Jump to content

Recommended Posts

Posted
Rolnicy często mają kolekcję starych maszyn bo na nowe ich najzwyczajniej nie stać, a czasami te stare lepiej się sprawują niż nowe. Ja mam w użyciu sieczkarnię z 1942 r., kombajn z 1974, młynek do czyszczenia zboża z 1960 wykonany przez stolarza, traktor z 1986. Mam młockarnię z 1912 roku ale już nie użytkowana. I prawdziwy rarytas - wylęgarnia z 1870 r., przerobiona na elektryczną w użyciu. Pochwalcie się starymi maszynami które są w użytku i jesteście z nich dumni lub najzwyczajniej zadowoleni.
Posted
Mój znajomy zbiera stare maszyny - ale głównie proste konne. Grzegorz ale mam do Ciebie wielką prośbę chodzi o ten inkubator z 19go wieku. Tylko o takich słyszałem, ze były na nafte ogrzewane. Czy byłbyś tak uprzejmy wrzucić zdjęcie tego cudeńka.
Posted
Zgadza się, był na naftę. Zrobię zdjęcia, tylko muszę go trochę wyciągnąć bo leży w ciemnym kącie na strychu. Pierwotnie ogrzewany był zwykłą lampą i miał termostat. Mam jeszcze tą nagrzewnicę i termostat. Temperaturę jajek ustalało się "na ucho". Ta część ucha w której kobiety noszą kolczyki jest bardzo wrażliwa na temperaturę i jak ustalisz temperaturę jajka spod kwoki dotykając go do tej części ucha to nawet za rok poznasz czy jajko jest za ciepłe lub za zimne, nawet o 0,2 stopnia. Moja mama twierdziła, że taki pomiar jest bardziej dokładny niż termometr i termometru nie stosowała.
Posted

U nas jest jest

kombajn Bizon z 1980 roku

traktor Zetor 7211 z 1981 roku

traktor Ursus C-330 z 1981 roku

Petceus do czyszczenia zboża z 1960 roku

I TO WSZYSTKO JESZCZE SPRAWNE

Posted

Musze naręcić filmik z tym cudem, puki jescze chodzi. Jego historia jest długa i nikt nie pamieta kiedy i jak był robiony. Fakt że składał go mój wójek ze szwagrem sprawia że teraz nie ma oficjalnego własciciela, kto potrzebuje to go bierze i robi. Jest tam duzo fajnych wynalazków. Nie znam sie zbytnio ale w jego skład wchodzą chyba wsyztskie maszyny świata.

http://www.rolnik-forum.pl/gallery/2577_11_10_12_10_23_08.jpeg

Jak będę w domu to z bratem musimy nakręcić filmik to będzie dopiero wrażenie.

Posted

U mnie na wsi jest dużo takich esioków. Są zbudowane z różnych innych maszyn. Ale używają głównie do lekkich prac polowych, a do orki najmują.

A co do starych maszyn w użyciu to praktycznie mam tylko stare maszyny, ale działają i fajnie się nimi pracuje, a druga sprawa to taka, że mam za mało pola i nieopłaca mi się kupować nowych. Tylko rotacyjna 2002 i pług 2012. :)

• 1 month later...
Posted

Ja posiadam dwie maszyny już dawno nie używane, służyły do rozdrabniania buraków i ziemniaków dla krówek, aż szkoda na złom wywozić.

Oczywiście mam wiele innych nie używanych maszyn jak młockarnia czy snopowiązałka ;) (nie nadające się do użytku ) pług dwuskibowy i brony do ciągnika c-330 nie uzywane już,

a ostatnio przy porządkach znalazłam taki sprzęt jak cep :)

• 1 month later...
Posted

Mój tata jak jeszcze mieszkał w Wierzawicach to posiadał snopowiązałkę

Zamieszczam zdjęcie nie jego ale takiej byście widzieli jak ona wygląda.

*http://www.camperteam.pl/forum/files/snopowizaka_742.jpg

Teraz planujemy zrobić kombajn zbożowy od podstaw w skali 1:2 co by pracował w polu i ciągnik też od podstaw i skala 1:2:)

• 2 weeks later...
Posted
U mnie ze starych maszyn to tak cala kolekcja sprzętów konnych [brony,sprężynówka,pługi,redła,znacznik do kartofli,kierat na drewnianej podstawie,grabiarkę do siana,kopaczka konna 7,kosiarka niestety na oponach typu jodełka,z ciągnikowych to u mnie wszystkie sprzęty z lat 80 i 90tych,ciągnik to już prawie zabytek c355 rok 1974.kombajn zbożowy df rok 1976,najstarszą maszyna jaką mam jest sieczkarnia do słomy
  • 1 month later...
Posted
Ja mam najstarsze to Ursusa C-330 i osprzęt do niego, podobno w gospodarstwie kiedyś były wszystkie maszyny konne, ale niestety wiele lat temu tuż po zakupie Ursusa dziadek wywiózł wszystko na złom. :( Pozdrawiam :)
Posted
co do sprzętów konnych to posiadam zgrabiarke do siana i pługi 1 i 2 skibowe sieczkarnie do słomy też mam nie jest w uzyciu ale na na chodzie :) jakiś stary niemiecki kombajn do zboża (ciagany) c-330 nie wiem tylko który to rok ale prawdopodobnie dziadkowie dostali go od jakiegoś niemca co tu kiedyś mieszkał kosiarka listwowa to też można zal.jako sprzęt starszej daty i z drobniejszych to takie rzeczy jak radełka i jakieś opiełacze konne oczywiście. I jeszcze stoi za stodołą jakiś siewnik do zborza na takich durzych żelaznych kołach nie mam pojęcia który rok i co za marka może porobie jakieś fotki to powrzucam jak mi sie uda:) pozdrawiam