie dopiero wrażenie. Quote
bardzomalorolny Posted October 16, 2012 Report Posted October 16, 2012 U mnie na wsi jest dużo takich esioków. Są zbudowane z różnych innych maszyn. Ale używają głównie do lekkich prac polowych, a do orki najmują.A co do starych maszyn w użyciu to praktycznie mam tylko stare maszyny, ale działają i fajnie się nimi pracuje, a druga sprawa to taka, że mam za mało pola i nieopłaca mi się kupować nowych. Tylko rotacyjna 2002 i pług 2012. Quote
niezapominajka Posted December 10, 2012 Report Posted December 10, 2012 Ja posiadam dwie maszyny już dawno nie używane, służyły do rozdrabniania buraków i ziemniaków dla krówek, aż szkoda na złom wywozić.Oczywiście mam wiele innych nie używanych maszyn jak młockarnia czy snopowiązałka (nie nadające się do użytku ) pług dwuskibowy i brony do ciągnika c-330 nie uzywane już,a ostatnio przy porządkach znalazłam taki sprzęt jak cep Quote
edek Posted December 10, 2012 Report Posted December 10, 2012 To możesz otworzyć skansen Pomału, pomału, dajcie mi trochę czasu a wrzucę jakieś dane, fotki o starych maszynach co mam Quote
muzyk Posted December 10, 2012 Report Posted December 10, 2012 Czy trochę nie presadzacie.Stara maszyna to chyba musi mieć ponad 50 lat. Quote
MaHa Posted December 11, 2012 Report Posted December 11, 2012 Tak właśnie jest .każdy przedmiot do 50 lat to staroć a powyżej 50 lat to już antyk Quote
niezapominajka Posted December 11, 2012 Report Posted December 11, 2012 troche technologia ruszyła do przodu...moi rodzice są po ślubie niecałe 40 lat i jako pierwsi na wsi kupili snopowiązałkę ach co to był za rarytas a od ładnych paru, parunastu lat to już przeżytek. Quote
rysiek1965 Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 mam składaka z 1960r zetor k-25\ursus c330 - cały tył jest od zetora a silnik od c330 z 1980r jest zarejstrowany i cały czas na chodzie Quote
pawelxy1 Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 Mój tata jak jeszcze mieszkał w Wierzawicach to posiadał snopowiązałkęZamieszczam zdjęcie nie jego ale takiej byście widzieli jak ona wygląda. *http://www.camperteam.pl/forum/files/snopowizaka_742.jpg Teraz planujemy zrobić kombajn zbożowy od podstaw w skali 1:2 co by pracował w polu i ciągnik też od podstaw i skala 1:2:) Quote
edek Posted February 19, 2013 Report Posted February 19, 2013 Piękna snopowiązałka kolego Dbaj o nią Pozdrawiam:) Quote
Robert ;-) Posted February 22, 2013 Report Posted February 22, 2013 U mnie ze starych maszyn to tak cala kolekcja sprzętów konnych [brony,sprężynówka,pługi,redła,znacznik do kartofli,kierat na drewnianej podstawie,grabiarkę do siana,kopaczka konna 7,kosiarka niestety na oponach typu jodełka,z ciągnikowych to u mnie wszystkie sprzęty z lat 80 i 90tych,ciągnik to już prawie zabytek c355 rok 1974.kombajn zbożowy df rok 1976,najstarszą maszyna jaką mam jest sieczkarnia do słomy Quote
student18 Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 Też mam stare maszyny konne . Posiadam wszystkie niezbędne do pracy w polu od obsypnika do kartofli po siewnik i zgrabiarkę do siana. Quote
VoYtek8 Posted April 8, 2013 Report Posted April 8, 2013 Ja mam najstarsze to Ursusa C-330 i osprzęt do niego, podobno w gospodarstwie kiedyś były wszystkie maszyny konne, ale niestety wiele lat temu tuż po zakupie Ursusa dziadek wywiózł wszystko na złom. Pozdrawiam Quote
michael farmer Posted April 9, 2013 Report Posted April 9, 2013 co do sprzętów konnych to posiadam zgrabiarke do siana i pługi 1 i 2 skibowe sieczkarnie do słomy też mam nie jest w uzyciu ale na na chodzie jakiś stary niemiecki kombajn do zboża (ciagany) c-330 nie wiem tylko który to rok ale prawdopodobnie dziadkowie dostali go od jakiegoś niemca co tu kiedyś mieszkał kosiarka listwowa to też można zal.jako sprzęt starszej daty i z drobniejszych to takie rzeczy jak radełka i jakieś opiełacze konne oczywiście. I jeszcze stoi za stodołą jakiś siewnik do zborza na takich durzych żelaznych kołach nie mam pojęcia który rok i co za marka może porobie jakieś fotki to powrzucam jak mi sie uda:) pozdrawiam Quote
Recommended Posts