Jump to content

Kury nioski - jakie karmy, wybiek, kurnik?

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam zamiar sobie kupić tak z 10 kur. No i chciałbym się dowiedzieć jakie ziarno kury lubią najbardziej, jaki kurnik musiał by być, no i jaki duży wybieg musiałbym zbudować.

(kury kupuję dla siebie, nie mam zamiaru handlować jajkami)

Posted
Lillas jak najbardziej dobry pomysł. DużyGrzegorz dobrze pisze. Kurniczek może być mały ale pamiętaj im większy wybieg tym kurki bardziej szczęśliwe i jajka smaczniejsze :) Niemniej jednak ja na 10 kur to taka dobra praktyka mówi że 4 metry kwadratowe wybiegu na jedną sztukę to minimum.
Posted
Wielki dzięki, no i ostatnie pytanie, jak będę miał taki kurniczek jak podajecie to trzeba go ocieplić czy coś, bo nie wiem czy kury wytrzymają zimę ?
Posted
Specjalnie ocieplać nie trzeba. Nie może być przeciągów i musi być suchy. Grzędy muszą być dość szerokie aby kura zimą nie odmroziła palców. Na zimę nie może być zbyt duży bo będzie zimno. Jeżeli będziesz miał kury z dużymi grzebieniami i dzwonkami (np. leghorny) to musi być cieplej bo sobie odmrożą. Na noc wyjście należy zamknąć.