Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ja właśnie ostatnio kupiłem siewnik zbożowy konny, rozsiewacz do nawozów jakiś stary austriacki, pług konny jednoskibowy. A z innych starych maszyn to mam jeszcze opielacz konny, przewracarkę do siana konną, kopaczkę do ziemniaków konną, znacznik konny i raczej z tych najstarszych konnych to tyle. Oczywiście wszystkie te sprzęty są w ciągłym użytku :) A i byłbym zapomniał, oczywiście sieczkarnia do słomy w ciągłym użytku. :) Też mogę zdjęcia zrobić
  • 2 months later...
Posted
Ja posiadam c-328 rok 1966;) jest to mój jedyny ciągnik którym robię prawie wszystko ;) rok temu zrobiłem generalkę, zafundowałem mu też nową kabinkę ;) bardzo ładnie sie prezentuje i pracuje jak na swoje latka ;)
  • 2 weeks later...
Posted

Najstarsza moja maszyna to kopaczka do ziemniaków Lanc z 1936

Użytkowane to Ursus c 355 z 1972

Kombajn Forstchritt 512 z 1971 ciekawostką jest dobry stan

I mało awaryjnosc skosi 150 do 200 ha rocznie

Srutownik kamienny debowy

Około 100 lat

• 4 weeks later...
Posted

To i ja się pochwalę :)

Mam stare drewniane żarna okres chyba międzywojenny albo i starsze

Wykonał je mój pradziadek.

Mam też kopaczkę ciągnikową Lazn SR1 ale o niej nic nie wiem, no może poza tym, że Lanz został przejęty przez John Deere w 1956r., i te kopaczki widziałem z logo John Deere więc moja jest starsza :)

Oba sprzęty są wykorzystywane do dziś.

Pozdrawiam

TraktorBazar.pl

• 3 months later...
Posted

ja mam kosiarkę do trawy konną przerobioną na ciągnikową 1955r.

drapacz konny na kołach i komplecie

pług konny 2 skibowy

pług 1 skibowy konny

radełko

kopaczkę do ziemniaków (wiatrak)

sieczkarnie ręczne 1950r.

cepy 1935r. :)

• 5 months later...
  • 2 months later...
  • 7 months later...
Posted

Ciekawe do poczytania, bo ja to niczym takim się nie mogę pochwalić, miałem T 25 A1 z 1977 roku i został tylko,rozdzielacz hydr.

Może dobrze odkopać temat bo urzytkowników przybywa.

Dodam, że sąsiad ma obwieszoną stodołę starociami, fajne ma sanie i to niejedne :).

A ja w zeszłym roku po ulewach z rzeki przytachałem ponad 3 metry oś z nitowanymi elementami. Sąsiad twierdzi, że to z kieratu.

Posted

Brony ,   sprężynówka  [ tak to  się  u  mnie  nazywa ]  redło  pług   kosiarka  konna  z  przyrządem  żniwnym  i kupa  innych  staroci  sam   nie  znam  

dokładnie  całej    zawartości miałem  oddać  na  złom ;  może  komuś się  jeszcze  przyda  to  jakby  nie  było   kawałek  historii  :)